Skarżysko, Starachowice, Końskie, Łopuszno, Chęciny, Tokarnia, Podzamcze
FESTA in Tavola
Rejowska 99, Skarżysko-Kamienna, Polska, tel.: 512 507 507
Przystawka
Faszerowane pieczarki portobello.
Danie główne
Polędwiczka wieprzowa sous-vide pod pianką cytrynowo-jabłkową podana w ziemniaczanym duecie w towarzystwie blanszowanej cukinii oraz sosu holenderskiego.
Deser
Tatar z truskawek i Lemoniada owocowa.
Mickiewicza 11
Adama Mickiewicza 11/1, Skarżysko-Kamienna, Polska, tel.: 881 336 100
Przystawka
Cykoria duszona w soku pomarańczowym z miodem podana z grillowanym serem Halloumi i młodymi liśćmi buraka skropionymi limonką i oliwą.
Danie główne
Grillowany śledź z chipsami z jarmużu oraz chipsami z ziemniaka i atramentu kałamarnicy.
Deser
Pavlova z salsą z mango, chilli i limonki + cold brew z pomarańczą.
Drink
Cydrowe Mojito.
Krówka i Połówka - Skarżysko Kamienna
1 Maja 67, Skarżysko-Kamienna, Polska, tel.: 661 613 355
Przystawka
Frytki w 3 smakach do wyboru - czosnkowe/parmezanowe/ rozmarynowe.
Danie główne
Burger 200 g soczysta grillowana wołowina, nadziewana papryką antipasti, zielone oliwki, świeży ogórek i sałata a do tego domowy majonez z suszonymi pomidorami.
Deser
Kawa piernikowa z miodem i bitą śmietaną + piernikowe ciasteczko.
Wino
Wino grzane z przyprawami korzennymi i cytrusami.
Autorska pizza&cafe
Zygmunta Krasińskiego 20, Skarżysko-Kamienna, Polska, tel.: 695 252 056
Przystawka
Bruschetta z pastą awokado, pomidorami, szynką Prosciuto.
Danie główne
Gnudi z ricotty z kurkami i borówką.
Deser
Mus chałwowy z mascarpone. + Aloe vera z limonką i owocami.
Drink
Pink Milk.
Hotel Europa Starachowice
ul. Radomska 76a Starachowice, tel.: 41 276 78 00
Przystawka
Boczek wędzony/cebula/jabłko/smażona pietruszka/sos balsamico.
Danie główne
Udko z kurczaka/twaróg/puree z zielonego groszku/salsa z bakłażana.
Krówka i Połówka Starachowice
Młynarska 14A, Starachowice, Polska, tel.: 576 749 892
Przystawka
Danie główne
Burger: - grillowana bułka - domowy chutney z papryki i pieczonych bakłażanów - sałata, wołowina, ser cheddar, grillowany pomidor, grillowany boczek - chips z tortilli - domowe guacamole z avocado, kolendrą, sokiem z limonki i papryczką chilli.
Deser
Era Ora
Wysoka 7, 27-200 Starachowice, Polska, tel.: 731 279 973
Przystawka
Zapiekanka z ziemniaków - Gateau. Lokal czynny od wtorku 29 stycznia!
Danie główne
Pizza Parma. Lokal czynny od wtorku 29 stycznia!
Sushi To Starachowice
Marszałka Piłsudskiego 58, 27-200 Starachowice, Polska, tel.: 735 736 924
Przystawka
ZUPA RAMEN japoński bulion podany z makaronem ramen i warzywami.
Danie główne
6szt FUTO RYAKI zrolowane w opalonego łososia, polane słodkim sosem teriyaki.
Deser
Pierożki gyoza z nadzieniem jabłkowym podane z bitą śmietaną i mleczną czekoladą i napój aloesowy.
Piecownia
Dolna 1c, 26-200 Końskie, Polska, tel.: 538 437 487
Przystawka
Pieczowo z oliwą czosnkową +ser mozarella + bazylia + oliwka.
Danie główne
Pizza prosciutto affumicato sos pomidorowy, mozarella fior di latte, wieprzowa szynka dojrzewająca, karczochy, owczy ser pecorino toscano.
Deser
Profiterol Scuro i Coppa Straciatella - lody straciatella oraz kulka kremowa w cieście ptysiowym oraz kawa cappucino.
Wino
Białe frizante
Restauracja Weranda
ul. Włoszczowska 49 Łopuszno, Kielce, Poland, tel.: 41 367 92 22
Przystawka
Vitello Tonnato.
Danie główne
Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakową tagliatellą.
Deser
Czary Mary Milenki.
Markiz Łopuszno
Konecka 7a Łopuszno, Kielce, Poland, tel.: 785 795 008
Przystawka
Tortilla ze świeżymi warzywami i suszonym pomidorem z sosami w dwóch smakach.
Danie główne
Rolada z kurczaka w bekonie serwowana z dzikim ryżem, surówkami i sosem grzybowym.
Deser
Naleśnik z delikatnym serkiem waniliowym w polewie owocowej + sok pomarańczowy 100%.
Wino
Grzane białe wino z francuską wanilia i pomarańczą.
Zajazd Antresola
Snochowice 14 Łopuszno, Kielce, Poland, tel.: 534 344 074
Przystawka
Pâté z wątróbki drobiowej na płomykach drożdżowych z musem z czarnej porzeczki.
Danie główne
Gęsie pipki (żołądki gęsie) w asyście farafelek i modrej kapust.
Deser
Banan flambirowany z likierem cytrynowym z delikatną nutą szafranu i gałką lodów.
La Baguette Chęciny
Jędrzejowska 24, Chęciny, kielecki, Polska, tel.: 507 518 064
Przystawka
Zupa krem z pieczonego w ogniu selera/Oliwa sosnowa/Ciastko z orzechów laskowych.
Danie główne
Burger z białej kiełbasy/Karmelizowana w miodzie cebula/Kiszony ogórek/Musztarda Dijon/Chrzanowy majonez.
Deser
Kawowy naleśnik/Krem z mascarpone/Amaretto/Cytryna.
Karczma Kuźnia Smaków
Tokarnia 303 26-060 Chęciny , tel.: 531 444 563
Przystawka
Lokalny ser Aleksander smażony w panierce z wiejskiego chleba podany z płatkami naturalnie wędzonego boczku, naszymi kiszonkami i kremowym sosem.
Danie główne
Pieczony gołąbek z domowym sosem pomidorowym, karmelizowaną brukselką i musem ziemniaczanym z wiejską śmietaną.
Deser
Beza z kremem śmietanowym, pieczonym jabłkiem, kruszonką piernikową i sosem z domowych przetworów owocowych.
Da Vinci
Podzamcze 45, 26-060 Chęciny, Polska, tel.: 607 570 902
Przystawka
Przysmak króla Jana - złocisty krem czosnkowy z chipsem z boczku.
Danie główne
Królewska rozkosz - bułeczka drobiowa nadziewana szynką z serem i rodzynkami na złocistym sosie z warzywami na maśle.
Deser
Przysmak Marysieńki - serniczek z rodzynkami w złocistym jabłku.
Wino
Rubinowa rozkosz - grzane wino z aromatycznymi przyprawami korzennymi i pomarańczą.