Kielce i region VIII edycja
Fragola cafe Fresh gelato Kielce
Solna 4A, Kielce, Polska, tel.: 791 355 466
DESER I NAPÓJ I
W czasie Festiwalu nie przyjmujemy rezerwacji stolików Naleśnik tropikalny (naleśnik z nadzieniem z mascarpone z dodatkiem imbiru, mango i maracui oraz kawałkami białej czekolady) + grzana lemoniada cytrynowa z imbirem i miodem
DESER I NAPÓJ II
Rafaello z gorącymi malinami: lody o smaku rafaello, bita śmietana, gorące maliny + grzana lemoniada cytrynowa z imbirem i miodem
DRINK
Nie-winna malina: puree malinowe, półwytrawne czerwone wino, bita śmietana, jadalny brokat
Chinkalnia
Solna 4A, Kielce, Polska, tel.: 739 211 255
PRZYSTAWKA
Mini chaczapuri z serem, szpinakiem i jajkiem
DANIE GŁÓWNE
Szeferili bostuneli - potrawka ze smażonych bakłażanów, pieczonej papryki, cebuli, pomidorów z kawałkami polędwiczki wieprzowej podawana z plackiem gruzińskim
DESER+NAPÓJ
Gozinaki - tradycyjny gruziński deser powstały z połączenia orzechów włoskich i miodu i herbata korzenna
DRINK
Grzaniec z czerwonego wina
Restauracja Romantyczna
Stanisława Konarskiego 3, Kielce, Polska, tel.: 41 344 17 88
PRZYSTAWKA
Grillowany ser Halloumi z szynką parmeńską, żurawiną i gruszką na kolorowych sałatach
DANIE GŁÓWNE
Żeberka w pikantnej glazurze na puree z batata z kalafiorem Romanesco i salsą verde
DESER+NAPÓJ
Tarta czekoladowa z lodami Bourbon i śliwką w sosie z czerwonego wina i rozgrzewająca lemoniada żurawinowo - jabłkowa ze świeżym rozmarynem
DRINK
Romantyczny
Willa Hueta
Juliusza Słowackiego 25, Kielce, Polska, tel.: 41 241 28 88
PRZYSTAWKA
Tatar z jelenia podany z domowymi piklami i morskim akcentem
DANIE GŁÓWNE
Wołowina duszona w słodkiej śmietance podana z mini-placuszkami zapiekanymi ze świeżymi ziołami i czosnkiem
DESER+NAPÓJ
Gruszka gotowana w czerwonym winie podana z lodami waniliowymi i chrupką bezą i zimowa herbata z sokiem malinowym, pomarańczą i anyżem
DRINK
Grzane wino z pomarańczami i cynamonem
Silniczna
Solna 4a/8u, Kielce, Polska, tel.: 575 107 532
PRZYSTAWKA
Hummus z kiszonego buraka z chipsami warzywnymi
DANIE GŁÓWNE
Paprykowy kurczak na puree selerowo-gruszkowym z chipsem ze skóry oraz ziołowym groszkiem i sosem z rokitnika
DESER
Wegańskie rafaeello jaglane z kremem i pudrem kokosowym
DRINK
Dziki renifer
Restauracja Azzurro
Henryka Sienkiewicza 60A, Kielce, Polska, tel.: 531 090 999
PRZYSTAWKA
Wykwintna panna cotta: sos pomidorowy, mus z pesto, prażynki ryżowo-zbożowe
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa sous vide, sos pieprzowy, terrina ziemniaczana, mus z dyni i warzywa w sosie maślanym
DESER+NAPÓJ
Torcik orzechowy: biszkopt z orzechów włoskich, krem śmietankowy, orzechy włoskie, miód i cappuccino
Restauracja Kielecka
Stefana Żeromskiego 12, Kielce, Polska, tel.: 41 360 01 14
PRZYSTAWKA
Tatar wołowy z kurkami, podany na chrupiącej bagietce z dresingiem chrzanowym i kaparami
DANIE GŁÓWNE
Konfitowany filet z kaczki w sosie z owoców leśnych podany na puree z selera i blanszowanym szpinakiem beetroot balls
DESER
Cytrynowa gruszka z pieca w sosie karmelowym
Bistro Pani Naleśnik
Juliusza Słowackiego 4, Kielce, Polska, tel.: 41 361 09 06
PRZYSTAWKA
Grillowany ser pleśniowy podany na rukoli i konfiturze z żurawiny
DANIE GŁÓWNE
Pancakes burger z krążkami z cebuli , sałatą , serem , pomidorem i sosem majonezowo-ogórkowym
DESER
Rożki naleśnikowe z kremem budyniowym i malinami
Irish Pub Shoemaker Kielce
Ignacego Paderewskiego 27, Kielce, Polska, tel.: 41 333 50 50
PRZYSTAWKA
Krem z pieczonego buraka z kwaśną śmietaną i chipsem z jarmużu
DANIE GŁÓWNE
Crispy chicken, czyli chrupiący kurczak w czerwonej bułce z czarnym sezamem, z rukolą, roszponką i pomidorem, sosem czosnkowym, podany z krążkami cebulowymi i frytkami stekowymi
DESER+NAPÓJ
Czekoladowe brownie z nutą rumu na musie z mango, ze świeżymi owocami i zielona herbata z pigwą, cytryną i rozmarynem
AleBabeczka Cukiernia
Świętego Leonarda 11, Kielce, Polska, tel.: 784 628 076
DESER I
Beza Pavlova z musem truskawkowym i naturalną bitą śmietaną + kawa/herbata
DESER II
Musy czekoladowe z belgijskiej czekolady z nadzieniem (do wyboru: mango z maliną, creme brulee, chałwa z wiśnią) + kawa/herbata
Penne Grande Ristorantino Italiano
Juliusza Słowackiego 1, Kielce, Polska, tel.: 733 408 333
PRZYSTAWKA
Bruschetta al Frutti di Mare
DANIE GŁÓWNE
Fusilli al Primosale, Rucola (Speck)
DESER
Tartufo Affogato al Caffe e granelle di zucchero
DRINK
Białe wino: Alcamo DOC Conte Di Matarocco
Grande Cozze
Równa 4B, Kielce, Polska, tel.: 795 084 770
PRZYSTAWKA
Ravioli szpinakowe - włoskie pierożki nadziewane szpinakiem z serem ricotta w sosie pomidorowo-bazyliowym
DANIE GŁÓWNE
Lasagne - płaty makaronu, przekładane mięsnym RAGU zapieczone z serem Grana Padano z górną warstwą mozarelli
Czerwony Fortepian
Czerwony Fortepian, Piotrkowska, Kielce, Polska, tel.: 512 170 995
PRZYSTAWKA
Krewetka w tempurze z cytryną i sosem z musztardy francuskiej
DANIE GŁÓWNE
Faszerowana noga z kurczaka kukurydzianego z kluseczkami ziemniaczanymi i sałatką cymes lub pieczony burak z serem kozim podany na sałatach włoskich z prażonymi orzechami i słonecznikiem
DESER
Warstwowy deser cytrynowy
DRINK
Wytrawny drink klubowy (MOCNY!)
Restauracja Pałacyk Zielińskiego
Pałacyk T. Zielińskiego - Sala Weselna Kielce, Zamkowa, Kielce, Polska, tel.: 512 170 995
PRZYSTAWKA
Forszmak kresowy (mięsne) lub zupa brokułowa z migdałami (wege)
DANIE GŁÓWNE
Gęsie pipki w sosie własnym z kluseczkami ziemniaczanymi i pieczonymi burakami lub pieczony burak z serem kozim na sałatach włoskich z prażonymi orzechami i słonecznikiem
DESER
Krem limonkowy z kruszoną bezą i granolą czekoladową
DRINK
Wytrawny Karnawałowy Kaprys (MOCNY!)
Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar
Rynek 5, Kielce, Polska, tel.: 730 030 020
PRZYSTAWKA
Krem z ziemniaka i borowika z oliwą truflową i pietruszką
DANIE GŁÓWNE
Ninja Burger - Surf & Turf: wołowina + krewetki, rukola, pomidor, cebula, vinegret, majonez cytrynowy z chilli, węglowa bułka
Restauracja Monopolka
Świętego Leonarda 11, Kielce, Polska, tel.: 502 662 077
PRZYSTAWKA
Krem cebulowo-porowy
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka na kopytkach w sosie grzybowym w towarzystwie sało i boczku z warzywami z pieca z chipsem z jarmużu
DESER
Ptasie mleczko z musem malinowym i leśnymi owocami
DRINK
Caipiroska na śliwowicy
Haraszo Pub & Restaurant
Generała Tadeusza Kościuszki 24, Kielce, Polska, tel.: 797 422 831
PRZYSTAWKA
Pielmieni z cebulką - 6 szt -pierożki z nadzieniem mięsnym -tradycyjne danie kuchni wschodniej
DANIE GŁÓWNE
Gołąbki z modrej kapusty z kaszą i indykiem w sosie kurkowo - borowikowym serwowane z ziemniakami z wody i pieczonym czerwonym burakiem
DESER+NAPÓJ
Kawa biała lub czarna w zestawie z Carską Gruszką (gruszka pieczona z miodem i orzechami)
DRINK
Biały Rosjanin 250 ml (wódka czysta ,likier kawowy,śmietanka i kostki lodu)
Restauracja Monte-Carlo
Ignacego Paderewskiego 20, Kielce, Polska, tel.: 41 343 16 40
PRZYSTAWKA
Tatar ze śledzia z awokado na grzance
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa z sosie Monza z ćwiartkami ziemniaczanymi i sałatką z ogórków
DESER
Jedwabisty sernik domowy z sosem czekoladowym i owocami
DRINK
Martini Fiero z tonikiem, lodem i cytryną
Restauracja Siedem Pokoi
plac Moniuszki 2B, Kielce, Polska, tel.: 509 420 004
PRZYSTAWKA
Gratin ziemniaczane z bryndzą, mus z pstrąga wędzonego, olej szczypiorkowy
DANIE GŁÓWNE
Szarpane żebro wołowe confit, sałatka z pieczonego buraka i jabłek, rukola, sos korniszonowy, bułka maślana z sezamem i czarnuszką
DESER+NAPÓJ
Sernik z mascarpone, gorące wiśnie, beza + Lemoniada mango z dodatkiem syropu z pędów sosny
DRINK
Gløgg - grzaniec norweski
Bosko Kielce - Lody Produkcji Własnej
Kozia 2, Kielce, Polska, tel.: 512 196 862
DESER I
Chrupiący gofr z bitą śmietaną oraz dodatkiem świeżych owoców + aromatyczna kawa lub herbata
DESER II
Deser bezowy, delikatny krem mascarpone w połączeniu z musem malinowym, świeżym granatem oraz kruchą bezą + kawa/ herbata
KUSA SUSHI take away Kielce
plac Wolności 4, Kielce, Polska, tel.: 660 686 845
PRZYSTAWKA
Californiamaki z łososiem smażonym w czarnej tempurze, ogórkiem i serkiem, panierowane w orzechach w karmelu polane słodko-słonym sosem teriyaki
DANIE GŁÓWNE
Delikatny krem z japońskiej fasolki sojowej edamame z zielonym curry i imbirem podana z soczystą wołowiną i chipsem krewetkowym
DESER + NAPÓJ
Orientalne bułeczki bao gotowane na parze nadziewane puszystym kremem z owocami i nasionami chia z sosem czekoladowym i karmelizowaną gruszką i zielona herbata z trawą cytrynową, liśćmi limonki i kardamonem
ibis Kielce Centrum
Warszawska 19, Kielce, Polska, tel.: 41 340 69 00
PRZYSTAWKA
UWAGA: Podczas Festiwalu obowiązuje rezerwacja stolików, a Dania Festiwalowe wydawane są w godzinach 14:00-21:00 Sałatka z buraków, winogron, rukoli, z serem fetą i malinowym vinegretem
DANIE GŁÓWNE
Mini-burger z frytkami
DESER
Sernik straciatella
DRINK
Aperol Spritz z pomarańczą
RoloLolo
Solna 4A, Kielce, Polska, tel.: 500 234 100
PRZYSTAWKA
Chowder kukurydziany z popcornem
DANIE GŁÓWNE
Rolo'wskie trio - burger PRZESADZONY, burger KREWETA, kanapka z nowojorskim PASTRAMI
DESER+NAPÓJ
Sernik nowojorski + lemoniada
JOHN BURG
Świętokrzyska 20, Kielce, Polska, tel.: 660 595 666
PRZYSTAWKA
Zupa krem z kalafiora z chrupiącą ciecierzycą
DANIE GŁÓWNE
JB Nachos BRGR z frytkami warzywnymi (Wołowina Black Angus / guacamole / nachosy / ser cheddar / pikantna salsa / rukola)
DESER+NAPÓJ
Torcik Pavlova + kawa latte
Karczma Cztery Konie
Janusza Kusocińskiego 61a, Kielce, Polska, tel.: 792 468 179
PRZYSTAWKA
Aromatyczne carpaccio wołowe z marynowanymi buraczkami i prażonymi orzechami włoskimi na świeżej ruccoli
DANIE GŁÓWNE
Gęsina po staropolsku na przepysznym musie jeżynowo-rozmarynowym w towarzystwie puree pietruszkowego
La Baguette Kielce
Silniczna 13/1, Kielce, Polska, tel.: 798 446 677
DESER I
Mini-Pavlova o smaku mango-marakuja i kawa/herbata
DESER II
Mini-tarta gruszkowa na słodkich % i kawa/herbata
Sushi Nigiri
Bodzentyńska 3, Kielce, Polska, tel.: 795 008 009
PRZYSTAWKA
Gravlax (peklowany łosoś) w towarzystwie piklowanych warzyw na emulsji koperkowo-limonkowej z chipsem z lotosu
DANIE GŁÓWNE
Nashi rolls (6 szt. - pieczony łosoś, serek koperkowy, gruszka, sos z mango i limonki
DESER
Kawa cappuccino i przepyszny pudding kokosowy z kaszką jaglaną, kruszonką i musem malinowym
Plac Cafe
Henryka Sienkiewicza 29, Kielce, Polska, tel.: 41 343 23 24
PRZYSTAWKA
Krem z pasternaku z sosem sambal
DANIE GŁÓWNE
Gofry kukurydziane z kurczakiem marynowanym w maślance i sosem z kolendry i jalapeno
DESER
Chlebek bananowy ze świeżą bitą śmietaną i zimowa kawa z przyprawami korzennymi i pomarańczą
GARAŻ, restauracja, bar, pub
Henryka Sienkiewicza 55, Kielce, Polska, tel.: 570 441 701
PRZYSTAWKA
TATAR Z REKINA - delikatne parowane mięso z rekina podane na salsie z papryki, świeżego ogórka, cebuli czerwonej i oliwą cytrynową
DANIE GŁÓWNE
BURGER Z BIZONA - klasyczny burger ze świeżym mięsem z BIZONA podany wraz ze smażonymi ogórkami konserwowymi
DESER + NAPÓJ
Smażone BANANY z karmelem i balsamicznym octem rozmarynowym + do wyboru kawa lub jedna z 3 garażowych herbat
DRINK
COLORFUL LAGOON - wódka czysta Stock Prestige + Martini Bianco + likier Bolls (do wyboru jeden z 5: MARACUJA, TRUSKAWKA, BLUE, MELON, BANAN), Sprite
Siesta Ristorante e Bar
Rynek 12, Kielce, Polska, tel.: 41 341 54 26
PRZYSTAWKA
PRZYSTAWKA z pieczonego buraka z kozim serem
DANIE GŁÓWNE
Sandacz na pure z dyni z racuszkiem ziemniaczanym
DESER+NAPÓJ
Tiramisu z wiśniami i lemoniada arbuzowa
DRINK
Aperol Spritz
Hotel Grafit
Hotel Grafit, Kielecka, Kostomłoty Pierwsze, Polska, tel.: 887 036 493
PRZYSTAWKA
Terrina z kozim serem i galaretką z buraka
DANIE GŁÓWNE
Dorsz w szynce parmeńskiej serwowany na komosie ryżowej z warzywami i sosem limonkowym
DESER
Mus Jogurtowy z owocami karmelem
DRINK
Czerwona Pokusa lub Zielona Rozkosz
Cukiernia Kalinka Paweł Buras
Plaza Park, Kielce, Polska, tel.: 502 480 067
DESER + NAPÓJ I
Na czas Festiwalu obowiązuje rezerwacja. Tel: 502480067 Beza z kremem czekoladowym, konfiturą malinową i owocami (deser bezglutenowy) + herbata imbirowo-miodowa lub cafe latte macchiato
DESER + NAPÓJ II
Monodeser z dakłasem kokosowym, żelką mango-marakuja oraz musem z czekolady madagaskarskiej, zwieńczony jadalnym złotem (deser bezglutenowy ) + herbata imbirowo-miodowa lub cafe latte macchiato
Restauracja Weranda
Włoszczowska 49, Łopuszno, Polska, tel.: 41 367 92 22
PRZYSTAWKA
Risotto z dorszem
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka serwowane że spaghetti z ogórka i puree z dyni
DESER
Delikatnie ciasto czekoladowe
Markiz Łopuszno
Konecka 7a, Łopuszno, Polska, tel.: 785 795 008
PRZYSTAWKA
Carpaccio wołowe z grillowaną ciabattą
DANIE GŁÓWNE
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych na sosie musztardowo-miodowym, kuleczkami ziemniaczanymi i gotowanymi warzywami
DESER+NAPÓJ
Lody na gorąco w towarzystwie melona i kaki, rozgrzewająca herbata ze świeżym imbirem i pomarańczą
DRINK
Malibu Funky
Restauracja Szachownica Smaku
Strażacka 1, Łopuszno, Polska, tel.: 691 668 927
PRZYSTAWKA
Tatar ze śledzia
DANIE GŁÓWNE
Grillowana pierś z kurczaka pod chrzanowa chmurka z serem wędzonym i żurawiną serwowane z chipsami z ziemniaków oraz surówka zimowa
DESER
Kolorowe naleśniki podane z masłem orzechowym i czekoladą +kawa z mlekiem
Piecownia
Dolna 1c, Końskie, Polska, tel.: 538 437 487
DANIE GŁÓWNE
DESER + NAPÓJ
DRINK
La Baguette Chęciny
La Baguette, Chęciny, Polska, tel.: 795 725 913
PRZYSTAWKA
Kwaśnica ugotowana na kapuście z Gospodarstwa Machockich i wędzonych żeberkach, podana z pieczonymi w ogniu ziemniakami
DANIE GŁÓWNE
Pierogi z policzkami wołowymi podane z marynowanymi podgrzybkami i szczypiorkiem
DESER
Gruszka „Konferencja” gotowana w winie i miodzie, podana z syropem z pigwy i orzechem włoskim
Karczma Chęciny
Władysława Łokietka 30, Chęciny, Polska, tel.: 661 813 520
PRZYSTAWKA
Zupa krem z pora z krążkami cebulowymi i grzanką
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z ziemniakiem faszerowanym i sałatką
DESER+NAPÓJ
Tarta czekoladowa z konfitura z czarnej porzeczki + herbata rozgrzewająca
Cafe Obsession
1 Maja 23, Busko-Zdrój, Polska, tel.: 666 884 022
DESER + NAPÓJ I
Herbata z dodaniem cytrusów i miodu + domowa szarlotka pokruszona pudrem
DESER + NAPÓJ II
Aromatyczna kawa + sernik w polewie karmelowej z migdałami
bohomass lab
Kapitulna 4, Kielce, Polska, tel.: 530 535 305
PRZYSTAWKA
Grillowana gruszka z niebieskim serem, miodem, orzechami włoskimi i rukolą
DANIE GŁÓWNE
Małże w sosie śmietanowo-winnym z tymiankiem, marchewką, szalotką, czosnkiem, chili i pietruszką oraz smażone na tłuszczu wołowym frytki belgijskie z domowym majonezem
DESER+NAPÓJ
Lody chałwowe z lentilkami i białą czekoladą na kolorowej wacie cukrowej
DRINK
Krwawa Mary z selerem naciowym do chrupania
SPA Orchidea Hotel Aviator
Szybowcowa 41, Kielce, Polska, tel.: 41 201 04 00
PRZYSTAWKA
UWAGA! Dania Festiwalowe wydajemy w godz: 14:00-21:30 Tatar ze śledzia z grillowaną tortillą ze świeżym koprem, szalotką i piłkami
DANIE GŁÓWNE
Grilowana polędwiczka na risotto z białym winem, z boczniakiem, marchewką i buraczkiem w miodowo- maślanej glazurze
DESER
Ciasto Szefa w towarzystwie herbatki z nutą imbiru
DRINK
Zimowe Szaleństwo
Restauracja Patio
aleja Solidarności 44, Kielce, Polska, tel.: 41 332 63 95
PRZYSTAWKA
UWAGA! Dania Festiwalowe wydajemy w godz: 16:00-21:00. Foie gras z jadalnym mchem z pietruszki, mango chutney i owocowy sos
DANIE GŁÓWNE
Pieczony pstrąg z glazurowanymi buraczkami i migdałowym krokantem
DESER + NAPÓJ
Babeczka czekoladowa ze słonym karmelem i owocami i zimowa herbata z hibiskusa z dodatkiem owoców i rozmarynu
TERMA Słowacki Resort Medical Spa
prof. Józefa Wacława Grotta 35, Busko-Zdrój, Polska, tel.: 41 370 80 95
PRZYSTAWKA
Krem czosnkowy z bekonem i jajkiem w koszulce
DANIE GŁÓWNE
Gulasz z jelenia z plackami ziemniaczanymi i żurawiną
DESER
Brownie z sosem malinowym i miętą
DRINK
Terma Drink
Restauracja Oranżeria Kielce
Henryka Sienkiewicza 78, Kielce, Polska, tel.: Restauracja Oranżeria Kielce
PRZYSTAWKA
Pate z drobiu/mus z pomarańczy i marchewki/ oliwa pietruszkowa/ por marynowany w soku jabłkowym
DANIE GŁÓWNE
Boczek z dzika/sos demi glass/placek rosti/konfitura z czerwonej kapusty/ mus z gruszki i pietruszki
DESER + NAPÓJ
Monodeser karmelowy z konfitura malinowa na musie z żurawiny i rozgrzewająca zimowa herbata z goździkami i anyżem z zatopionymi cytrusami
DRINK
Aperol Spritz