KIELCE XIV EDYCJA LUTY 2024
Żółty Słoń
Głęboczka 3, Kielce, Poland, tel.: 507 088 300
PRZYSTAWKA
Kwaśnica Świętokrzyska z pieczonym żeberkiem glazurowanym w occie śliwkowym
DANIE GŁÓWNE
Pierś z kaczki sous vide/ pasztecik z ciasta francuskiego z twarogiem i ziemniakami/ puree z buraka i malin/ seler kompresowany w jogurcie greckim
DESER
Krucha tartaletka z domową wiśniową frużeliną/ palona beza włoska/ mus limonkowy
DRINK
UNO Pizza Napoletana
Warszawska 6, Kielce, Poland, tel.: 789 106 644
PRZYSTAWKA
PORCINI ARANCINI Smażona, panierowana kula z ryżu arborio i borowików | kapelusz borowika szlachetnego konfitowany w maśle z czosnkiem i rozmarynem | krem z parmezanu
DANIE GŁÓWNE
PIZZA AFFUMICATA NAPOLETANA Pomidory San Marzano | Oliwa Czosnkowa | Bazylia | Salami Spianata picante | Grana Padano Oliwki Taggiasche | wędzona Burrata | Pesto bazyliowe
DESER
FRITELLE BOMBARDINO Pączek serowy | krem z likieru bombardino | sos cappuccino | bita śmietana | kruszone pistacje
DRINK
CRANBERRY OCEAN SPRITZ Prosseco | Blue curacao | Mus żurawiony | Woda gazowana | Lód
Trattoria Romana
Ściegiennego 258c, Kielce, Poland, tel.: 698 696 416
PRZYSTAWKA
KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY|CZARNUSZKA
DANIE GŁÓWNE
PIERŚ Z KACZKI SOUSE-VIDE/ KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI/ GRATIN ZIEMNIACZANY Z PARMIGIANO-REGGIANO/MUS ORZECHOWY
DESER
GRUSZKA W ZALEWIE KORZENNEJ/ ZIEMIA CZEKOLADOWA/ OWOCOWY KAWIOR/ ŚWIEŻE OWOCE
DRINK
BIAŁY RUM/MLEKO KOKOSOWE/BLUE CURACAO/SOK Z ANANASA
Calimero Café - Paderewskiego
Paderewskiego 4c/2, Kielce, Poland, tel.: 737 881 299
PRZYSTAWKA
Zupa krem z pieczonych ziemniaków ze smażonymi pieczarkami i chipsami
DANIE GŁÓWNE
Makrela pieczona w pieprzu cytrynowym i rozmarynie, puree z batatów, sos porowy, oliwa cytrynowa ze szczypiorkiem, pieczone pomidorki cherry
DESER
Sernik z sosem lemon crud i bezą włoską
DRINK
Blackberry spritz
GŪRŪ RAMEN
Solna 4b/7u, Kielce, Poland, tel.: 600 853 232
PRZYSTAWKA
Chrupiący kurczak kaarage w sojowo słodkiej glazurze z sałatką z blanszowanego szpinaku, wakame, piklowanymi daikonem i marchewką z naszym pesto sezamowym.
DANIE GŁÓWNE
Miso Ramen na kremowym bulionie z boczkiem chashu wolno gotowanym sous vide, maślana kukurydza, z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem.
DESER
Puszysty japoński sernik na parze z polewą z biaŁej czekolady i matchą, żelem z malin oraz pudrem.
DRINK
Spicy Choya z nitkami chilli i sferyfikowanymi kulkami cytrusowymi.
Restauracja Blue
Solna 4B, Kielce, Poland, tel.: 668 116 903
PRZYSTAWKA
Przystawka - Krem paprykowo-pomidorowy z delikatną salsą z papryki ostrej (można również poprosić bez salsy paprykowej)
DANIE GŁÓWNE
Danie główne - hiszpańska paella z owocami morza (mule, krewetki)
DANIE GŁÓWNE
Deser - naleśniki z marynowaną gruszką, rumem, karmelizowana pomarańcza i cynamon.
DRINK
S7 Hotel z Restauracją Blue Line
Przęsłowa 4, Kielce, Poland, tel.: 662 559 622
PRZYSTAWKA
Przystawka - Krem paprykowo-pomidorowy z delikatną salsą z papryki ostrej (można również poprosić bez salsy paprykowej)
DANIE GŁÓWNE
Danie główne - hiszpańska paella z owocami morza (mule, krewetki)
DESER
Deser - naleśniki z marynowaną gruszką, rumem, karmelizowana pomarańcza i cynamon.
DRINK
Willa Hueta
Juliusza Słowackiego, Kielce, Polska, tel.: 789 808 214
PRZYSTAWKA
PATE NA GRZANCE Z CHAŁKI PODANE Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI I KWAŚNĄ WIŚNIĄ
DANIE GŁÓWNE
UDO Z KACZKI W SOSIE MORELOWYM Z ZIEMNIAKAMI W STYLU FRANCUSKIM I FASOLKĄ W MAŚLE MIGDAŁOWYM
DESER
CREME BRULEE
DRINK
GRZANE WINO Z ROZMARYNEM I CYTRUSAMI
Burger & Co.
Henryka Sienkiewicza 11, Kielce, Poland, tel.: 532 522 455
PRZYSTAWKA
Meksykańskie Taco: szarpany kurczak po meksykańsku, ananas, salsa pico de gallo (pomidor, czerwona cebula, kolendra, papryczki chilli, sok z limonki) cheddar, majonez chipotle, sałata lodowa.
PRZYS. VEGE
Wersja wegetariańska: Szarpane boczniaki po meksykańsku.
DANIE GŁÓWNE
Burger góralski: wołowina, grillowany oscypek, bekon, żurawina, sos BBQ, ketchup, korniszon, rukola.
DANIE GŁÓWNE
Placek alzacki: bekon, gruszka, ser niebieski, crème fraîche, rukola - dostępny również w wersji wegetariańskiej.
DESER
Brownie czekoladowe z sosem wiśniowym, lodami waniliowymi i świeżymi owocami.
DRINKI
Martini Spritz: Marini fiero, Prosseco, tonik, czerwone pomarańcze.
Fuji Kielce
Świętego Leonarda 11, Kielce, Poland, tel.: 730 777 111
PRZYSTAWKA
Japoński klasyk, czyli warzywa w tempurze. Delikatna, chrupiąca, złocista panierka otula kawałki warzyw, między innymi słodkiego batata, delikatną cukinię czy orzeźwiającą rzodkiew. Do kompletu lekko pikantny sos kobe na bazie majonezu.
DANIE GŁÓWNE
Długo pieczone w niskiej temperaturze, rozpływające się żeberko w wersji na słodko, z sosem teriyaki lub na ostro z chrupiącym chili. Do tego porcja idealnie ugotowanego ryżu oprószonego aonoriko i masago arare oraz japońskie ogórki aokappa
DESER
Niekwestionowany król serników, obłędnie kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, pochodzący rodem z Hiszpanii - sernik baskijski. Ale w naszym wydaniu musi być oczywiście z japońskim twistem! A tym twistem jest jedna z najbardziej rozpoznawalnych japońskich herbat - matcha. Kremowy, zielony, delikatnie herbaciany sernik podajemy oprószony cukrem pudrem z matchą oraz z bitą śmietaną.
DRINK
Choya Sour - kolorem nawiązuje do naszego sernika, ale bazuje na najpopularniejszym japońskim winie choya. Do tego dochodzi gin, whisky, sok z limonki, syrop cukrowy, grenadyna i piana z białka. Nasz autorski drink idealnie pasuje do festiwalowych dań!
JOHN BURG
Galeria Echo, Świętokrzyska, Kielce, Polska, tel.: 660 595 666
PRZYSTAWKA
JB Chips&Beef&Cheese z sosem Kentucky – tym razem do epickich frytek dodajemy wołowinę Black Angus i zapiekamy z cheddarem.
DANIE GŁÓWNE
JB Fest BRGR – wołowina BLACK ANGUS, bułka wypiekana na miejscu, ser kozi, rozmaryn świeży, sałata rzymska i sos porzeczkowy.
DESER
Beza z frużeliną wiśniową i mascarpone.
DRINK
Drink Fest na bazie rumu, z wiśniami i syropem malinowym.
Kawiarnia Cztery Pory Roku w Kielcach
Henryka Sienkiewicza 10/12A, Kielce, Polska, tel.: 41 344 66 48
DESER
Czekoladowa rozkosz -- deser w pucharku na bazie czekoladowej pianki oraz truskawki w syropie
DESER
Letnie wspomnienie –jest to ciastko musowe na bazie czarnego bzu i kremu waniliowego (trzy warstwowe)
Czekolada
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Applause- Restaurant & Jazz Bar
plac Stanisława Moniuszki 2B, Kielce, Poland, tel.: 570 101 100
PRZYSTAWKA
Amerykańska Zupa chowder - tj. krem na kukurydzy z wędzonym przez nas kurczakiem i kruszonką z bekonu
DANIE GŁÓWNE
Wolno pieczone żebro wołowe w glazurze z wędzonego miodu na puree truflowym z grillowanymi warzywami
DESER
Mus z białej czekolady i mascarpone z owocami leśnymi i maślaną kruszonką
DRINK
Apple Sour Puree jabłko Sok z limonki Mięta Wódka Białko jajka
SUSHI LAB
Zagnańska 94, Kielce, Poland, tel.: 731 393 111
PRZYSTAWKA
Ramen Spicy Miso (350ml) - bulion drobiowy / tare na bazie miso / soboro / kukurydza / czerwona cebula / olej neggi / nitamago / nori
DANIE GŁÓWNE
California Pistacjowa (8 szt )- krewetki w tempurze / ogórek / awokado / tykwa / Philadelphia / top - łosoś opalany / krem z pistacji i mascarpone / posypka z pistacji / sos Teriyaki
DESER
Ręcznie robione japońskie Mochi - wielosmakowe
DRINK
Aloevera Dring - Choya silver / aloes / limonka / mięta
Piecownia - KOŃSKIE
Dolna 1c, Końskie, Poland, tel.: 538 437 487
PRZYSTAWKA
Mini Carpaccio z długo dojrzewającej polędwicy wołowej, z oliwą z oliwek oraz kaparami.
DANIE GŁÓWNE
Pizza z gruszką, serem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.
DESER
Torcik szwardzwaldzki. (czekoladowe ciasto z wiśniami, kremem mascarpone i bitej śmietany)
DRINK
Koktajl brzoskwiniowy na bazie wina frizzante oraz nektaru brzoskwiniowego.
Restauracja Weranda - ŁOPUSZNO
Włoszczowska 49, Łopuszno, Polska, tel.: 735 845 103
PRZYSTAWKA
Szpinakowe rożki z czarnuszką i sosem rubinowym.
DANIE GŁÓWNE
Grillowany stek z pieczonej karkówki, puree cebulowe i karmelizowana marchewka,
DESER
Mini beza z kremem cytrusowym na frużelinie porzeczkowej.
DRINK
PINK PROSECCO
AleBabeczka Kawiarnia
Świętego Leonarda 11, Kielce, Kielce, Poland, tel.: 784 628 076
DESER
Ciasto kadayif z aromatycznym musem infuzowanym cynamonem, anyżem, goździkami i liśćmi kaffiru, lody pistacjowe, śmietanka
DESER
Deser lodowy - nasz mus truskawkowy z lodami truskawkowymi i waniliowymi pod pierzynką z bitej śmietany, świeże owoce (Zapytaj o wersję wegańską i inne smaki deseru)
CZEKOLADA
Belgijska czekolada do picia z bitą śmietaną i piankami marshmallows + ciasteczko mocno czekoladowe (Zapytaj o wersję bez mleka)
Sosnowy Dworek
Suków 232A, Polska, tel.: 535 797 345
PRZYSTAWKA
Krem z pieczonego pora, pesto z pora i rukoli, prażone migdały
PRZYSTAWKA
Ozorek wołowy podany z galaretką wieprzową, musem chrzanowym, grzanką
DANIE GŁÓWNE
Pierś z kaczki sous vide podane z puree z kalafiora, sos porzeczkowy, sałata pak choi
DANIE GŁÓWNE
Wolno gotowany boczek podany z kaszą wiejską, surówka colesław z czerwonej kapusty, sos demi glace
DESER
Crumbel podany z lodami waniliowymi
DRINK
Grzane wino z rumem
Słodko Gorzko
Henryka Sienkiewicza 57/1u, Kielce, Poland, tel.: 789 845 400
PRZYSTAWKA
Mus z sera koziego/bergamotka/karmelizowana brioche
DANIE GŁÓWNE
Polędwica wieprzowa a'la Wellington/redukcja mięsna/fondant ziemniaczany/mini brokuł
DESER
Biała czekolada/żelka mango-marakuja/ciastko kokosowe
DRINK
Drinki appletini wódka/nalewka jablko/sok z limonki/ syrop cukrowy
Kielecki Browar Restauracyjny
Zagnańska 94, Kielce, Polska, tel.: 604 676 768
PRZYSTAWKA
Gramatka czyli aksamitna zupa piwna z chipsem ze słodu jęczmiennego, kręconym twarogiem i wiśnią w syropie
DANIE GŁÓWNE
Konfitowana w noga kacza z ziemniaczkami gotowanymi w mięcia i cytrynie oraz cząstkami jabłka karmelizowanymi w winie
DESER
Sernik z białej czekolady i limonki serwowany z sosem truskawkowym
DRINK
Truskawkowy Tom Collins
Restauracja Pescatore
Paderewskiego 8A, Kielce, Polska, tel.: 789 429 337
PRZYSTAWKA
Portugalska zupa Caldo Verde chorizo | jarmuż | cukinia | pieczony ziemniak
DANIE GŁÓWNE
Miruna z pieca | puree z zielonego groszku | emulsja cytrynowo-buraczana | chrust z warzyw korzennych
DESER
Tiramisu Szefowej
DRINK
Summer Vibe do wyboru truskawkowy lub mango
Da Vinci Podzamcze
Podzamcze 45, Chęciny, Poland, tel.: 530 893 572
PRZYSTAWKA
Kozi ser na grzance tymiankowej z konfiturą z pigwy
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa marynowana w ziarnach kolendry z boczkiem/ puree z palonego kalafiora/ dziki brokuł
DESER
Tarta czekoladowa z wiśniami i ganache czekoladowym
DRINK
Jan III Sobieski
Głodna Małpa Pizza & Chill
Wesoła 9, Kielce, Poland, tel.: 518 142 404
PRZYSTAWKA
Rustykalna sałatka z listków młodej rukoli/redukcja sosu balsamicznego/szaszłyk z soczystego melona i kalabryjskiej odmiany szynki Crudo
DANIE GŁÓWNE
Pizza Prugna - pomidory San marzano/mozarella fior di latte/gorgonzola dolce/śliwka wędzona/pancetta/oliwa miodowo-pikantna/papryczki peperoncino
DESER
Pizza La dolce vita - sos czekoladowy/żelki/cukierki/pianki/mięta
DRINK
Sprisetto Spritz Sprisetto Eden (różowy aperitif o smaku granatu, czerwonych owoców, imbiru i czarnego bzu)/frizzante/maliny
Rynek 11 Restaurant & Coctail Bar
Rynek 11, Kielce, Poland, tel.: 781 529 801
PRZYSTAWKA
Wolno pieczony por z węgorzem w Teriyaki i wakame
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa z kurzą wątróbką i musem z kurczaka, lasagne, Espuma z hokaido
DESER
Banan pieczony w cieście francuskim z karmelem i lodami waniliowymi
DRINK
Karczma u Jana.
Hotel, Karczma u Jana, Kuczów, Ostrowiecka, Polska, tel.: 41 271 67 71
PRZYSTAWKA
Pierś z kaczki souvi na sałatce z rukoli z chutney malinowym polana vinegretem sezamowym
DANIE GŁÓWNE
Halibut w pianie z porów , kruszonką pistacjowo- pietruszkową podany z palonymi ziemniakami i fasolką szparagową
DESER
Tarta czekoladowa z wiśniami i bitą śmietaną
DRINK
Blue Kiss
Restauracja Winnica
Restauracja Winnica, Winnicka, Kielce, Polska, tel.: [email protected]
PRZYSTAWKA
Pate z gęsich wątróbek z gruszka i brandy. Karmelizowana czerwona cebula, grzanki z ziarnami.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa w orzechowo- ziołowej panierce , mus z marchewki z imbirem, demi glace, chrupiące puree. Dziki brokuł
DESER
Krem waniliowy z czarną porzeczką, kruszona beza, kawior jagodowy, mięta.
DRINK
Szarlotka Cytrusowa
Hotel Polonia Park Medical Center & SPA
Hotel Polonia Park Medical Center & SPA, Słoneczna, Busko-Zdrój, Polska, tel.: 726 570 560
PRZYSTAWKA
Carpaccio wołowe w tajskim stylu/ chipsy warzywne/ żółtko w panko/ sos teriyaki
DANIE GŁÓWNE
Żebra glazurowane w pomarańczowym BBQ/ domowe sticky ziemniaczane/ coleslaw z brukwi/ piana Jack Daniels/ majonez szczypiorkowy.
DESER
Beza pawlowa/ palona beza/ mohito / czarna porzeczka
DRINK
Pigwowa Sielanka