KIELCE OD 18 DO 22 SIERPNIA
Hotel Tęczowy Młyn - Restauracja Kaczka Polska
Hotel Tęczowy Młyn, Zakładowa, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKА
Pierś z kaczki saus-vide w sosie winno-żurawinowym na miksie salat z cytrusami, podawane z bagietką Sous-vide duck breast with a red wine and cranberry sauce, served on a bed of mixed salad with citrus fruits and a side of baguette.
DANIE GŁÓWNE
Filet z kurczaka z kostką faszerowany musem na flanie szpinakowym z zapiekanym gratinem ziemniaczanym Bone-in chicken fillet stuffed with a savoury mousse, served on a spinach flan with baked potato gratin.
DESER
Flambirowany pistacjowy Crème brûlée z dodatkiem kawioru z liczi i Żubrówki Flambéed pistachio crème brûlée with lychee and Żubrówka caviar
DRINK
Truflowe Monte na bazie Mickiewicza Truffle Monte with Mickiewicz Vodka
Azzurro
Azzurro, Henryka Sienkiewicza, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka:
Fagioli verdi con gremolata ( zielona fasolka szparagowa z gremolata z pietruszki, suszonych pomidorów, czosnku i parmezanu z dodatkiem orzeszków piniowych i chipsa z szynki crudo
Danie główne:
porchetta di ariccia z gnocchi i sałata mista
Deser:
canolli z kremem aperol
Calimero Cafe
Calimero Cafe Paderewskiego, Paderewskiego, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Zupa vichyssoise stworzona najprawdopodobniej około 1917 roku w nowojorskim hotelu Ritz, przez szefa kuchni Luisa Djata pochodzącego z Francji skąd też czerpał inspiracje do jej powstania
Danie główne
Wegański Burger w stylu azjatyckim z kotletem z batatów
Deser
Beza z lodami i owocami
Stara Piekarnia Jędrzejów
Restauracja „Stara Piekarnia”, Partyzantów, Jędrzejów, Polska, tel.:
Przystawka
Zapiekana scamorza w prosciutto di San Daniele, rukola, grzybki chiodini, chipsy z salsicci piccante, pomidorki cherry, l bazylia, ocet balsamiczny, pieprz.
Danie główne
Panuozzo, wołowina, chips z pancetty, cebula karmelizowana, pomidor, majonez truflowy, rukola
Danie główne 2
Makaron tagliatelle, łosoś, czerwona cebula, czosnek, cukinia, szpinak, śmietanka, parmezan, sól, pieprz
Deser
Kruche ciasteczka, krem śmietankowy z wanilią, maliny w galaretce, kruszona beza z migdałami
Drink
Bacardi marakuja, tonic jagodowo jaśminowy, syrop jagodowy, lód, świeża cytryna, mięta
Molto Bene Jędrzejów
MoLTo bENe Resto Bar, Partyzantów, Jędrzejów, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Bruschetta / guacamole / straciatella / smażona krewetka /
DANIE GŁÓWNE
Makaron tagliatelle / polędwiczka wieprzowa / pesto pistacjowe / szalotka / czarna soczewica / sos śmietanowy /
DESER
Ptyś Molto Bene Konfitura z żurawiny / delikatny krem cytrynowy
DRINK
Bloom and Bubbles Prosecco / wódka grejpfrutowa / syrop z kwiatu czarnego bzu / owoce leśne
Sushi Lab
Sushi Lab Kielce - Restauracja Sushi & Ramen, Zagnańska, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Ramen Tantanmen Pyszny kremowy i delikatnie pikantny ramen 🍜 Skład : Makaron alkaliczny, bulion drobiowy, Tare na bazie ucieranych orzechów nerkowca i sezamu, Crispy pork, Nitamago, Dymka Olej chili, Marynowana czerwona cebula, Nori, Prażone orzeszki nerkowca
Danie główne :
California z opalanym łososiem i węgorzem w panko 8szt Skład : Węgorz w panko, Serek Philadelphia Ogórek, Tykwa Top: opieczony łosoś, mayo truflowe, teriyaki, furikake
Deser
Sernik baskijski z matchą
Baldoria
Baldoria Restobar, Solna, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Brioche / pasta z krewetkami /brzoskwinia / tobiko / marynowane papryczki
DANIE GŁÓWNE
Filet z kaczki sous vide / sos porzeczka, czerwone wino, rozmaryn / dziki brokuł / marchew / leniuch
DESER
Ekler / krem pistacjowy / czekolada pistacje
Luztro
LUZTRO, Rynek, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Melanzana tonnata, czyli bakłażan w sosie tuńczykowym. - Grillowany bakłażan/pomidor/sos tuńczykowy/kapary/oliwa koperkowa.
Danie główne
Maczanka Krakowska. -Karkówka wieprzowa/duszona cebula/bułka własnego wypieku/ogórek kiszony.
Drink 1
Peachhito - brzoskwinia limonka mięta sprite woda gaz
Drink 2
Maracello - syrop, bez, wódka puree marakuja prosseco syrop wiśnia limonka mięta
Willa Hueta
Willa Hueta, Juliusza Słowackiego, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Pieczone pomidory w ziołach podane na focacci z serem włoskim
DANIE GŁÓWNE
Polędwica wieprzowa marynowana w ziołach podaną oliwie z młodymi ziemniakami, Rucola i parmezanem
DESER
Panna czyta cytrynową podaną z owocami
DRINK
Drink limoncello spritz
Da Vinci
Hotel Da Vinci, Podzamcze, Chęciny, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Zupa: Chłodnik z ogórka małosolnego (ogórek małosolny/ maślanka/ lemon curd)
DANIE GŁÓWNE
Tagliatelle z grzybami leśnymi (tagliatelle/ świeże grzyby leśne/ cebula/ parmezan/ śmietana/ natka pietruszki)
DESER
Beza z kremem mascarpone i świeżymi owocami sezonowymi
DRINK
Bezalkoholowy aperol spritz (aperitivo zero/ prosecco zero/ pomarańcz/ kostki lodu)
Resursa Chęciny
Resursa Chęcina Restauracja & Browar & Noclegi, Ogrodowa, Chęciny, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Wolno pieczony boczek z czosnkiem niedźwiedzim i masłem podany na grzance razowej z kwaśna wędzoną śmietaną i kawiorem z Piwa Zamkowego
DANIE GŁÓWNE
Żebro wieprzowe marynowane w paście Gochujang, miodzie i Piwie Czarny Rycerz z chrupiącą czerwoną kapustą i sosem serowym cheddar zamknięty w nasłanej brioche i rosti z boczkiem
DESER
Klasyczny sernik z mascarpone pod pierzynką z jagód
ZESTAW PIW
Zestaw Piw - Zamkowe, Czarny Rycerz, Biała Dama i Królewskie
John Burg
JOHN BURG, Świętokrzyska, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Krem z groszku podany z grzankami serowymi.
Danie główne
Potrójny Smash Hot podany z frytkami
Deser
Mini deser bezowy podany z musem brzoskwiniowym oraz owocami
Drink
Drink na bazie puree brzoskwiniowego z rumem, spritem oraz syropem cukrowym.
Kusa Sushi
KUSA SUSHI take away, plac Wolności, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Tokyo Beef Curry Roll Futomaki z szarpaną wołowiną, rzepą marynowaną z sałatą z sosem mayo curry oraz piklowaną czerwoną cebulą
DANIE GŁÓWNE
Kimchi tamago Pikantna koreańska zupa z naszą fermentowaną kapustą kimchi, jajkiem sadzonym i chipsem z boczku
DESER
Pistuatchio no Kaze Ciasto francuskie przekładane kremem pistacjowym z prażonymi pistacjami oraz sorbetem cytrusowym
DRINK
Kashisu Wino z białej porzeczki, sok z limonki, kruszone maliny, mięta, limonka
Na Wypasie
Na wypasie SmashBurger&Pizza, Wojska Polskiego, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Losoś gravlax na pieczywku ziołowym z serkiem ziołowym rukola i dipem szczypiorkowym
DANIE GŁÓWNE
Smash - Bulka własnego wypieku sos miętowy wołowina sałata rzymska kompresowany ogórek piklowana rzodkiewka piklowana cebula sałata rzymska ser mimolette
DESER
Sernik z kremem pistacjowym, owoce
Sho Ramen
Shō Ramen, Kozia, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Shokupan smażony na oleju sezamowym, skropiony świeżym sokiem yuzu. Na wierzchu kremowe awokado, posypka z gruboziarnistej soli morskiej i odrobina miodu dla delikatnej słodyczy.
Danie główne
Ramen w hawajskim wydaniu, na bazie tare miso. Bulion przełamany słodyczą grillowanego ananasa i soczystej papai. Do tego peklowana szynka ze schabu, świeży szpinak i jajko ramen, tworzące połączenie egzotycznych smaków z klasyką Japonii.
Deser
Mango sticky rice w japońskim wydaniu. Delikatny, kleisty ryż sushi, soczyste świeże mango i pulpa mango. Całość otulona sosem z mleka kokosowego z nutą słoności, posypana sezamem i udekorowana świeżą miętą.
Drink
Okinawa Sunset – orzeźwiający, tropikalny koktajl inspirowany letnim zachodem słońca. Rum, sok ananasowy, syrop z marakui i mango tworzą słodko-egzotyczną bazę, którą dopełnia niebieskie curacao i woda gazowana
Gusto Resturacja
Restauracja Gusto, Świętego Leonarda, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Ser camembert panierowany w panko Kawior z łososia Majonez koperkowy
Danie główne
Polędwiczki wieprzowa Otoczona w zioła i orzechy włoskie Makaron warzywny Sos demiglace Konfitowane Młode Ziemniaki Chips z ciasta kataifi
Deser
Róża naleśnikowa z musem pistacjowym Sezonowe owoce Powidła z malin
Drink
Błękitna Laguna Sklad: ice'ówka, grenadyna, sok z Limonki, jadalny kwiat
Riviera
Restauracja RIVIERA, Planty, Kielce, Polska, tel.:
FESTIWALOWY SET
Hot Pot dla jednej osoby Kulinarne doświadczenie, które angażuje wszystkie zmysły. Na stole pojawia się garnek z bulionem – łagodnym i pikantnym – a Ty sam komponujesz swój posiłek, gotując ulubione składniki w idealnym dla siebie tempie. W zestawie: wyselekcjonowane mięsa (wołowina, schab, boczek rolowany, pierś z kaczki lub tofu), bogaty wybór świeżych warzyw, aromatyczne sosy oraz porcja ryżu. To połączenie smaków i formy, które sprawia, że nie chcesz, by ta chwila się kończyła. Pierożki z kaczką i kimchi Ręcznie lepione pierożki wypełnione soczystą, długo duszoną kaczką, doprawioną tak, że każdy kęs chce się zapamiętać. Obok – nasze domowe kimchi, lekko pikantne i chrupiące, które nadaje całości charakteru i przyjemnej ostrości. To przystawka, od której zaczyna się prawdziwa uczta.
DESER
Sernik z musem Earl Grey Aksamitny sernik o kremowej strukturze, wzbogacony aromatycznym musem herbaty Earl Grey. Eleganckie połączenie słodyczy i subtelnej herbacianej nuty, które zamyka posiłek w doskonałym stylu.
Paloma
Tequila połączona ze świeżo wyciskanym sokiem z grejpfruta – orzeźwiająca, wyrazista, z delikatną nutą goryczki, która doskonale równoważy pikantne potrawy. Smak, który przenosi myślami do słonecznego Meksyku.
Trattoria Romana
Trattoria Romana Kuchnia włoska, Księdza Piotra Ściegiennego, Kielce, Polska, tel.:
Przystawka
Carpaccio z krewetek/piklowany fenkuł/majonez bazyliowy/focaccia
Danie główne
Danie główne Medalion cielęcy sous-vide/sos tymiankowy/puree z zielonego kalafiora/konfitura z pomidorów
Deser
Lazania pistacjowa/żelka wiśniowa
Nowa Historia Morawica
Nowa Historia, Kielecka, Morawica, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Pate drobiowe / chutney malinowy z płatkami chili / crunch z chleba razowego z gorzką czekoladą
DANIE GŁÓWNE
Konfitowana noga z kaczki / glazura z czarnej porzeczki / ziemniaki pieczone z kaczym tłuszczem / kalafior w pesto z redukcji czerwonego wina
DESER
Monoporcja jabłkowa / żelka z rabarbaru / kruszona waniliowa / sezonowe owoce
DRINK
Ogórkowy Collins z ginem lawendowym
Locombia Smaki Kolumbii
Locombia - Smaki Kolumbii, Seminaryjska, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Przystawka - Ceviche ze śledzia – świeże, lekkie, z cytrusowym twistem i słodka nutą mango Ceviche de Mar Báltico – Kolumbia spotyka Polskę Klasyczne ceviche w nowym wydaniu! Zamiast tropikalnych ryb – nasz bałtycki śledź, marynowany w cytrusach, z dodatkiem czerwonej cebuli, ostrej papryczki i świeżej kolendry. Całość dopełnia aksamitne purée z mango, które dodaje lekko słodkiej nuty. Połączenie, które łączy tradycję Ameryki Południowej z polskimi smakami!
DODATEK DO PRZYSTAWKI
Dodatek do przystawki Empanadas, chrupiący pieróg z mąki kukurydzianej podawany z salsą Aji
Danie główne
Papa rellena z wołowiną – złocista, chrupiąca kulka ziemniaczanego ciasta w panierce z soczystym farszem, a do tego surówka z kapusty pekińskiej.
Burger & Co
Burger & Co., Henryka Sienkiewicza, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
GAZPACHO świeże pomidory, arbuz, świeży ogórek, feta, bagietka
DANIE GŁÓWNE
BURGER LATINO wołowina, grillowane chorizo, grillowana krewetka, ser cheddar, pomidor, rukola, sos chimichurri, majonez chipotle, frytki rzemieślnicze
DESER
Brownie czekoladowe z lodami waniliowymi i musem truskawkowym z sokiem z kwiatów z czarnego bzu
DRINK
Mimosa Prosecco, sok pomarańczowy, pomarańcza, mięta
Pieno Di Cuore
Ristorante Pieno Di Cuore, Henryka Sienkiewicza, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Carpaccio wołowe z gorgonzolą parmezanem gruszką i oliwą
DANIE GŁÓWNE
Pizza neapolitańska z cotto pieczarkami i słonecznymi oliwkami
DESER
Tiramisu pistacjowe
Kielecki Browar Restauracyjny Browar Korona
Kielecki Browar Restauracyjny, Zagnańska, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Tom Kha / żółte curry / kurczak w cieście / chow mein / marynowana czerwona cebula
DANIE GŁÓWNE
Marynowana polędwiczka wieprzowa / kremowe pęczotto / kurki smażone na maśle
DESER
Sernik nowojorski / krem pistacjowy / maliny
Rynek 11
Rynek 11, Kielce, Polska, tel.:
DANIE GŁÓWNE
Dorsz smażony z redukcją z skorupiaków kapusta włoska boczkiem i kwaśną śmietana
DESER
Panna cotta z tłustego świeżego mleka i musem z tegorocznych malin