Kielce VI Edycja
Restauracja Żółty Słoń
Głęboczka 3, Kielce, Polska, tel.: 507 088 300
Przystawka
Grillowana cukinia z sosem vitello tonato.
Danie główne
Rizotto z wędzonym bekonem i tartym oscypkiem.
Deser
Beza z bitą śmietaną i sosem truskawkowym.
Gorąca czekolada alpejska z migdałami.
Bohomass lab
Kapitulna 4, Kielce, Polska, tel.: 530 535 305
Przystawka
Krewetki w aromatycznym koktajlu pomidorowo -ziołowym z dodatkiem zredukowanej tequili, limonką, oliwką oraz nachosem. Dania serwować będziemy przez cały okres trwania Festiwalu Smaku, od 13:00 do 22:00 (w ostatnim dniu imprezy do 20:00).
Danie główne
Kurczak tikka masala, marynowany w mieszance przypraw garam masala z chlebkiem naan naszego wyrobu oraz świeżą kolendrą i jogurtem. Dania serwować będziemy przez cały okres trwania Festiwalu Smaku, od 13:00 do 22:00 (w ostatnim dniu imprezy do 20:00).
Deser
Freaksheake waniliowy z donutem, kolorowymi posypkami, ciasteczkami, lukrem i innymi słodkimi dodatkami. Dania serwować będziemy przez cały okres trwania Festiwalu Smaku, od 13:00 do 22:00 (w ostatnim dniu imprezy do 20:00).
Drink
Aperol sprtiz na bazie musującego prosecco. Dania serwować będziemy przez cały okres trwania Festiwalu Smaku, od 13:00 do 22:00 (w ostatnim dniu imprezy do 20:00).
Aviator Hotel
ul. Szybowcowa 41 26-001 Masłow, Kielce, Poland, tel.: 41 20 10 400
Przystawka
Roladka z pieczywa z wędzonym łososiem i musem chrzanowym podana z zielonymi sałatami i szpinakiem.
Danie główne
Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie serwowana z warzywami, groszkiem cukrowym oraz pieczonym jabłkiem i sosem wiśniowym.
Deser
Beza przełożona kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone polana aksamitnym musem malinowym podana w towarzystwie gorącej, aromatycznej zimowej herbaty.
Drink
Meksykański Surfer.
Chinkalnia
Chinkalnia Restauracja Gruzińska, Solna, Kielce, Polska, tel.: 739 211 255
Przystawka
Czchinti lobio- zielona fasolka szparagowa zasmażana z cebulą i pomidorami podawana w glinianym gruzińskim "keci".
Danie główne
Kurczak czachobili- kawałki kurczaka smażone z dodatkiem białego wina w pikantnym pomidorowym sosie podawane z plackiem gruzińskim.
Deser
Pelamuszi : tradycyjny gruziński deser z soku winogronowego w towarzystwie lemoniady estragonowej.
Wino
Karafka 250ml domowego czerwonego wina prosto z Gruzji.
Silniczna
Solna 4A/8U Kielce , tel.: 575 107 532
Przystawka
Sałata z balsamicznym kurczakiem.
Danie główne
Polędwiczka w orzechach.
Deser
Sernik bazyliowy + lemoniada z limonką.
Drink
SM&Cranberry.
Restauracja Monte-Carlo
Ignacego Paderewskiego 20, Kielce, Polska, tel.: 41 343 16 40
Przystawa
Krem z ogórków z jajkiem w koszulce.
Danie główne
Polędwiczka Monte-Carlo w sosie z białym winem i grzybkami z opiekanymi ćwiartkami ziemniaków ze skórką i surówką sezonową.
Deser
Świeży ananas w panierce panko na musie z mango z galaretką śmietankową i owocami + kawa espresso.
Grande Cozze
Równa 4 B Kielce , tel.: 795 084 770
Przystawka
Zupa krem z pieczonych buraków, kleksem ze śmietany Cream Fresh i kiełkami jarmużu.
Danie główne
Filet L'amore - filet z kurczaka faszerowany serem Brie, suszonymi pomidorami i oliwkami, owinięty szynką parmeńską podawany z puree ziemniaczanym z zielonym pesto oraz blanszowaną fasolką szparagową.
Deser
Tiramisu: klasyczny włoski deser na bazie kawy, serka mascarpone i amaretto, herbata zimowa z kawałkiem pomarańczy i przyprawami korzennymi.
Drink
Dolce Vitae likier brzoskwiniowy, Jim bean, sok z cytryny, sok jabłkowy, cynamon, kruszony lód.
Irish Pub Shoemaker
ul. Paderewskiego 27 KIELCE , tel.: 41 333 50 50
Przystawka
Zupa Cebulowa na piwie Guinness z grzanką serową.
Danie główne
Dorsz w cieście piwnym podany z frytkami własnej roboty.
Deser
Tradycyjny Irlandzki scone + herbata rozgrzewająca z owocami.
Drink
Mrs Rosato.
GARAŻ, restauracja, bar, pub
Henryka Sienkiewicza 53, Kielce, Polska, tel.: 570 441 701
Przystawka
Smażone żabie udka sote.
Danie główne
Orange Chicken Waffle - kurczak na ostro w sosie pomarańczowym, podawany na gofrach z syropem klonowym.
Deser
Banoffee - ciasto na spodzie z herbatników, toffe, bananów i kremowej masy z serka mascarpone i śmietanki, podawane z kawą lub herbatą.
Drink
Grzaniec żołądkowy - grzaniec na bazi wódki żołądkowa gorzka z sokiem jabłkowym, skórką pomarańczy, cynamonem i goździkami.
Azzurro
Henryka Sienkiewicza 60A, Kielce, Polska, tel.: 531 090 999
Przystawka
Zupa krem-topinambur/łosoś wędzony/oliwa truflowa.
Danie główne
Pizza-duszone boczniaki/porchetta.
Deser + napój
Semifredo-maliny/limoncello.
Plac Cafe
ul. Henryka Sienkiewicza 29 Kielce , tel.: 41 343 23 24
Przystawka
Sałatka z rostbefem i granatem na rukoli.
Danie główne
Fagottini z ricottą i gruszką w sosie alfredo z boczkiem.
Deser
Gorąca gęsta czekolada z malinami i bitą śmietaną, herbata zimowa z przyprawami korzennymi.
Plejada Restaurant&Pub
Rynek 16, Kielce, Polska, tel.: 570 569 669
Przystawka
Polędwiczki drobiowe w cieście kukurydzianym podawane z sosem słodko-pikantnym i usztardowo-midowym.
Danie główne
Calzone z chilli con carne podawane z misiem sałat.
Deser
Panna Cotta z sosem czekoladowym i bitą śmietaną + dowolna kawa.
Drink
Białe wino grzane podawane z pomarańczą i goździkami.
Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar
Rynek 5, Kielce, Polska, tel.: 41 367 24 53
Przystawka
Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów z pietruszką oraz słonecznikiem.
Danie główne
Ultimate Blue Cheeseburger- klasyczny cheeseburger z serem Dor Blue. (Sos rockabilly, wołowina, sałata, pikle, cebula, ser Dor Blue, bułka własnego wypieku).
Sushi Nigiri
ul. Bodzentyńska 3 Kielce , tel.: 795 008 009
Przystawka
Sycąca, ostra zupa kimchi z kawałkami przepysznej, rozpływającej się w ustach wieprzowiny.
Danie główne
FUTO PAULA 8 szt. - kruchy i soczysty łosoś grillowany w towarzystwie warzyw julienne i puszystego serka zamknięte w nori.
Piwnica
ul. Św. Leonarda 23/9 Kielce , tel.: 692 538 092
Przystawka
Muszelka makaronowa nadziewana szpinakiem z pomidorami zapiekana z serem.
Danie główne
Roladka z indyka z pietruszką, puree z białych warzyw z dodatkiem buraka, podawana ze świeżymi warzywami, jadalna ziemia i pesto ziołowym.
Deser
Sernik po wiedeńsku z czekolada.
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Świętego Leonarda 16/3, Kielce, Polska, tel.: 796 554 581
Przystawka
Zupa Meksykańska mocno rozgrzewająca podawana z bułeczką.
Danie główne
Pierogi z mięsem i ruskie podawane z okrasą z cebulki.
Deser
Zozole tym razem nie w postaci cukierków a shotów.
Drink
Owocowy drink na bazie czystej wódki i bolsa jogurtowego.
Włoska
Henryka Sienkiewicza 14/2, Kielce, Polska, tel.: 796 003 003
Przystawka
Krem szpinakowo-czosnkowy z serem pecorino.
Danie główne
Carbonara picante z rukolą i pomidorkami.
Deser
Tiramisu i rozgrzewająca herbata z dodatkiem owoców w żelu.
YAMI YAMI SUSHI
ul.Henryka Sienkiewicza 9 Kielce , tel.: 794 695 695
Przystawka
Ryż z warzywami, tilapia z grilla z sosem słodko ostrym, jajko na sałatce wakame.
Danie główne
3 szt. FUTO VEGE 3 SZT. FUTO TERYIAKI 3 szt. FUTO TILA
Drink
Lampka śliwkowego wina CHOYA.
Restauracja Kielecka
Żeromskiego 12 Kielce , tel.: 41 360 01 14
Przystawka
Rozgrzewający krem z pieczonej marchewki z gruszką i imbirem + diablotka z czarnuszką.
Danie głowne
Grillowany filet z kurczaka podany z brukselką na palonym maśle, ziemniaki w mundurkach z rozmarynem oraz sos cukiniowo-paprykowy.
Deser
Mus czekoladowo-pomarańczowy.
Restauracja Siedem Pokoi
plac Moniuszki 2B, Kielce, Polska, tel.: 509 420 004
Przystawka
Tatar z gęsi Chmielnickiej/korniszon/szalotka/rzodkiewka/śmietana wiejska podwędzana/podpłomyk.
Danie główne
Karkówka duszona w cydrze Sandomierskim/sałatka z zielonych pomidorów/roszponka/bułka kminkowa własnego wypieku/sos cebulowy z pieczonym czosnkiem.
Deser
Deser z napojem Wspomnienie z dzieciństwa Maślanka/pieczone jabłka/mus z malin/beza/karmel/wata cukrowa Herbata zimowa z owocami.
Wino
Grzaniec z miodu pitnego.
KUSA SUSHI take away Kielce
plac Wolności 4, Kielce, Polska, tel.: 660 686 845
Przystawka
Tatar z łososia atlantyckiego i tuńczyka błękitnopłetwego z orientalnymi przyprawami podany na zaprawionym ryżu z chrupiącym dodatkiem.
Danie główne
Futomaki z łososiem grillowanym, chrupiącymi warzywami julienne w tempurze, pikantnym sosem tajskim polane gęstym sosem teriyaki.
Deser
Orzeźwiający sernik z zielonej herbaty matcha, z mleczkiem kokosowym i limonką, ciasteczkami pod skorupką słonego karmelu.Herbata zimowa rooibos ze skórką pomarańczy, imbirem i cynamonem.
Drink
Drink z podwójnym sake na bazie napoju aloesowego ze świeżym ogórkiem i limonką.
AleBabeczka Cukiernia
Świętego Leonarda 11, Kielce, Polska, tel.: 784 628 076
Przystawka
Tarta z cytrynowym kremem gotowanym na wytrawnym białym winie. Z bezą opalaną + kawa/herbata.
Danie główne
Tarta wytrawna (bez mąki) z cukinią, pomidorkami, papryką, fetą i parmezanem + kawa/herbata.
Deser
Belgijska czekolada z prawdziwą bitą śmietaną + rogalik maślany.
Tutti Santi Kielce
Warszawska 26, Kielce, Polska, tel.: 41 201 33 22
Przystawka
Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami.
Danie główne
San Michele(cztery różne ćwiartki)-wyjątkowa pizza Gourmet z limitowanej edycji.Wypiekamy ciasto z mozzarellą. Po wypieczeniu dekorujemy włoskimi wędlinami, dojrzewającą polędwicą Bresaola, szynką Crudo di Parma, krewetką z karmelizowanymi pomidorkami, Mozzarella di Bufala D.O.P. (włoski ser z regionu Kampania) z pesto.
Mamma Mia
Dewońska 19, Kielce, Polska, tel.: 883 710 710
Przystawka
Mini pizza "zamknięta" w formie muffiny.
Danie główne
Wolno pieczona golonka w ciemnym piwie z dodatkiem zasmażanej kapusty i opiekanych ziemniaczków + Budweiser 0,3 l.
Restauracja Antresola
ul.Piekoszowska 21 Kielce , tel.: 504 155 044
Przystawka
Rozgrzewający krem z buraka z serem Feta oraz śmietaną.
Danie główne
Delikatne policzki wieprzowe podane z purre chrzanowym w towarzystwie karmelizowanych buraków posypanych sezamem.
Deser
Miętowa PANNA COTTA Z MUSEM MALINOWYM I MUSEM Z KIWI. kwaskowatość musów cudownie przełamuje słodycz białej czekolady, która świetnie dopełnia całość deseru.
Drink
JOHN BURG
Galeria Echo, ul. Świętokrzyska 20 Kielce , tel.: 660 595 666
Przystawka
Black Angus sticks z pastą z papryki i bakłażana.
Danie główne
Tatar wołowy z popcornem z kaszy, podany z grzanką.
Deser
Owoce pod kruszonką z lodami + kawa latte.
La Baguette Kielce
Unnamed Road, 87-510, Polska, tel.: 798 446 677
Beza dacquoise + kawa.
Brownie z domową konfiturą + kawa.
Czerwony Fortepian
ul. Piotrkowska 12 Kielce , tel.: 512 170 995
Przystawka
Rolls z grillowanej cukinii z kremem na bazie serka philadelphia i bazyliowym pesto.
Danie główne
Polędwiczki wieprzowe grillowane w Rollsach z wędzonym boczkiem w towarzystwie karmelizowanych mandarynek , krokietów ziemniaczanych i włoskiej sałatki z rucoli w parmezanie.
Deser
Banan zapiekany w cieście piwnym podany z brzoskwiniowym musem cząstkami mandarynki oraz z lodem waniliowym + klubowa kawa zimowa (przepis autorski Czerwonego Fortepianu).
Drink
Dolphin shows, przepis autorski Czerwonego Fortepianu.
Penne Grande Ristorantino Italiano - Chciago Organ Music Club
DK42, Polska, tel.: 733 408 333
Przystawka
Bruschetta al pomodoro fresco e origano prażony chleb, świeże pomidory, czosnek, olej z oliwy, oregano.(Festiwal w godz 15.00-21:00)
Danie główne
Makaron piórka ścięte, świeże pomidory, czosnek, Pecorino Romano, mięta, oliwa,(VEGE)lub Tortiglioni al Ragù Bianco makaron tortiglioni, wołowina na Montepulciano D'Abruzzo, słodka śmietana – pieprz czarny do wyboru.
Deser
Tiramisu' della Casa biszkopty Savoiardi, ser mascarpone, bita śmietana, kawa, kakao CAFFE'. (Festiwal w godz 15.00-21:00)
Wino
Nero D'Avola (Festiwal w godz 15.00-21:00)
Hotel Grafit
Kostomłoty Pierwsze, ul. Kielecka 120 26-085 Miedziana Góra (powiat kielecki), tel.: 887 036 493
Przystawka
Kompozycja sałat z łososiem wędzonym.
Danie główne
Polędwiczka wieprzowa w otulinie drobiowej z orzechami podana na sosie selerowym z białą czekoladą oraz gnocchi i bezą z zielonych warzyw.
Deser
Konfitura owocowa z gruszką i sorbetem porzeczkowym.
Drink
Diamentowy drink.
Restauracja Kaczka Polska - Hotel Tęczowy Młyn
ul. Zakładowa 4 Kielce , tel.: 723 686 694
Przystawka
Rozgrzewająca zupa krem marchewkowo dyniowy z mleczkiem kokosowym i nuta imbirową podany z prażonymi pestkami dyni i oliwą bazyliową.
Danie główne
Domowe pierogi faszerowane boczniakami, z dodatkiem szynki peklowanej i siekanej szalotki podane z masłem pietruszkowym.
Deser
Ciastko miodowe przekładane masą z kaszy mannej i świeżymi malinami podane z herbatą zimową z pomarańczą, miodem i goździkami.
Bosko Kielce - Lody Produkcji Własnej
ul. Kozia 2 Kielce , tel.: 512 196 862
Puszysty gofr z prawdziwą bita śmietaną z dodatkiem świeżych owoców podawany z aromatyczną boską kawą bądź herbatą.
Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Puszysty, delikatny krem przełożony biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą z likierem Amartetto A całość dopełnia prawdziwe kakao. Deser serwowany jest z aromatyczną kawą bądź herbatą.
Restauracja Flamingo - Hotel Kongresowy w Kielcach
aleja Solidarności 34, Kielce, Polska, tel.: 41 332 63 60
Przystawka
Sałatka z wątróbką aromatyzowana koniakiem z pieczonym karmelizowanym jabłkiem i pudrem z suszu, Polana owocowym winegre.
Danie główne
Konfitowany boczek w orientalnej glazurze miodowej z chrzanowym puree i jabłkowo -cynamonowym musem.
Deser
Czekoladowy krem brulee z pomarańczą.
Bistro Pani Naleśnik
Juliusza Słowackiego 4, Kielce, Polska, tel.: 41 361 09 06
Przystawka
Krem serowo-porowy z grzanką i chipsem z boczku.
Danie główne
Polędwiczki wieprzowe z mozarellą w szynce dojrzewającej z sosem z suszonych pomidorów podane z rozetkami ziemniaczanymi na świeżej sałacie.
Deser
Czekoladowe naleśniki z jagodami ( kawa lub herbata).
Willa Hueta - Restauracja Spektrum Smaku
ul. Juliusza Słowackiego 25 Kielce , tel.:
Przystawka
Płatki kurczaka marynowanego w occie balsamicznym z suszonymi pomidorami i sałatą rzymską.
Danie główne
BOUILLABAISSE – Francuskie danie z owocami morza.
Deser
Mus czekoladowy w czerwonym aksamicie z chipsem z białej czekolady i sosem malinowym + herbata zimowa.
Wino
Grzane wino z miodem i cytrusami.
Restauracja Złoty Klon
Złoty Klon, Klonowa, Kielce, Polska, tel.: 41 330 12 20
Przystawka
Pieczone słodkie papryczki z kardamonem/podwędzany twaróg/prażynki z kaszy gryczanej.
Danie główne
Pierś z kaczki/ Demi glace/ kulebiak nadziewany kapustą i grzybami/ jogurtowy seler.
Deser
Drzewko czekoladowe z jabłkową watą cukrową/prażona pigwa/kruszona beza
Drink
Klonowe Mojito.