Rybnik, Żory, Jastrzębie, Wodzisław, Racibórz
HOTEL SPA LASKOWO
Raciborska 62, Jankowice, Polska, tel.: 600 391 900
PRZYSTAWKA
Tatar z łososia wędzonego na zimno podany z ogórkiem sous vide, wędzonym jabłkiem i sosem crème fraiche
DANIE GŁÓWNE
Konfitowane udko z kaczki podane z wędzoną piersią w asyście roladki z fregolą i sosem demi glace
DESER
Smażone jabłka z gruszką pod kruszonką podane z lodami cynamonowo-cytrynowymi
DRINK
Frozen black currant Cocktail
Pub Gryfon
Jana III Sobieskiego 18, 44-200 Rybnik, Polska, tel.: 884 002 724
PRZYSTAWKA
Pinchos – hiszpańskie tapas w trzech zestawieniach; ser kozi i papryka | chorizo i grillowana cukinia | szynka serrano i oliwki
DANIE GŁÓWNE
Tortilla española Tortilla de patatas z chorizo, szpinakiem i szalotką | rukola, pomidory, zielony pieprz | sos bazyliowy
DESER + NAPÓJ
Flan casero | kruszonka | syrop z agawy | czerwona porzeczka Hiszpańska kawa do wyboru café cortado lub café bombon
DRINK
Santiago Collins Gin | Syrop rozmarynowo – jabłkowy | Limonka | ToNic rozmarynowy
Burger Heaven
Kościelna 15, Rybnik, Polska, tel.: 577 282 871
PRZYSTAWKA
Grzanka | pomidory | oliwa | czosnek | bazylia
DANIE GŁÓWNE
100% wołowiny lub falafel | sałata karbowana | pikle | ser | bekon | marynowana czerwona cebula | tropikalny sos mango | maślana buła
DESER + NAPÓJ
Ptyś | czekolada | płatki owsiane | miód | mascarpone | ricotta | wanilia | malina | mięta + Kawa czarna lub Kawa biała
InoWino Rybnik RYNEK
Rynek 4, Rybnik, Polska, tel.: 32 421 91 73
PRZYSTAWKA
Tarta jajeczna z warzywami i sosem pomidorowym
DANIE GŁÓWNE
Kanapka z domowego chleba z papryką wędzona, serwowana z szarpaną wieprzowiną, sosem musztardowym, piklami z czerwonej cebuli, ćwiartkami ziemniaków i mitem sałat
DESER+NAPÓJ
Wilgotne ciasto marchewkowe z suszonymi morelami i sosem cynamonowym + kawa czarna lub biała
DRINK
InoDrink: Frizzante + pomarańcze + syrop z granatu
Naleśnikarnia Cynamonka
Sobieskiego 21, Rybnik, Polska, tel.: 32 423 26 14
PRZYSTAWKA
Sałatka grecka
DANIE GŁÓWNE
Naleśnik z serem fetą i brie z orzechami włoskimi i świeżym szpinakiem
DESER I + NAPÓJ
Torcik bezowy + kawa biała lub czarna
DESER II + NAPÓJ
Deser kakaowy z kaszy manny z bakaliami podany z lodami i truskawkami + kawa
Batumi ბათუმი
Wojciecha Korfantego 2, Rybnik, Polska, tel.: 509 499 518
PRZYSTAWKA
UWAGA! Lokal w poniedziałki jest nieczynny! Gruziński Chinkal z nadzieniem z kaczki w majeranku/bulion z pieczonej kaczki w połączeniu marynowanego selera naciowego z oleju koperkowym
DANIE GŁÓWNE
Pielmieni z łososiem i wędzonym pstrągiem podane na musie z soku z limonki
DESER + NAPÓJ
Mus z białej czekolady z nutą leśnego świerku podany na marynowanych ananasie w syropie z kwiatów bzu i kruszonką z orzechowej bezy + lemoniada na gorąco z musem z marakui
DRINK
CHACHA - obok wina narodowy gruziński alkohol tradycyjny produkowany ze szczepu Saperavi
InoWino wine bar&bistro
Tadeusza Kościuszki 27, Rybnik, Polska, tel.: 664 336 360
PRZYSTAWKA
Smażone na maśle krewetki, podawane na domowej roboty focacci z pomidorami i tapenadą
DANIE GŁÓWNE
Duszone w czerwonym winie policzki wieprzowe z puree marchewkowym z palonym masłem, confitowanymi ziemniakami i paloną cebulą
DESER + NAPÓJ
Mini-beza pavlova z karmelizowaną gruszką i słonym karmelem + kawa piernikowa
DRINK
Szprycer żurawinowy
Hotel i Restauracja Stodoły
Cisowa 2, Rybnik, Polska, tel.: 32 739 16 20
PRZYSTAWKA
Pikantne pierożki z warzywami z sosem sojowym, sezamem i szczypiorkiem
DANIE GŁÓWNE
Grillowany camembert z żurawinową konfiturą i frytkami
DESER + NAPÓJ
Deser jogurtowy z mango i z borówką z dowolnie wybranym napojem (kawa czarna, latte, cappuccino, herbaty smakowe)
DRINK
Cuba-libre: orzeźwiający napój na bazie Kubańskiego rumu
De Gustacja
Rynek 13, Rybnik, Polska, tel.: 503 032 355
PRZYSTAWKA
Domowy rosół
DANIE GŁÓWNE
Rolada wieprzowa z tradycyjnym farszem podawana z kluseczkami śląskimi i modrą kapustą
DESER + NAPÓJ
Najlepsze w mieście naleśniki wypełnione twarogiem raciborskim pod pudrową mgiełką z konfiturą oraz akcentem owocowym, a do tego intensywnie owocowy, domowy kompot
DESER FIT
Aksamitny zielony sok wyciskany o tajemniczym smaku z kielichem kolorowych świeżych owoców
Taaka Ryba
Leśna 15A, 44-295 Sumina, Polska, tel.: 32 757 69 56
PRZYSTAWKA
Rillettes z sarny i dzika, puree z buraków, żel ze śliwki, żurawina, skóra świni, puder z buraka
DANIE GŁÓWNE
Surf and turf: wołowina, krewetka, domowe frytki, sos BBQ, marynowana czerwona kapusta
DESER + NAPÓJ
Malinowy raj i korzenna bawarka
DRINK
Dla Niego: Kruszon z Cherry Coke i whisky Dla Niej: Kruszon z różowego wina i owoców
TAAKA PIZZA
Raciborska 70, Rybnik, Polska, tel.: 662 664 040
PRZYSTAWKA
Carpaccio z buraka z rukolą, mozzarellą, prażonym słonecznikiem i sosem balsamicznym
DANIE GŁÓWNE
Pizza: oliva, miód, pikantne salami Bastoncino, mozzarella
DANIE WEGE
Krem pieczarkowo-truflowy, mozzarella, cebula, pieczony czosnek, rukola
DESER
Tiramisu bananowe
DRINK
Piwne Mojito
Restauracja SAKE
Rynek 15, Rybnik, Polska, tel.: 694 470 047
PRZYSTAWKA
Spring rolls z wołowiną 1szt.(alternatywa smażonych sajgonek, surowy rolls ze świeżymi warzywami: lodowa, kiełki, kapusta czerwona, marchew, ogórek, podawana na zimno z kawałkami smażonej wołowiny i makaronu ryżowego)
DANIE GŁÓWNE
Pikantny kurczak phomai (smażony kurczak z makaronem jajecznym z dodatkiem grzybów mun, fasolki, paryki i bambusa, skropione limonką i posypane orzechami)
DESER
Gorąca czekolada z ciastkiem green matcha
DRINK
Grzana choya
Pierogarnia Przytulna
Mikołowska 5, Rybnik, Polska, tel.: 607 038 824
PRZYSTAWKA
Surówka z białej rzodkwi z sosem cytrynowym
DANIE GŁÓWNE
Pierogi z soczewicą z masłem koperkowo-czosnkowym
DESER + NAPÓJ
Naleśnik z dżemem plus kompot
PatioSushi
Powstańców Śląskich 6, Rybnik, Polska, tel.: 692 641 444
PRZYSTAWKA
UWAGA! Obowiązują rezerwacje: pon.-czw. 12:00-17:00, pt. 12:00-15:00. Max 4 os./stolik Medalion Tuna&Ebi (grillowany tuńczyk podawany z krewetką królewską zasmażaną z czosnkiem, imbirem i ananasem na klarowanym maśle)
DANIE GŁÓWNE
Sushi Uramaki Fuji (grillowany okoń morski, serek philadelphia, awokado, obłożona grillowanym węgorzem i łososiem wędzonym na zimno, całość posypana świeżym koperkiem)
DESER + NAPÓJ
Kokosowy pudding (Pudding z mleka kokosowego i tapioki z frużeliną malinową, świeżymi owocami oraz miętą + kawa cappuccino)
DRINK
Fantastic lake (drink na bazie sake z limonką, likierem wiśniowym, blue curacao i tonikiem Kinley)
Restauracja-Hotel Korona
Rybnicka 9a, Rybnik, Polska, tel.: 600 012 320
PRZYSTAWKA
UWAGA! Podczas Festiwalu lokal czynny 12:00-21:00 PRZYSTAWKA: Wątróbka drobiowa na grzance podana z puree mango/chili, konfiturą z czerwonej cebuli i porzeczką
DANIE GŁÓWNE
DANIE GŁÓWNE: Filet Suprem z kurczaka kukurydzianego, podany na puree z zielonego groszku, por duszony w białym winie, gratina ziemniaczana oraz demi glace
DESER + NAPÓJ
DESER + NAPÓJ: Semifredo limonkowo-tymiankowe z malinami i kruszonką + kawa/herbata
DRINK
Mojito z nutą grenadiny
Restauracja M17
Młyńska 17, Rybnik, Polska, tel.: 733 170 717
PRZYSTAWKA
Veloute z białych warzyw, oliwą ziołową i chrustem z pora
DANIE GŁÓWNE
Roladka z kurczaka z boczkiem, puree ziemniaczane, żel z groszku i jus tymiankowy
DESER + NAPÓJ
Prażone jabłka z korzenną kruszonką i lodami cynamonowymi i kawa biała/kawa czarna/herbata Sit Williams
DRINK
Lemon Screwdriver
Bizon Pub & Restaurant
Wojciecha Korfantego 6, Rybnik, Polska, tel.: 505 767 777
PRZYSTAWKA
Pasztet wołowy na grzance z burakiem marynowanym i musem z leśnych owoców
DANIE GŁÓWNE
Double Set Jack's Burger / bułka craft, żeberka BBQ, boczek, sałata rzymska,pikle, onion rings, sos jack daniel's Fiesta Burger / bułka craft, wołowina 100%, marynowany kaktus, nachos, pico de gallo, sałata frise, sos sweet&sour
DESER
Brownie z malinami Traczyk's z sorbetem malinowym
DRINK
Sex on The beach z suchym lodem
Don Martinez Restauracje Meksykańskie
Kard. Kominka 50, 44-217 Rybnik, Polska, tel.: 785 175 822
PRZYSTAWKA
UWAGA! W poniedziałki restauracja zamknięta! Zupa Meksykańska: meksykańska zupa warzywna z dodatkiem mięsa. Zupa delikatna, zabielana śmietaną i pożywna
DANIE GŁÓWNE
Burritos i Chimichanga (pszenna tortilla wypełniona farszem mięsnym, kapustą oraz sosem pomidorowym i serem, zawinięty w roladę i zapieczony w piecu oraz placek tortilla wypełniony szpinakiem, pomidorem suszonym, kaktusem i wyrazistym sosem serowym, złożony jest w sakwę i smażony na głębokim oleju)
DESER
Mrożony krem z dodatkiem białej czekolady, kawy i cytryny
DRINK
Mexican Dream: wódka czysta + sok z kaktusa + syrop grenadina
Angelo Gelato Caffe
Rynek 17, Rybnik, Polska, tel.: 32 7337604
DESER I
Szarlotka na ciepło z gałką lodów i bitą śmietaną + czarna kawa
DESER II
Deser lodowy ze świeżymi owocami + czarna kawa
DESER III
Babeczka słony karmel + czarna kawa
Cocoon Cafe & Cocktail's
Rynek 2, Rybnik, Polska, tel.: 32 400 79 00
DESER I
Czarna herbatka podana z miodem, pomarańczą i ciastkiem. oraz szarlotka na ciepło podana w polewie toffi z lodami, bitą śmietaną oraz posypką orzechową
DESER II
Deser warstwowy na przemian pokruszone ciastka oreo z bitą śmietaną w polewie czekoladowej z dwoma gałkami lodów: gałce śmietankowej i czekoladowej. Na górze dodana bita śmietana, ciastka oreo, posypka czekoladowa oraz orzechy karmelizowane
DRINKI
DRINK I: Drink warstwowy na bazie kruszonego lodu. Do shakera wlewamy 40 ml stock, 25ml blue curacao, 15 ml marakuja, 40 ml sok pomaranczowy . Wstrząsamy i przelewamy do szklanki. Następnie po lodzie dolewamy do pełna sok pomarańczowy. DESER + NAPÓJ II: Drink warstwowy na bazie kruszonego lodu. Przygotowujemy 2 shakery: 1 zestaw to : 40 ml stock oraz 20 ml syrop truskawka. 2 zestaw to: 10 ml syrop cukrowy, 30 ml kwasek cytrynowy oraz 80 ml soku ananasowego
SuroJadalnia
Wodzisławska, 44-200 Rybnik, Polska, tel.: 669 776 237
PRZYSTAWKA
Krem z suszonych pomidorów zrobiony na bazie słonecznika z dodatkiem czosnku, płatków drożdżowych oraz tymianku. Zupka ta jest podawana na talerzu z łuski kaszy gryczanej, który można po skonsumowaniu również zjeść.
TALERZ DEGUSTACYJNY
I: wrap, którego placuszek jest zrobiony z suszonych pomidorów, lnu oraz odrobiny banana. W środku jest porcja świeżych warzyw z dodatkiem kotlecika kalafiorowego.; II: Kanapeczka, czyli warzywa, sałata i sos zrobiony z ziaren słonecznika, a wszystko podane na chlebku z kalafiora; III: Spaghetti z cukinii podane z sosem pomidorowo-"śmietankowym", który jest zrobiony na bazie ziaren słonecznika. Podajemy z pomidorem oraz oliwkami
DESER + NAPÓJ
Kulka mocy z suszonych bananów oraz świeżo wyciskany soczek z warzyw bądź owoców
Darmozjad Grill & Burger
Darmozjad Grill & Burger, Warszawska, Jastrzębie-Zdrój, Polska, tel.: 881 010 183
PRZYSTAWKA
Roladki z bakłażana
DANIE GŁÓWNE
Burger
DESER
DRINK
Kawiarnia Coffeinna
Kawiarnia Coffeinna, 1 Maja, Jastrzębie-Zdrój, Polska, tel.: 791 777 128
DESER I
Lekka jak piórko, z zewnątrz krucha a w środku miękka, o konsystencji delikatnej pianki, pokryta różanym mascarpone w akompaniamencie owoców - oto beza doskonała
DESER II
Wilgotne, obłędnie czekoladowe Brownie skąpane w karmelowej nucie skruszone solą morską
Restauracja Parkowa
1 Maja 49, Jastrzębie-Zdrój, Polska, tel.: 32 476 27 04
PRZYSTAWKA
Parfait z wątróbki drobiowej, chałka, żurawina
DANIE GŁÓWNE
Udko z kaczki confit, puree ziemniaczane, włoszczyzna, żel z jabłka, sos śliwkowy
DESER + NAPÓJ
Pavlova i krem limonkowy
DRINK
Martini Rosee
Restauracja Szwajcaria
Restauracja Szwajcaria, Ks.Płk.Wilhelma Kubsza, Wodzisław Śląski, Polska, tel.: 535 552 302
PRZYSTAWKA
Ravioli z foie gras/purée z mango/jarmuż
DANIE GŁÓWNE
Kaczka/rösti/kapusta/dym olchowy
DESER
Trufle w 3 posypkach / maliny/ananas
DRINK
Alfredo Bistro & Pizza
Wałowa 33, Wodzisław Śląski, Polska, tel.: 511 020 957
PRZYSTAWKA
Bruschetta Alfredo
DANIE GŁÓWNE
Makarony Alfredo - 3 do wyboru
DESER
Tiramisu
DRINK
Karafka wina
Alpejska Chata
Alpejska Chata, Czyżowicka, Wodzisław Śląski, Polska, tel.: 32 455 64 78
PRZYSTAWKA
Carpaccio z kaczki, sos malina chilli, żel limonkowy, chips z parmezanu
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka sous vide, sos pieprzowy, kluseczki z ricottą, palona marchewka, oliwa koperkowa
DESER + NAPÓJ
Tradycyjna szarlotka na ciepło, lody, karmel + kawa
DRINK
Pinacolada
Trattoria Nasze Klimaty
Trattoria Nasze Klimaty, Wiosny Ludów, Marklowice, Polska, tel.: 739 035 300
PRZYSTAWKA
Wędzona pierś z kaczki, podawana na rukoli z gorgonzolą, figą i karmelizowanymi burakami
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa w szynce parmeńskiej z sosem z wędzonej śliwki i ziemniakami z ogniska
DESER + NAPÓJ
Karmelowa panna cotta na krakersie cynamonowym z lemon curdem + herbata z suszonymi owocami
DRINK
Drink na bazie czerwonego wina z nutą orzeźwienia
InoWino Żory
InoWino Żory, Rynek, Żory, Polska, tel.: 32 220 18 13
PRZYSTAWKA
Smażone bliny z mąki gryczanej z wątróbką drobiową w panierce panko i chutneyem z gruszki
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa sous vide z ziemniaczanym gratin i musem z czerwonej kapusty
DESER + NAPÓJ
Klasyczna tarta tagin z sosem angielskim, pudrem i kruszonką i 7up z cytryną i czarną porzeczką
DRINK
Frizzante + syrop borówkowy + pomarańcza + tymianek
Restauracja Uniwar
Restauracja UNIWAR, Katowicka, Pawłowice, Polska, tel.: 32/ 47 570 77 wew. 53 13
PRZYSTAWKA
Wędzona pierś z kaczki z własnej wędzarni podana z chrupiącą sałatką z marchewki i jabłka
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa sous vide z grillowaną cukinią, kaszą orkiszową z suszonymi pomidorami i puree z dyni
DESER
Cremeux z marakui z chrupiącą prażynką czekoladową i owocami
DRINK
Niebiańska pianka (likier Blue Curacao, syrop Blue Curacao, pienione mleko)
Grzanka bistro
Grzanka bistro, Sądowa, Żory, Polska, tel.: 510 767 754
PRZYSTAWKA
Domowy imbirowy twarożek z miodem, prażonymi migdałami, filetowanym grejpfrutem i owocami
PRZYSTAWKA WEGE
Grzanka Awokado - domowa pasta z awokado i pieczarki na mleczku kokosowym z jalapeno
DANIE GŁÓWNE
Paryżanin: croissant na ciepło z jajem sadzonym i camembertem; croissant z łososiem, twarożkiem i kiełkami
DESER
Smoothie bowl - wegańskie bananowo-truskawkowe smoothie z chia na bazie mleka migdałowego, podawane z orzechami i świeżymi owocami
Restauracja Texas
Restauracja Texas, Katowicka, Żory, Polska, tel.: 32 416 08 03
PRZYSTAWKA
Gazpacho: krem warzywny podany na zimno z trzema rodzajami chipsów: z selera, boczku i chleba
DANIE GŁÓWNE
Minnesota Fish – sandacz smażony na maśle z białym winem i rozmarynem, podany z opiekanymi ziemniakami, pomidorami koktajlowymi, kaparami, oliwkami i cytryną
DESER
Brownie Texas - ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i granatem polane słonym sosem karmelowym
DRINK
Gin Daisy – gin, grenadina, sok z cytryny, kinley lemon
Gospoda Dwie Wiedźmy
Wodzisławska 12, Żory, Polska, tel.: 32 435 04 40
PRZYSTAWKA
Mini-faladry: grubo tarte placki z ziemniaków i marchewki z polędwiczką z kurczaka podane z sosem czarcim i czosnkowym
DANIE GŁÓWNE
Podpłomyk zapiekany z boczkiem, cebulą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i serem podany z rukolą
DESER + NAPÓJ
Szarlotka na ciepło z gałką loda waniliowego i bitą śmietaną
DRINK
Zielona Wdowa: wódka, sok pomarańczowy, likier Blue Curacao, lód
Fabryka Świeżych Lodów Żory
Fabryka Świeżych Lodów "FRESH GELATO", Centralna, Żory, Polska, tel.: 533 018 908
DESER I
Słodki Naleśnik – naleśnik z cienkiego ciasta nadziewany kawałkami banana i nutellą, dekorowany polewą czekoladową i bitą śmietaną
DESER II
Monoporcja czekoladowa Callebaut – mus czekoladowy na podstawie biszkoptowej z nadzieniem pistacjowym oblany belgijską czekoladą
NAPÓJ I
Aperol Spritz – koktajl wenecki na bazie aperitifu Aperol, prosecco i wody gazowanej. Podawany z lodem i kawałkami pomarańczy
NAPÓJ II
II: Hugo – orzeźwiający włoski aperitif z prowincji Trydent – Górna Adyga, na bazie prosecco, syropu z czarnego bzu i wody gazowanej. Podawany z lodem, limonką i liśćmi mięty
Whisky&Piec
Whisky&Piec, Drzymały, Racibórz, Polska, tel.: 691 380 949
PRZYSTAWKA
Marynowane carpaccio z buraka / twarożek z pesto / słonecznik prażony / mikro zioła
DANIE GŁÓWNE
Chrupiący boczek / ziemniaki puree / fondant selerowy z rozmarynem i białym winem / jarmuż
DESER + NAPÓJ
Orzechowa beza / chmurka śmietankowa / chutney wiśniowy / kawa lub herbata* do wyboru * za wyjątkiem herbat zimowych
DRINK
Whisky sour
Restauracja Appetito
Restauracja Appetito, Opawska, Racibórz, Polska, tel.: 501 290 217
PRZYSTAWKA
Domowy rosół
DANIE GŁÓWNE
Rolada wieprzowa z tradycyjnym farszem podawana z kluseczkami śląskimi i modrą kapustą
DESER + NAPÓJ
Najlepsze w mieście naleśniki wypełnione twarogiem raciborskim pod pudrową mgiełką z konfiturą oraz akcentem owocowym, a do tego intensywnie owocowy, domowy kompot
DESER FIT
Aksamitny zielony sok wyciskany o tajemniczym smaku z kielichem kolorowych świeżych owoców
Browar Rynek
Browar Rynek, Rynek, Racibórz, Polska, tel.: 32 415 84 84
PRZYSTAWKA
Naleśnik czosnkowy z wędzonym łososiem, śmietaną i koperkiem
DANIE GŁÓWNE
Udko z perliczki, puree ziemniaczano-ziołowe z wiśnią i grillowaną marchwią
DESER + NAPÓJ
Mus malinowo-miętowy z czekoladą i bezą oraz kawa
DRINK
COCKTAIL MILKY WAY: Bailey's, Kahlua, Malibu, Amaretto, czekolada, mleko
Zajazd Biskupi
Zajazd Biskupi, Księdza Józefa Londzina, Racibórz, Polska, tel.: 32 777 43 86
PRZYSTAWKA
Zupa krem z pieczonego ziemniaka z chipsem z bekonu
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa na puree z zielonego groszku
DESER + NAPÓJ
Beza Pavlova z kremem cytrynowym i musem malinowym + lemoniada cytrynowo-miodowo-imbirowa
DRINK
"Raciborski Murzynek": wódka Raciborska kopalniana
Restauracja Imperia
Restauracja Imperia, Fabryczna, Racibórz, Polska, tel.: 666 879 571
PRZYSTAWKA
UWAGA! Podczas Festiwalu restauracja czynna 11:00-20:00 Śledzik z żurawiną i orzechem włoskim w przyprawie korzennej podany na ciemnym pieczywie
DANIE GŁÓWNE
Udko z kaczki na zielonym groszku z grzybami i kopytkami muśnięte sosem śliwkowym
DESER
Chia FIT z pulpą mango i owocami leśnymi
DRINKI
1 Z 3 DO WYBORU: Malibu; Blue Lagoon; Sex on the beach
Family Club
Family Club, Ludwika, Racibórz, Polska, tel.: 510 053 657
PRZYSTAWKA
Sałatka to mix salat że świeżymi warzywami: Papryka, ogórek, kukurydza, pomidor, oliwki, cebula, prażone pestki dyni i wszystko okraszone sosem vinegret
DANIE GŁÓWNE
Crazy pizza z finezyjną sałatką fit to pyszne zawijaski i ciasto do pizzy z sosem pomidorowym, kurczaczkiem, cebulą, pieczarkami kukurydzą i szynką
DRINK
Sex on The Beach: Wódka, Malibu, likier pomarańczowy, lód, sok pomarańczowy i grenadina
DRINK II
Wódka, świeży ogórek, mięta i lód
Restauracja Opavska Racibórz
1893, 914 43 Omšenie, Słowacja, tel.: 698 101 888
PRZYSTAWKA
Langosz: przysmak Czechów - smażone ciasto drożdżowe w formie placka, podawane z sosem czosnkowym i tartym serem
DANIE GŁÓWNE
Ragout z jelenia Mięso jelenie w towarzystwie grzybów leśnych, serwowane z tradycyjnym czeskim knedlem oraz duszonymi warzywami i chrustem z pora
DESER
Malinowa uczta Gorący mus ze świeżych malin skomponowany z lodami waniliowymi oraz muśnięty bitą śmietaną
DRINK
2 kufle piwa rzezanego: piwo nalewane w wyjątkowy sposób - połączenie Pilsnera jasnego z ciemnym Kozlem z zachowaniem wyraźnej granicy między nimi, co zapewnia niepowtarzalny smak trunku
Krowa Mać Burger's - Jastrzębie-Zdrój
Krowa Mać Burger's, Mazowiecka, Jastrzębie-Zdrój, Polska, tel.: 576 740 059
PRZYSTAWKA
Patatas alioli – hiszpańskie tapas: smażone ziemniaczki z sosem aioli i świeżym szczypiorkiem
DANIE GŁÓWNE
Serovelove. Burger polewany gorącym sosem serowym z soczystą grillowaną wołowiną, bekonem, sałatą lodową, pomidorem, czerwoną cebulą, słodkim ogórkiem, serem cheddar i sosem z palonej papryki
DESER
Czekoladowy fondant, podany na musie z malin, z borówkami i cukrem pudrem. Deser podajemy na ciepło
Krowa Mać Burgers - Wodzisław Śląski
Krowa Mać Burger's - Wodzisław Śląski, Marszałka Józefa Piłsudskiego, Wodzisław Śląski, Polska, tel.: 515 182 533
PRZYSTAWKA
Patatas alioli – hiszpańskie tapas: smażone ziemniaczki z sosem aioli i świeżym szczypiorkiem
DANIE GŁÓWNE
Serovelove. Burger polewany gorącym sosem serowym z soczystą grillowaną wołowiną, bekonem, sałatą lodową, pomidorem, czerwoną cebulą, słodkim ogórkiem, serem cheddar i sosem z palonej papryki
DESER
Czekoladowy fondant, podany na musie z malin, z borówkami i cukrem pudrem. Deser podajemy na ciepło
Aperitivo
Aperitivo Rybnik, Rynek, Rybnik, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Marynowana cielęcina
DANIE GŁÓWNE
Kurczak sous vide, marchewka, rapa brassica
DESER + NAPÓJ
Ciacho (codziennie inne) i Cappuccino
DRINK
Aperol Spritz