Zabrzański Festiwal Restauracji
Restauracja Atmosfera
Roosevelta 131, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Zupa krem z pieczonej papryki i grzanką
Danie główne
Kaczka podawana z musem groszkowym,pieczonym jabłkiem nadziewanym żurawiną i orzechem włoskim,buraczki w zalewie octowej z ziolami.
Deser
Brownie z malinami na gorąco,polewą czekoladową i bitą śmietaną
Napój
Zimowa herbata z gozdzikiem, imbirem, kardamonem, owocami i whisky
Restauracja ALPEX Zabrze
Franciszkańska 8, Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Esencjonalna zupa krem z szyjek rakowych
Danie główne
Pierogi z dzikiem, mus z dyni z dodatkiem chili w towarzystwie borowika
Deser
Panna cotta z musem z owoców leśnych podana z granolą orzechowo-miodową
Drink
Tygel Restauracja
Wiktora Brysza 6, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Gołąbek z kaszą i podgrzybkiem biały sos z pora.
Danie Główne
Policzek Wieprzowy podawany na medalionie z selera i puree z dyni Policzek Wieprzowy podawany na medalionie z selera i puree z dyni
Deser
Tarta korzenna jasnym kremem śliwki
Calavera
Wolności 278, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
KREM Z KUKURYDZY Z DODATKIEM MLECZKA KOKOSOWEGO
DANIE GŁÓWNE
FIGA ZAPIEKANA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
DESER
CYNAMONOWE TACOS NADZIEWANE ZAPIEKANYMI JABŁKAMI I KREMEM WANILIOWYM
DRINK TRUSKAWKOWO-MIĘTOWY
Gryfny Kebab
Andrzeja Boboli 1, Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka i Danie Główne
Kuleczki ziemniaczane z sosem Kase & Grzanki Hajer grzanki czosnkowe, ser pleśniowy, twaróg wędzony , sałata lodowa, cebula czerwona, ogórek w słodkiej zalewie, mięso wieprzowe lub drobiowe, sos chrzanowy
Deser
Szpajza cytrynowa z bitą śmietaną, borówkami i malinami wraz kawą
Restauracja Asian Food Noodle & Soup
Jagiellońska 1, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Kanapka ryżowa Onigirazu Avokado, skład :ryż , marchewka, por, ogórek zielony, campio ( tykwa marynowana). Wszystkie składniki zawijamy w suszone wodorosty nori i podajemy z sosem wasabi majo
Danie główne
Makaron z woka nazwa: Tajskie curry , składniki - makaron Soba, kalafior,marchewka, cukinia, pieczona dynia , por, papryka , mleko kokosowe. Wszystkie składniki smażymy na woku i podajemy z dodatkiem dwóch sosów , majo-mango i siracha-majo
Deser Czekoladowa fantazja
Deser składa sie z warstw: ciemna czekolada , biała czekolada, tapioka z mango
Koktajl bezalkoholowy
Świeże mango, miód, kostki lodu, cukier, ostra papryka, sok pomarańczowy, limonka
Zamienne herbaty
-Pikantna pomarańcza ( czerwona herbata z dodatkiem imbiru,kardamonu, cynamonu,goździków -Uśmiech Gejszy (biała herbata z dodatkiem cytrynowych akcentów) -Zielona Sencha Sakura ( herbata zielona z dodatkiem owoców wiśni) -Zielona jaśminowa -Japoński rarytas ( Kompozycja chińskich i japońskich herbat o smaku soczystych owoców tropikalnych i prawdziwego żeń-szenia)
RestoGym
Krakowska 48, Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Carpaccio z buraka z serem feta i orzeszkami włoskimi
Danie główne
Zupa Tajska kokosowa z krewetkami
Deser
Mus czekoladowy z posypką z białej czekolady na sosie z rokitnika
Ciepły napój
Napar z białej herbaty w wersji jesienno-zimowej
Drink
Słodkawa
plac Wolności 271, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Kawa Snickers
Mleczna kawa z bitą śmietaną, czekoladą, orzechami, syropem czekoladowo-karmelowym i snickersem.
Restauracja & Klub TWIST
Juliusza Słowackiego 2, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Foccacia w towarzystwie pesto z cukrowego groszku, blanszowanymi warzywami, grillowaną argentyńską krewetką oraz oliwą pietruszkową
Danie główne
Comber jagnięcy marynowany w świeżych ziołach i pieczonym czosnku, podawany w asyście puree z batata, grillowanych pomidorków koktajlowych wraz z chipsem jarmużu skropione sosem orzechowym.
Drink
Twistowy zawrót głowy (Bacardi Carta Blanca, Bols Blue, sok pomarańczowy, grenadina)
Deser
Pieczone jabłuszko z cynamonem na chrupiącym spodzie ciasteczkowym, pod pierzynką z serka waniliowego dekorowane bastowanym jabłkiem, posypane kruszonką cukrowo-miętową.
ibis Katowice Zabrze
Jagiellońska 4, Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
Pierożki z krupniokiem i masełkiem ziołowym
Danie główne
Pieczony filet z kurczaka marynowany w maślance podany z sałatką Tabbouleh z kaszy bulgur
Deser
Ciasto browne z musem truskawkowym i owocami
Lemoniada cytrynowa
Drink
Kieliszek białego wina
Japan Sun Zabrze
Park Hutniczy 1, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Przystawka
pierożki gyoza (japońskie pierożki z kapistą pekińską i wieprzowiną, gotowane na parze)
Danie główne
sushi: uromaki, california sake oraz nigiri, sake Teriyaki.
Deser
creme brulee podawany z kawą
Drink
Aka nashi (absolut pears, campari bitter, pink grapefruit, sok z limonki)
Kawa
Kawa do deseru
Mihiderka
M1 Zabrze, Plutonowego Ryszarda Szkubacza, Zabrze, Polska, tel.:
Lodowa Chwila Zabrze Lody rzemieślnicze
Korczoka 92, 41-806 Zabrze, Polska, tel.:
GORĄCA CZEKOLADA Z WKŁADKĄ
Mleczna gorąca czekolada z dodatkiem mini pianek - MARSHMALLOW
WANILIOWE LATTE Z RURKĄ Z WIŚNIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ
Świeżo zmielona kawa -latte z syropem waniliowym do tego rurka z wiśniową bitą śmietaną
JESIENNY DESER LODOWY
3 małe gałki o smaku piernika, śmietanki i szarlotki z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu
Pizza Chef & Coffee
Szczepaniakowej 23, 41-800 Zabrze, Polska, tel.:
Pizza
pulpa pomidorowa, mozzarella Fior di Latte, ziemniaki, włoska szynka gotowana Prosciutto Cotto Ricco, sól wędzona, liofilizowany rozmaryn