Kielce XI edycja
HARASZO
Generała Tadeusza Kościuszki 24, 25-310 Kielce, Polska, tel.: 797 422 831
PRZYSTAWKA
Tartinki ukraińskie z musem serowym, wędzonym łososiem ,kawiorem i jajkiem przepiórczym
DANIE GŁÓWNE
Benderiki tradycyjne ukraińskie naleśniki z nadzieniem mięsnym ,zapiekane w piecu z serem Suluguni
DESER
Barwistyj raj - kawałki galaretki owocowej zatopione w ptasim mleczku
DRINK
Dumka na dwa serca - sok żurawinowy,40 ml wódki Morosha, 20 ml grenadyny, 20 ml soku z limonki, 20 ml soku grejpfrutowego, kruszony lód, mięta
BOSKO Kielce - Lody Produkcji Własnej
BOSKO Kielce - Lody Produkcji Własnej, Kozia 2, 25-514 Kielce, Polska, tel.: 519 632 215
DESER
Barraquito, napój kawowy rozpowszechniony na Wyspach kanaryjskich. Doskonałe połączenie mleka skondensowanego , likieru cytrynowego, espresso oraz spienionego mleka. Wszystko zwieńczone cynamonem i skórka z limonki.
DESER
Owoce leśnie w towarzystwie lodów o smaku ciasteczek owsianych z variegato jagodowym oraz chrupiącym czekoladowym krążkiem.
DRINK
Tropikalna lemoniada mango i marakuja.
WILLA HUETA
Juliusza Słowackiego 25, 25-365 Kielce, Polska, tel.: 41 241 28 88
PRZYSTAWKA
Chłodnik z buraka
DANIE GŁÓWNE
Raviolo nadziewane szpinakiem podane z pieczonymi warzywami i sosem maślanym
DESER
Naleśnik w stylu francuskim podany z cytrusami i lodami waniliowymi Lemoniada z owocami
DRINK
Mus z arbuza podany z syropem z cytryny i wódką
IRISH PUB SHOEMAKER
Paderewskiego 27, 25-017 Kielce, Polska, tel.: 41 333 50 50
PRZYSTAWKA
Zupa krem z selera z irlandzką whiskey i oliwą truflową
DANIE GŁÓWNE
Sandwich Cheese Steak -kanapka z soczystą wołowiną, serem cheddar, bekonowym majonezem, ogórkiem konserwowym i rukolą, chutney z cebuli.
DESER
Sernik z Bailey’s Irish Cream
JOHN BURG
Galeria Echo, Świętokrzyska 20, 25-406 Kielce, Polska, tel.: 660 595 666
PRZYSTAWKA
JB Chips&Ribs (frytki steakowe w połączeniu z naszymi legendarnymi żeberkami BBQ i grubo siekanym szczypiorem)
DANIE GŁÓWNE
Burger z cukinią i pieczarką portobello (wołowina Black Angus, cukinia, pieczarki portobello, mozzarella, pomidor, majo pietruszkowy, rukola i wypiekana na miejscu bułka)
DESER
Torcik bezowy z kremem straciatella i malinami + kawa latte
AZZURRO
Henryka Sienkiewicza 60A, 25-501 Kielce, Polska, tel.: 531 090 999
Przystawka
Aranchini ziemniaczane z tuńczykiem
Danie główne
Zielone naleśniki szpinakowo bazyliowe z farszem z Ricotty pomidorami suszonymi i orzechami lub z szynką Crudo z sosem pomidorowym
Deser
Granita pomarańczowa i Arbuzowa
Drink
Belini
RESTAURACJA MONOPOLKA
Restauracja Monopolka, Świętego Leonarda 11, 25-311 Kielce, Polska, tel.: 730 777 111
PRZYSTAWKA
Krem z gruszki i pietruszki Z białą czekoladą i nutką chilli
DANIE GŁÓWNE
Wątróbka drobiowa flambirowana w wiśniówce, na puree, serwowana z czerwoną cebulą i majerankowym jabłkiem
DESER
Tiramisu z owocami leśnymi i likierem orzechowym
DRINK
Jarzębiakowy Sour Jarzebiak, sok z cytryny, syropu cukrowego, czerwona porzeczka
RESTAURACJA KIELECKA
Stefana Żeromskiego 12, 25-369 Kielce, Polska, tel.: 41 360 01 14
PRZYSTAWKA
Tatar wołowy/ grzanka ziołowa/marynaty konserwowe/kapary
DANIE GŁÓWNE
Żeberka wieprzowe pieczone w miodzie/sezamie/chilli/ maślane puree ziemniaczane/ sałatka z ogórków małosolnych
DESER
Karmelizowane śliwki z musem mascarpone/płatki migdałów.
DRINK
Letni Drink Hugo z nutą mięty
RYNEK 11 RESTAURANT & COCTAIL BAR
Rynek 11, 25-303 Kielce, Polska, tel.: 781 529 801
PRZYSTAWKA
Burak/twaróg/malina
DANIE GŁÓWNE
Boczek/pasternak/ziemniaki truflowe /oliwa koperkowa
DESER
Brzoskwinia/wanilia/beza Włoska/słona pistacja
DRINK
Sweet martini special Martini/marakuja/cytryna
KARCZMA RYBACZÓWKA
Janusza Kusocińskiego 61a, 25-001 Kielce, Polska, tel.: 502 875 875
PRZYSTAWKA
Chłodnik z botwiny z chipsem z Lina
DANIE GŁÓWNE
Fishburger z dodatkiem sosu tatarskiego, frytki steakhouse , sałatka coleslaw
DESER
Pieczony ananas w pieprzu z gałka lodów waniliowych
DRINK
Orzeźwiający ; sprite, morela, syrop cukrowy ,cytryna, limonka, mięta, wódka malina -cytryna
RESTAURACJA SOSNOWY DWOREK
Suków 232A, Polska, tel.: 535 797 345
PRZYSTAWKA
Krem z pora z grzanką ziołową
PRZYSTAWKA
Tatar wołowy podany z żółtkiem, cebulą, piklami, musztardą francuską
Danie główne
-Grillowana pierś z kurczaka podana na puree z batatów oraz z brokułem.
DESER
Beza z musem porzeczkowym na sosie morelowym
DRINK
Letnie orzeźwienie ( warka radler, sok z cytryny, woda gazowana, rum bacardi, syrop cukrowy).
TRATTORIA ROMANA
Księdza Piotra Ściegiennego 258c, 25-380 Kielce, Polska, tel.: 698 696 416
PRZYSTAWKA
WŁOSKI CHŁODNIK Z MELONA I POMARAŃCZY
DANIE GÓŁWNE
MARYNOWANY FILET Z MIĘTUSA W SOSIE RAKOWYM, KAWIOR Z CZARNEJ SOCZEWICY, MUS Z MANGO
DESER
SMAŻONE LODY W PISTACJACH NA ZIEMI CZEKOLADOWEJ Z OWOCAMI
DRINK
DRINK ANGURIA VODKA
RESTAURACJA BLUE LINE HOTEL S7
Restauracja Blue Line Kielce, Przęsłowa 4, 25-671 Kielce, Polska, tel.: 662 559 622
PRZYSTAWKA
Sałatka ze świeżym szpinakiem , twarożkiem wędzonym , sos z octu balsamicznego , arbuzem , migdałami i bekonem
DANIE GŁÓWNE
Policzki wieprzowe w sosie własnym , puree z cukinii , glazurowne buraki
DESER
Naleśniki amerykańskie z lodami jogurtowymi
DRINK
Blue Line
RESTAURACJA LA BAUGETTE
Parking pod zamkiem, Chęciny, Polska, tel.: 795 725 913
PRZYSTAWKA
Zupa krem z ekologicznej cukinii z naszej uprawy z chipsem z selera i kolendrą
DANIE GŁÓWNE
Burger z szarpanymi policzkami wołowymi / placek z naszej eko cukinii i mięty / sałata rzymska / świeża papryka / pomidor / czerwona cebula / sos mayo chipotle / tzatziki / pszenna bułka własnego wypieku do wyboru burger w wersji wege - Ser Halloumi / placek z naszej eko cukinii i mięty / sałata rzymska / świeża papryka / pomidor / czerwona cebula / sos mayo chipotle / tzatziki / pszenna bułka własnego wypieku
DESER
Nasz kultowy sernik z kajmakiem i granatem + kawa z przelewu
RESTAURACJA KOKO
plac Świętego Wojciecha 4/l01, 25-307 Kielce, Polska, tel.: 692 752 415
PRZYSTAWKA
Tosty z konfiturą z czerwonej cebuli i blue cheese.
PRZYSTAWKA
Zapiekany Camemmbert z konfiturą ze śliwki.
DANIE GŁÓWNE
Portorykański Pastelon Zapiekane mięso z pomidorami, pietruszką i czosnkiem, przekładane bananami. Zwane lazanią Puerto Rico. Podane z ryżem kokosowym.
DANIE GŁÓWNE
Afrykańskie Bobotie. Mięso z pomidorami i curry, zapieczone z pieczywem obtoczonym w jajku. Podane z puree ziemniaczanym.
DESER
Sernik z popcornem na karmelu podany z bananami i śmietanową chmurką.
DRINK
Piwo ze śliwką lub Piwo Bananowe.
Terma Słowacki Resort Medical Spa
TERMA SŁOWACKI, Profesora Józefa Wacława Grotta, Busko-Zdrój, Polska, tel.: 41 370 80 95
PRZYSTAWKA
Saganaki panierowany ser owczy/ konfitura żurawinowa/ rzymska sałata/ rozmaryn
DANIE GŁÓWNE
Pad Thai z kaczka pierś kaczki/ ryż/ sezam/ orzeszki ziemne/ curry/ kolendra/ sos sojowy/ limonka
DESER
Lawendowy puchar panna cotta/ lawenda/ owoce sezonowe/ mięta
DRINK
Różowa pantera finlandia redberry/ martini bianco/ sok grejpfrutowy/ syrop arbuzowy
LUZtro
LUZTRO, Rynek, Kielce, Polska, tel.: 731 777 066
PRZYSTAWKA
Zupa Tom Yum
DANIE GŁÓWNE
Azjatyckie żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym
DESER
Ciasto czekoladowe Brownie z lodami.
DRINK
Owocowy zmysł
MONTE -CARLO
Monte-Carlo Restauracja, Paderewskiego, Kielce, Polska, tel.: 41 343 16 40
PRZYSTAWKA
Krem z grzybów leśnych z kluseczkami drobiowymi i oliwą pietruszkową
DANIE GŁÓWNE
Pierś z kaczki na konfiturze porzeczkowej z modrą kapustą i pure' ziemniaczano - koperkowe
DESER
Tiramisu- oryginalny deser włoski z czarną kawą w zestawie
DRINK
Martini Fiero z tonikiem i bajerami
DA VINCI
Da vinci, Chęciny, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Wegańska kaszanka/ konfitura z pomidorów/ Seler naciowy / chipsy z lubczyku
DANIE GŁÓWNE
Pierogi z rillettes z jagnięciny/ puree z wędzonej papryki/ sos z palonej cebuli/ puder z gorgonzoli
DESER
Tiramisu / Mascarpone/ espresso/ amaretto / owoce sezonowe
Drink
Lemoniada Arbuz/ pomarancza/ limonka/ miód/ mieta Limoncello Limoncello/ prosecco/ woda sodowa/ mięta/ cytryna
LA CASA
La Casa, Pakosz, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Bruschetta z pomidorami i pesto z zielonej pietruszki
DANIE GŁÓWNE
Panini z krewetkami, gruszką i majonezem z mango.
DESER
Cannoli z kremem z ricotty i pistacjami
ALE BABECZKA
AleBabeczka, Solna, Kielce, Polska, tel.: 735 398 599
Croque madame na ciepło - pieczywo własnej produkcji/beszamel/ szynka/sałatka.
DESER
Deser + kawa espresso do wyboru (monodeser muchomor- mus z białej czekolady callebaut/ coulis malinowe/mech cytrynowy/ziemia czekoladowa
DESER
Deser lodowy - żelka z limonki/gałka lodów mojito/świeze owoce.
DESER
Deser z bayleysem (lub bez %) - bita śmietana/ gałka sorbetu truskawkowego albo mango/mus truskawkowy/bayleys
FERMENT NEOBISTRO
Ferment Neobistro, Henryka Sienkiewicza, Kielce, Polska, tel.: 698 613 980
PRZYSTAWKA
Zalewajka na owsianym zakwasie z kurkami i chlebem Oli Maksymilian
DZNIE GŁÓWNE
Kluski z ziemniaków od Pana Waldka z sosem cebulowym, coleslawem z czerwonej kapusty i kiszonkami Maksymilian Maksymilian Przybylski
DESER
Cake pops czekoladowy z kompotem z papierówek i mięty
APPLAUSE RESTAURANT & JAZZ BAR
Applause Restaurant & Jazz Bar, plac Moniuszki, Kielce, Polska, tel.: 570 101 100
PRZYSTAWKA
Frank’s Buffalo chrupiące skrzydełka z sosem blue i paluszkami z selera naciowego
DANIE GŁÓWNE
Maślana bułka brioche / wędzone przez nas i wolno pieczone mięso z karku i schabu/ szafranowo czosnkowe aioli / rukola / chipotle mayo / rozmarynowe ziemniaczki
DESER
New York style cheesecake
DRINK
Pink Coco Wódka botanical, bacardi, syrop malinowy, cytrynka, syrop waniliowy
ANTRESOLA
Antresola, Piekoszowska, Kielce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
Dwukolorowa zupa krem 1/2 pieczone pomidory I parmezan 1/2 cukinia I Groszek | mięta
DANIE GŁÓWNE
Stek rzeźnika Baweta wołowa z rusztu I placki ziemniaczane I warzywa duszone w białym winie I sos chimichurri
DESER
Sernik na zimno I maliny I mango I galaretka cytrynowa
DRINK
ANTRESOLA
NIEBIESKA SOWA
Niebieska Sowa, Solna, Kielce, Polska, tel.: 502 421 493
PRZYSTAWKA
Wietnamska zupa Pho z kurczakiem/ makaron ryżowy/ korzenne przyprawy
DANIE GŁÓWNE
Kanapka z Naszym Pastrami / coleslaw z musztardą dijon / ser mimolette / kiszone ogórki
DESER
Lodowy Bowl z sorbetem gruszkowym/ koktajl bananowo-szpinakowy/ świeże owoce/ czekoladowa granola
BLUE
Restauracja Blue, Solna, Kielce, Polska, tel.: 668 116 903
PRZYSTAWKA
Chłodnik z ogórka i kalarepy z młoda marchewka
DANIE GŁÓWNE
Indyk grillowany w cieście francuskim z sosem z grzybów leśnych , ogórkiem i kwaśna śmietana
DESER
Panna cotta z kulkami miętowym i jeżyna
DRINK
Blue
Żółty Słoń
Żółty Słoń, Zagnańska, Kielce, Polska, tel.: 507088300
PRZYSTAWKA
Smażone papryczki padron/ cielęcina gotowana w pomarańczowym bulionie/ dip z fety i pikantnego miodu
DANIE GŁÓWNE
Kogucik pieczony w tymianku/ cytrynowy blin z kaszy bulgur/ młoda kukurydza glazurowana w słodkim burbonie/ ciemny sos
DESER
Biszkoptowa muffinka a’la tiramisu z owocami
DRINK
Żółty słoń
WINNICA
Restauracja Winnica, Winnicka, Kielce, Polska, tel.: 513 046 444
PRZYSTAWKA
Tatar z tuńczyka i łososia z avokado i chili z dressingiem z limonki
DANIE GŁÓWNE
Karmelizowane żeberka w miodzie i piwie z ziemniakami okraszonymi boczkiem z marchewką duszoną w białym winie i tymianku
DESER
Sernik wiedeński z musem z truskawek i kawiorem jagodowym.
DRINK
Winnica
MISKI na Placu Wolności
Miski na Placu Wolności, plac Wolności, Kielce, Polska, tel.: 789 091 955
PRZYSTAWKA
Ciastko kakiage z tatarem z łososia
DANIE GŁÓWNE
Letnia miska z bobem i sosem bazyliowo-miętowym
DESER
Domowe lody z herbacianym twistem
DRINK
Szprycer arbuzowy
BURGER & Co.
Burger & Co., Henryka Sienkiewicza, Kielce, Polska, tel.: 532 522 455
PRZYSTAWKA I
Meksykańskie Taco z szarpaną wieprzowiną, tortilla pszenna, szarpana wieprzowina, ser cheddar, salsa pico de gallo, świeże mango
PRZYSTAWKA II
Meksykańskie Taco z chili con carne, tortilla pszenna, chili con carne, ser cheddar, salsa pico de gallo, feta
DANIE GŁÓWNE
Burger wołowy w latynoskim stylu wołowina, grillowana kiełbasa chorizo, ser owczy, sos chimichurri, majonez chipotle, pomidor, rukola, domowe frytki z solą rozmarynową Przystawki i danie główne możemy podać w wersji wegetariańskiej - domowy falafel zamiast mięsa.
DESER
Brownie czekoladowe z polewą czekoladową, sosem ze świeżych malin, pistacjami i gałką lodów
DRINK
Martini fiero z tonikiem i pomarańczą lub drink bezalkoholowy Tropikalna wyspa: sok kaktusowy, syrop kokosowy, sok z cytryny
GŁODNA MAŁPA
Głodna Małpa Pizza Napoletana Kielce, Wesoła, Kielce, Polska, tel.: 518 142 404
DANIE GŁÓWNE
Pizza a forma di stella Pizza w kształcie gwiazdy z kremowym serem ricotta i szczypiorkiem w brzegach. Spód z pomidorów San Marzano D.O.P., podawana z marynowaną cebulką oraz do wyboru: salami napoli, bądź spianata piccante. Danie główne serwowane w zestawie z orzeźwiająca, domową lemoniadą cytrusowo-miętową.
DANIE GŁÓWNE VEGE VEGE
Pizza a forma di stella Pizza w kształcie gwiazdy z kremowym serem ricotta i szczypiorkiem w brzegach. Spód na kremowym sosie białym, podawana z pieczarkami, cebulką czerwoną i tymiankiem. Danie główne serwowane w zestawie z orzeźwiająca, domową lemoniadą cytrusowo-miętową.
DRINK
Lemon Spritz Idealny na gorące dni, orzeźwiający drink na bazie frizzante, z dodatkiem świeżo wyciskanej cytryny i wody gazowanej.