Opole i region II edycja
                
                
                  
                  Kawiarnia i Restauracja INSPIRACJE
                  domEXPO Opole, Kępska 8, 45-129 Opole, Polska, tel.: 603 780 000
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Delikatna gęsia roladka z palonym kozim serem, gruszką w tymiankowej glazurze podana z kwiatem drzewa figowego i sosu z rokitnika
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Pachnąca miętą i limonką pierś kurczaka, podana na groszkowym risotto w towarzystwie karmelizowanego buraka
 
                    
                    
                
                
                  
                  Restauracja Pałac Większyce
                  Kozielska 15, Większyce, Polska, tel.: 77 482 15 25
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Pasztet własnego wypieku podany z mixem sałat, pomarańczą i orzechami oraz oliwą z zielonej pietruszki
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Polędwiczka wieprzowa z boczkiem podana z ziemniaczanym purée, sosem z buraka i marynowaną marchewką
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER + NAPÓJ
                        Parafee truskawkowe z bitą śmietaną i owocami + Nalewka własnej produkcji
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        „…do lata” Drink na bazie triple sec, mango, pomarańczy i cytryny
 
                    
                    
                
                
                  
                  Restauracja Harcówka
                  Planetorza 2, Góra Świętej Anny, Polska, tel.: 77 463 53 28
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Carpaccio wołowe podane na podkładzie ze smażonego sera serwowane z marynowaną cebulką, bagietką orkiszową oraz dipem bazyliowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Pieczony łosoś pod skorupą bazyliową podawany na zielonych szparagach z purée ziemniaczanym oraz dipem śmietankowo - koperkowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Mus czekoladowy z płatkiem czekoladowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Columbia-na - wódka, blue curacao, sok pomarańczowy, sok z cytryny, lód
 
                    
                    
                
                
                  
                  Pub Maska-Laboratorium
                  Rynek 4, 45-019 Opole, Polska, tel.: 508 491 760
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Carpaccio z polędwicy wołowej: Cienko krojone plastry polędwicy wołowej marynowanej w ziołach na rukoli w towarzystwie pomidorków koktajlowych marynowanych w bazylii i owoców kaparów, oprószone parmezanem
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Konfitowane kacze udko z karmelizowanym jabłkiem, kopytkami i aromatycznym sosem malinowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Domowe ciasto marchewkowe z kremem z ricotty
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Soplica pigwa, limonka, zielona herbata, mięta, woda grapefruitowa
 
                    
                    
                
                
                  
                  Fit&Food Catering Dietetyczny
                  Stokrotek 9, 45-219 Opole, Polska, tel.: 733 958 722
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Carpaccio z buraka z serem feta
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Pieczona pierś z indyka z salsą mango, purée ziemniaczane z suszonymi pomidorami
 
                    
                    
                      
                    
                
                
                  
                  Nad Stawkiem
                  Norberta Barlickiego 2A, Opole, Polska, tel.: 512 710 345
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Pierożki z kaczką z musem żurawinowym i rukolą
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Roladka z kurczaka z brokułem i serem pleśniowym podawana z purée marchewkowym z pomarańczą, kluskami prażonymi, blanszowanym groszkiem cukrowym i sosem z białego wina
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Parfait z białej czekolady z ziemią jadalną i octem z czarnego bzu
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Mango Vodka: Finlandia mango, sok z cytryny, syrop mango, sok pomarańczowy
 
                    
                    
                
                
                  
                  Szara Willa
                  Oleska 11, Opole, Polska, tel.: 77 441 45 70
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Sałatka z półgęskiem podana na kolorowych sałatach, z pomidorkami cherry, świeżą figą, kozim serem, sosem vinaigrette i chrupiącym pieczywem czosnkowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Pieczone żeberko w glazurze miodowo-piwnej serwowane na purée z batatów i pietruszki, z zasmażaną kapustą, kremem balsamicznym i ziołową salsą
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Pancake z malinami, borówkami i coulis z mango
 
                    
                    
                
                
                  
                  Poema Restaurant
                  Hotel Weneda (Restauracja Poema), 1 Maja, Opole, Polska, tel.: 77 442 10 00
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Siekany tatar z wędzonego łososia norweskiego podany z domowymi piklami i bazylią
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Filet z kaczki sous-vide w sosie żurawinowo-winnym podany z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Lava Cake z gałką lodów i bitą śmietaną
 
                    
                    
                      
                    
                
                
                  
                  Restauracja Kredens
                  Best Western Hotel Opole Centrum, Ludwika Waryńskiego 17, 45-047 Street, Polska, tel.: 537 975 105
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Terina z koziego sera, burak, pesto, redukcja balsamiczna, prażone pestki, kiełki
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Risotto grzybowe, polędwiczka wieprzowa w boczku, chipsy warzywne, parmezan, oliwa truflowa
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Czekoladowe canneloni naleśnikowe, krem chontilly, lody kokosowe, słone migdały, toffi
 
                    
                    
                      
                    
                
                
                  
                  Zdrowo pod sufitem
                  Grota-Roweckiego 13a, Opole, Polska, tel.: 690 179 238
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Sałatka z grillowaną gruszką, serem pleśniowym, malinami i szynką szwarcwaldzką z dressingiem balsamico
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Kurczak po katalońsku z oliwkami, papryką i pomidorami podawany z ryżem i surówką z marchewki, pora i jabłka
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER + NAPÓJ
                        Deser jogurtowy z prażonymi jabłkami + lemoniada z cytrusami i miętą
 
                    
                    
                
                
                  
                  Karczma Zagłoba
                  Strzelecka 80C, 45-525 Opole, Polska, tel.: 669 009 916
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Sałatka z pieczonego buraka z karmelizowanym kozim serem, orzechem nerkowca, dressing malinowy
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Pierś z kurczaka z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią, ziemniaki au gratine, sos szparagowy
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER + NAPÓJ
                        Mus śliwkowy z kremem mascarpone i lodami waniliowymi + Sok owocowy
 
                    
                    
                
                
                  
                  San Ekobar
                  Ulica Generała Tadeusza Kościuszki 31, Opole, Polska, tel.: 692 206 222
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Wegetariański tatar z bakłażana, cukinii i suszonego pomidora z grzanką i długodojrzewającym serem podawany z oliwkami, cebulą, ogórkiem kiszonym i kaparami oprószony różowym pieprzem
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Grillowany łosoś z trawą cytrynową na risotto pachnącym dymem z białym winem i leśnymi grzybami podawany z domowym pesto i pomidorkami cherry
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Aksamitny krem waniliowy przekładany gęstymi malinami i bezową kruszonką
 
                    
                    
                         
                        
                          NAPÓJ
                        Napar mocy z dobrociami natury: świeżymi ziołami, cytrusami i przyprawami rozgrzewającymi; z miodem, żurawiną lub malinami do wyboru
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Lodowa góra: delikatne prosecco z naszym sorbetem malinowym oraz autorskim syropem z płatków róż
 
                    
                    
                
                
                  
                  Cafe Dolce Vita
                  Krakowska 33, Opole, Polska, tel.: 77 441 78 07
                 
              
                         
                        
                          DESER I
                        Puchar Leśny - lody mleczno-owocowe z bitą śmietaną i owocami leśnymi
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER II
                        Puchar Czekoladowy - lody mleczne z bitą śmietaną i polewą czekoladową
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK I
                        Frappucino Baileys - lody kawowe zmiksowane z espresso i likierem Baileys
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK II
                        Frose Truskawkowe - drink na bazie prosecco i świeżych truskawek, z dodatkiem sorbetu truskawkowego
 
                    
                    
                
                
                  
                  Papada
                  Edmunda Osmańczyka 2, 45-027 Opole, Polska, tel.: 517 533 049
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Taquito - Smażony pszenny tacos z kurczakiem w sosie serowym z marynowaną czerwoną cebulą podany z salsą mango-chilli
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Burger z szarpaną wołowiną pieczoną z boczkiem i papryką, krążki cebulowe, pomidor, sałata lodowa, pikle, majonez chipotle podane z nachosami i guacamole
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Churros z sosem czekoladowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Exotic Finland - Finlandia kokosowa, tequila, syrop z agawy, sok pomarańczowy, lemoniada, sok z limonki
 
                    
                    
                
                
                  
                  Hotel Festival
                  Oleska 86, 45-222 Opole, Polska, tel.: 77 427 55 55
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Sałatka z ośmiornicą z porzeczkowo-pietruszkowym vinaigrette
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Polędwiczka w ziołowej panierce podana z purée pomidorowym, musem borowikowym i sałatką wakame
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Lody własnego wyrobu z galaretką z zielonej herbaty i pudrem miętowym
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Festival - Znakomite połączenie smaku wódki śliwkowej z tonikiem mohito oraz nutką cytryny
 
                    
                    
                
                
                  
                  Delikatesy Opole
                  Krakowska 30A, Opole, Polska, tel.: 504 751 545
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Krewetki w sosie słodko-ostrym podawane na sałacie rzymskiej z czerwonym pesto na ziołowej grzance
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Burrata siostra mozzarelli – włoska burrata – w odsłonie z pesto z rukoli, grilowanej papryki i prażonej cebuli. Podawana z aromatyczną foccacią
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER + NAPÓJ
                        Kajmakowo-krakersowy: krem ze śmietanki i mascarpone z posypką orzeszkową
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Gin z Kranu: delikatne połączenie ginu ze świeżym sokiem z cytryny i dopełnionym jasnym piwem polanym prosto z kranu
 
                    
                    
                
                
                  
                  DeSilva Premium Opole
                  Leona Powolnego 10, Opole, Polska, tel.: 77 540 70 00
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Cielęcina gotowana sous vide z mozzarellą, chipsami z topinamburu
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Szarlotka w nowoczesnej odsłonie na kruszonce z białej czekolady
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Passion Vodka - wódka, sok z limonki, syrop passion fruit, sprite
 
                    
                    
                
                
                  
                  Klubokawiarnia Mamatoto
                  Powstańców Śląskich 7, Opole, Polska, tel.: 882 658 081
                 
              
                         
                        
                          DESER I + NAPÓJ
                        Brownie - klasyczne, mocno czekoladowe brownie z orzechami włoskimi i kawowym posmakiem + Cappuccino - delikatna kawa z puszystą mleczną pianką lub Americano - gorąca, czarna aromatyczna kawa UWAGA! W PONIEDZIAŁEK NIECZYNNE
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER II+ NAPÓJ
                        Blondie - jasna, lżejsza odmiana klasycznego brownie - z białą czekoladą i migdałami + Cappuccino - delikatna kawa z puszystą mleczną pianką lub Americano - gorąca, czarna aromatyczna kawa UWAGA! W PONIEDZIAŁEK NIECZYNNE
 
                    
                    
                
                
                  
                  Kaiseki Sushi Bar
                  Ozimska 4, Opole, Polska, tel.: 77 441 91 00
                 
              
                         
                        
                          ZESTAW I
                        Przystawka: panierowany krążek kalmara, krewetka panierowana, smażony pierożek Sałatka z glonów z dresingiem octowym i sezamem Danie główne: Futomak Torpedo - krewetka w tempurze, sałata, serek, słodki omlet, marchew, sos kabayaki
 
                    
                    
                         
                        
                          ZESTAW II
                        Przystawka panierowany krążek kalmara, krewetka panierowana, smażony pierożek Danie główne: Shio Ramen - wywar drobiowy, tare shio, udko z kurczaka, romanesco, menma, prażona cebula, jajko, olej sezamowy z kurkumą
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Lody z czarnego sezamu podane z sosem z białej czekolady i pierożkami z jabłkiem
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Green Choya na bazie japońskiego wina Choya z dodatkiem limonki, soku z cytryny podany z kostkami lodu
 
                    
                    
                
                
                  
                  Fabuła
                  Krakowska 9, Opole, Polska, tel.: 661 620 243
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Krem z kalafiora z kompresowaną rzodkiewką, szczypiorkiem podany z chipsem z parmezanu i bekonu
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Hamburger z grillowanymi kalmarami i krewetkami black tiger, kawiorem z gromadnika oraz sosem pomidorowo-limonkowym ze świeżą kolendrą, sałatą oraz kiełkami
 
                    
                    
                         
                        
                          DRINK
                        Tickle Me - Orzeźwiający słodko kwaśny drink na bazie białego rumu, pulpy z guawy, soku limonki oraz odrobiny grenadyny
 
                    
                    
                
                
                  
                  Hotel MERCURE
                  Krakowska 57, Opole, Polska, tel.: 77 451 81 00
                 
              
                         
                        
                          PRZYSTAWKA
                        Makrela wasabi w sezamie na wołowinie z imbirem
 
                    
                    
                         
                        
                          DANIE GŁÓWNE
                        Polędwica z dorsza na risotto z groszkiem i serem pleśniowym z sosem mandarynkowym i Pak Choi
 
                    
                    
                         
                        
                          DESER
                        Panna cotta z truskawkami i Semifredo