Zabrze VI edycja
Restauracja ALPEX Zabrze
ul. Franciszkańska 8 41-819 Zabrze, tel.: 32 275 27 70
Przystawka
Chicken Lollipop (panierka panko lub kukurydziana) z sosem tajskim i chipsem z batata
Danie główne
Ravioli z farszem z pstrąga potokowego z pesto pomidorowo-cytrynowym
Deser
Ciasto marchewkowe
Drink
Whiteberry Collins
Restauracja As Fit
Krakowska 48, Zabrze, Polska, tel.: 32 274 92 03
Przystawka
tatar wołowy z kwaśną śmietaną
Danie główne
pstrąg pieczony z migdałami (plus frytki lub grillowana cukinia)
Deser
panna cotta z sosem malinowym
Drinki
Tropikalny, Bananowy, Malibu, Summer Night
Atmosfera
Roosevelta 131, Zabrze, Polska, tel.: 32 276 30 00
Przystawka
śląskie zimne nóżki z sokiem z cytryny i pieczywem
Danie główne
wieprzowe żebro pieczone z cebulą i czosnkiem marynowane w ziołach, w asyście ziemniaków i kapusty kiszonej zwanej panczkrautem
Drink
Gryfny Kebab
Andrzeja Boboli, Zabrze, Polska, tel.: 503 110 958
Przystawka+danie główne
hajer po szychcie wieprzowy/drobiowy/wege + krążki cebulowe, tłumaczenie: kebab w czarnym cieście lub (w opcji wege) 2 placki ziemniaczane lub ser feta
Drink
piwo grzane z pomarańczą, miodem i malinami
Deser
kafyj mrożony słony karmel, tłumaczenie: kawa mrożona o smaku słonego karmelu
Ibis Zabrze
Jagiellońska 4, Zabrze, tel.: 32 777 70 00
Przystawka
mix sałat z pieczonym burakiem i serem feta z sosem winegret
Danie główne
filet z kurczaka po parysku z ziemniaczaną gratiną dyniową i pikantną sałatką z ogórka
Deser
szarlotka na ciepło podawana z lodami waniliowymi i musem truskawkowym
Napój
lemoniada cytrynowa
Drink
Górnik Zabrze
Bistro Łańcuszkowa
plac Wolności 408, Zabrze, Polska, tel.: 502 096 198
Przystawka
1. Bruschetta z pomidorami i mozzarellą; 2. Bruschetta z pieczarkami i cebulką; 3. Bruschetta z boczkiem, salami i serem camembert, opcjonalnie: bruschetta z twarogiem ziołowym
Danie główne
placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną
Deser+napój
Pina Colada z prażonymi orzechami włoskimi i wiórkami czekolady, lemoniadą z pomarańczą i cytryną
Bistro Wnęka
3 Maja 22, Zabrze, Polska, tel.: 663 186 498
Przystawka
Hummus i pieczone korzenie (cieciorka/marchewka/ pietruszka/sezam/ cytryna/kolendra/lokalny chleb)
Danie główne
rozgrzewający Hot Pot (ciecierzyca/ kurczak/szpinak/pomidor/fasola/pietruszka/ marchew/ziemniak/kwaśna śmietana)
Zielony Ogród
Roberta Miki, Zabrze, Polska, tel.: 32 275 63 33
Przystawka
sałatka z naszych marynat z chipsem z pasternaka
Danie główne
żymła z szarpaną wieprzowiną z piklowaną czerwoną kapustą i sosem rosyjskim, podawana z panierowanymi krążkami cebuli
Deser
ciasto daktylowe ze słonym karmelem i sosem waniliowym
Drink
Bąbelki Campari (Campari, sok pomarańczowy, szampan, lód)
Valdi Classic
Jerzego Wyciska 1, Zabrze, Polska, tel.: 723 030 004
Przystawka
krem z topinamburu podany z chipsem z jarmużu oraz palonymi orzechami włoskimi
Danie główne
żebro z dzika serwowane z puree z dyni oraz fasolką szparagową
Deser
waniliowa panna cotta z jadalną ziemią i owocami oraz kawa biała/czarna
Klub Twist
, tel.: 731 374 600
Przystawka
Wariacja na temat wigilijnego barszczu, pierożki faszerowane dziczyzną, borówką i żurawiną, śmietana, ogórek, barszcz na naturalnym zakwasie
Danie główne
polędwiczka faszerowana grzybami, puree z dyni, mus ziołowy, gołąbek z czerwonej kapusty faszerowany kaszą gryczaną, sos z grzybów na białym winie
Deser
czekoladowy shake a'la Kinder z rzemieślniczych lodów czekoladowych
Drink
fruttisecco z malinami i rozmarynem na bazie szampana
Restauracja Vabank
plac Wolności, Zabrze, Polska, tel.: 32 777 20 03
Przystawka
krem z grzybów leśnych z łezką śmietany
Danie główne I
polędwica z dorsza z sosem holenderskim na jaśminowym ryżu z kruszonką szpinakową i kawiorem
Danie główne II
kotlet schabowy szefa kuchni w asyście sałatki ziemniaczanej z bekonem
Deser
Pavlowa z kajmakiem i musem z mango
Napój
sok pomarańczowy z grenadiną
Drink
Kawówka Vabank
Tygel
Wiktora Brysza 6, Zabrze, Polska, tel.: 533 330 919
Przystawka
placek ziemniaczany z kozim serem, pieczony burak w ziołach, oliwa szczypiorkowa
Danie główne
wątróbka drobiowa z chutneyem z czerwonej cebuli i salsą z jabłek na czerwonym i białym winie
Deser
smażone lody z kremem cappuccino i wafel z czekoladą chili
Drink
Campari z wódką truskawkową i sokiem jabłkowym
Restauracja Diament
, tel.: 32 721 10 00
Przystawka
Filet z tilapii w ziołowej tempurze z sosem mango
Danie główne
Pierś z kurczaka przygotowana metodą sous-vide podana z sosem orientalnym oraz ryżem basmati z dodatkiem wiórek kokosowych i pomidorowym chutneyem
Deser
Drobno starta marchewka duszona w słodkim mleku podana z gałką lodów waniliowych i karmelem
Impresja
Park Hutniczy 10, Zabrze, Polska, tel.: 32 271 78 12
Przystawka
UWAGA! Restauracja bierze udział w Festiwalu wyłącznie 5 i 6 listopada zupa-krem z kasztanów i orzechów włoskich podana z pesto z pieczonej dyni i melisy
Danie główne
dorsz w popiele z cebuli z puree grzybowym
Deser
Semifreddo śliwkowe z cynamonem, mus z pieczonej gruszki z goździkami, trufla dyniowa
Napój
woda różana
SłodKawa
, tel.: 570 132 032
Deser
Kawa ze słonym karmelem, bitą śmietaną, popcornem i precelkami
Pod Wawrzynem
plac Norberta Kroczka, Zabrze, Polska, tel.: 601 718 817
Przystawka
wyborny śledzik na sałatce z marynowanym ogórkiem
Danie główne
polędwiczka wieprzowa w sosie maślanym z puree pietruszkowym i carpaccio buraczanym
Deser
lustrzana glazura czekoladowa z kawowym serkiem mascarpone i musem malinowym
Drink