Kielce i region VII edycja
Sezonova
, tel.: 730 929 730
PRZYSTAWKA
Kalmary w cieście podane na salsie z awokado i galaretką z chili
DANIE GLÓWNE
Kaczka z rissotto szafranowym, karmelizowaną młodą marchewką i sosem z czerwonego wina
DESER + NAPÓJ
Deser różany z karmelizowanym mango i żelką malinową Napój Mrożona herbata z owocami "Zielony sad"
DRINK
Drink "Powiew letniego wiatru" /autorski drink Sezonova/
Żólty Słoń
, tel.: 507 088 300
PRZYSTAWKA
Przystawka: Arbuz/suszony indyk w żurawinie/ser feta/ mięta
DANIE GŁÓWNE
Kofta z wołowiną / sos mayo/ kiszone pomidory/świeże sałaty z orzechowym winegretem
DESER + NAPÓJ
Sernik na zimno z tofu i selera/chipsy z nasion chia/ agrest w tempurze + lemoniada ogórkowa z trawa cytrynowa
DRINK
Drink - Malibu Sour z orzechem
Aviator
, tel.: 412010400
PRZYSTAWKA
Kremik porowo-ziemniaczany obsypany chrustem z boczku
DANIE GŁÓWNE
Grillowany łosoś na pappardelle warzywnych z sosem z czerwonego pesto
NAPÓJ + DESER
Pana cotta waniliowa z sosem że świeżych malin w towarzystwie napoju letnie orzeźwienie
DRINK
Martini sprit
Monte Carlo
, tel.: 41 343 16 40
PRZYSTAWKA
Grzanka z awokado, szynką parmeńską, rukolą i jajkiem w koszulce w towarzystwie sosu holenderskiego
DANIE GŁÓWNE
rumieńce wołowe z ziemniaczkami młodymi z koperkiem i surówką z młodych buraków.
DESER + NAPÓJ
nowe ciasto ( niespodzianka) w komplecie z pyszną kawą.
Da Vinci
, tel.: 607 570 902
PRZYSTAWKA
Wołowina sosna/kalafior/biała cebula/nasturcja/kasza
DANIE GŁÓWNE
Polędwica wieprzowa deni glace/młoda kapusta/młoda marchewka/ryż/botwina
NAPÓJ + DESER
Mille feuille Mascarpone/filo/maliny
DRINK
Aperol spritz prosecco/aperol/lód/pomarańcza/mięta
AleBabeczka
alebabeczka, tel.: 784 628 076
OPCJA 1
Tarta wytrawna z kawą/herbatą/lemoniadą. Także w wersji bez glutenu
OPCJA 2
Beza Pavlova z kawą/herbatą/lemoniadą
DESER
Lody w pucharki z bitą śmietaną i musem owocowym. Także w wersji bez laktozy.
Azzurro
, tel.: 531 090 999
PRZYSTAWKA
Focaccia liguria- mortadella bologna con pistacchi- ricotta- Rucola
DANIE GŁÓWNE
Rostbeef sous vide- puree ziemniaczane truflowe- marchewka baby-mikro zioła
DESER
Creme carmel- sos karmelowy- owoce i kwiaty liofilizowane
Garaż
, tel.: 570 441 701
PRZYSTAWKA
MASŁO BOGÓW Pieczony wołowy szpik kostny, podany z chrupiącą bagietką
DANIE GŁÓWNE
CLASSIC AMERICAN STEAK SANDWITCH Czyli wielka klasyczna amerykańska kanapka z grillowanym stekiem wołowym, sałatą lodową, karmelizowaną cebulą, pomidorem i musztardą dijon
DRINK
Irish Pub
, tel.: 41 333 50 50
PRZYSTAWKA
Zupa krem z zielonego groszku
DANIE GŁÓWNE
Poledwiczka wieprzowa w aksamitnym sosie brzoskwiniowo-ananasowym ze smażonymi
NAPÓJ + DESER
beza pavlova z kiwi i borówkami + Poncz arbuzowo- truskawkowy ze swiezymi owocami
Krówka i Połowka
, tel.: 537 628 008
PRZYSTAWKA
Przystawka - sałatka caprese
DANIE GŁÓWNE
Burger z wołowiną, sosem żurawinowym, szpinakiem i camembert
DESER
Kawa frappe
DRINK
Sex on the beach
Plac Cafe
kielce plac cafe, tel.: 41 343 23 24
PRZYSTAWKA
Krem pomidorowo-malinowy z lanymi bazyliowymi kluseczkami i serkiem mascaropne
DANIE GŁÓWNE
Hummus bowl: szarpany kurczak na hummusie z oliwą, sałatką izraelską, kolendrą, granatem i ciepłą pitą
NAPÓJ + DESER
Pancakes'y z polewą z belgijskiej czekolady i owocami, klasyczna lemoniada.
Czerwony Fortepian
, tel.: 512 170 995
PRZYSTAWKA
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem miodu i chilli
DANIE GŁÓWNE
Szaszłyki z kurczaka z dodatkiem masła orzechowego i z syropem klonowym, podane na sałacie marynowane w mirunie. Dzięki temu mają zaskakujący, lekko słodki smak
NAPÓJ + DESER
DRINK
Drink wakacyjny - 13 zł - zagadka. W wersji z alkoholem lub bez
Willa Hueta
, tel.: 41 241 28 88
PRZYSTAWKA
Francuska sałatka z wędzonym łososiem
DANIE GŁÓWNE
Rolada z królika na pure z młodej kapusty z blinami i sosem z miodem lipowym
DESER + NAPÓJ
Samufreddo marakuja z owocami podany z kawą
Kusa Sushi
, tel.: 660 686 845
PRZYSTAWKA
California maki ze świeżą truskawką, serkiem i łososiem, zwinięte w niebieski ryż w panierce z białego i czarnego sezamu.
DANIE GŁÓWNE
Ostro - kwaśna zupa Tom-Yum z makaronem sojowym, mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową i limonką podana z chrupiąca krewetką tygrysią w panko.
NAPÓJ + DESER
Owoce liczi i mango gotowane w japońskim winie śliwkowym, pokryte ryżowo-kokosowym puddingiem Napój Lemoniada z zielonej herbaty z cytryną i limonką
DRINK
Japońska Piňa Colada na mleku kokosowym z sake.
Bohomass
kapitulna kielce, tel.: 530 535 305
PRZYSTAWKA
hiszpański krem z małżami, gotowany na bulionie z dodatkiem białego wina
DANIE GŁÓWNE
okoń marynowany w miso na czarnym tagliatelle smażonym z boczkiem
DESER
Eton Mess - angielski deser bezowy z truskawkami —
NAPÓJ
DRINK
Sushi Nigiri
, tel.: 795 008 009
PRZYSTAWKA
opalana wołowina z karmelizowanym ananasem w sosie tajskim.
DANIE GŁOWNE
Futo Matsuri: rolka z łososiem grillowanym, serkiem, szczypiorem i ogórkiem -6 szt
DESER
Nigiri Ice: lody rzemieślnicze na kruszonce cynamonowo-korzennnej z dodatkiem owoców sezonowych.
Antresola
, tel.: 504 155 044
PRZYSTAWKA
Gaspacio z zielonego ogórka z pałeczkami grisini owiniętymi szynką parmeńską
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki souvide z musem brokułowym na sosie serowym, podane z chipsem z jarmużu, w towarzystwie purée z marchewki i buraka. —
NAPÓJ + DESER
Tarta cytrynowa? podana z sorbetem owocowym i mini beza, z dodatkiem arbuza? i polewą czekoladową
Bosko
, tel.:
NAPÓJ + DESER 1
Chrupiący gofr z bitą śmietaną z dodatkiem świeżych owoców + boska lemoniada cytrynowo pomarańczowa
NAPÓJ + DESER 2
Chrupiący gofr z bitą śmietaną z dodatkiem świeżych owoców + aromatyczna kawa.
Siedem Pokoi
, tel.: 509 420 004
PRZYSTAWKA
Przystawka - Frittata z botwiną/chips z parmezanu/sos cacio e pepe/oliwa szczypiorkowa
DANIE GŁÓWNE
Boczek sous vide/gratin ziemniaczne/bób/kurka/chutney z porzeczki, jabłka i mango/chips z kaszy gryczanej
NAPÓJ + DESER
Tiramisu jagodowe/mus z owoców leśnych/galaretka z czarnym bzem + lemoniada
DRINK
Drink - Mango bellini Prosecco/mus mango
Kielecka
, tel.: 41 360 01 14
PRZYSTAWKA
Koktajl z krewetek podany z ananasem i sałatą lodową
DANIE GŁÓWNE
Filet z kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem grillowanej cukinii i bobu, ziemniaki pieczone w ziołach, selekcja świeżych sałat z sezonowymi warzywami
NAPÓJ + DESER
Czekoladowe lody z musem z czarnej porzeczki i owocem granatu
Pani Naleśnik
, tel.: 41 361 09 06
PRZYSTAWKA
łosoś gravlax na wytrawnym pancakes z kremem chrzanowym
DANIE GŁÓWNE
roladka drobiowa otulona beconem z włoska nutą z sosem gorgonzola z ziemniakami opiekanymi i świeżą sałatą
NAPÓJ + DESER
naleśnik z owocami sezonowymi z ciepłym sosem waniliowym z nutą burbonu + koktajl mango
Tutti Santi
, tel.: 41 201 33 22
PRZYSTAWKA
Sałatka ze szpinaku, z marynowanymi w oliwie czosnkowej i zapiekanymi w piecu krewetkami, połączona z serem feta oraz słodyczą karmelizowanych pomidorków koktajlowych. Podawana z cebulkami w zalewie, pietruszkowym pesto i kiełkami.
DANIE GŁÓWNE
Pizza fritta, czyli popularny we Włoszech rodzaj pizzy, która zamiast wypiekania, jest smażona. Idealnie chrupiąca, podawana w kształcie pieroga typu calzone, w którego wnętrzu znajdują się nieprzypadkowo dobrane włoskie sery – ricotta, parmezan i mozzarella buffala. Serwowana z sosem z pomidorów pelati.
Rockabilly
, tel.: 730 030 020
PRZYSTAWKA
Chłodnik Szpinakowo ogorkowy z koprem na jogurcie greckim
DANIE GŁÓWNE
Wołowina po Burgundzku z polentą tymiankową
Grande Cozze
Równa 4B, 25-016 Kielce, Polska, tel.: 795 084 770
PRZYSTAWKA
Sałatka Cezar - sałata rzymska z kurczakiem zagrodowym,grzankami, pomidorkami
DANIE GŁÓWNE
Lasagne bolognese - Włoski makaron pasta fresca przekładany farszem mięsnym zapiekany z serem grana padano
Karczma Cztery Konie
Kusocińskiego 61 A kielce, tel.: 792 468 179
PRZYSTAWKA
przepyszny chłodnik pomidorowo-paprykowy z białym serem
DANIE GŁÓWNE
Soczyste żeberka wieprzowe duszone w pomidorach, na bigosie z młodej kapusty.
Penne Grande
, tel.: 733 408 333
PRZYSTAWKA
Bruschetta z bakłażanem grilowanym,
DANIE GÓWNE
Rurki pręgowane z Gorgonzolą i Speck DOP
DESER + NAPÓJ
Panna Cotta z mussem truskawkowym i miętą. Caffe' espresso.
RoloLolo
, tel.: 500 234 100
PRZYSTAWKA
Nugetsy w autorskiej panierce z sosem czosnkowym
DANIE GŁÓWNE
Fryty z lokalnych ziemniaków z serem cheddar serwowane z wolno pieczonym boczkiem z sałatą na bazie rukoli, papryki oraz oliwek (dla osób preferujących odrobinę pikanterii opcjonalnie jalapeno)
DESER
Ananasowa szarlotka z kawiorem z soku jabłkowego z białą kawą.
Czeska na Rynku (ul. Duża 1)
, tel.:
PRZYSTAWKA
Zupa Czosnkowa serwowana z tartym serem i grzaneczkami
DANIE GŁÓWNE
Wyprażany ser z frytkami i sosem tatarskim
DESER + NAPÓJ
Panna Cotta z białą czekoladą serwowana z sosem malinowym i czekoladowo/karmelowe frappe
DRINK
Czeska mimoza
Złoty Klon
117A, 26-021 Mójcza, Polska, tel.: 41 330 12 20
PRZYSTAWKA
Delikatny mus z kaczki i gęsi z glazurowanymi jabłkami i rozmarynem.
DANIE GŁÓWNE
Pierś z indyka w aromatycznych ziołach z puree ziemniaczanym i kolorową papryką.
DESER
Krem kataloński z musem malinowym i świeżymi owocami.
DRINK
"Złoty klon" na bazie whiskey
Take or Stay
, tel.: 792 795 802
PRZYSTAWKA
Chłodnik arbuzowo-czereśniowy z miętą i imbirem
DANIE GŁÓWNE
burger z szarpaną wieprzowiną marynowanym imbirem w ostrej bułce chili.
DESER + NAPÓJ
Biała lodowa czekolada z musem mango i owocami. Napój - orzeźwiająca lemoniada z owocami.
DRINK
Błękitny Take or Stay
Kuźnia Smaków
, tel.: 531 444 563
PRYSTAWKA
Podpłomyk z rumianym serem Aleksander i grillowaną morelą, kruche sałaty, kremowy sos musztardowy.
DANIE GŁÓWNE
Kluseczki kładzione z ragu z gęsi kieleckiej, letnie pomidory, natka z naszego ogródka.
NAPÓJ + DESER
Chrupiące pierożki z truskawkami i kremowanym serkiem śmietankowym z miętą. Orzeźwiająca lemoniada z czarną porzeczką, miętą i cytryną.