GLIWICE
Restauracja PKP Pyszne Kurcze Pyszne
Pyszne Kurcze Pyszne, Jasnogórska 14A, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 730 508 708
PRZYSTAWKA
KOŁO PAROWOZU: Tatar z marynowanego śledzia w cydrze z awokado, marynowanymi grzybami i czerwoną cebulą.
DANIE GŁÓWNE
Konfitowana wieprzowina w zielonym składzie: Kremowe purée z groszku cukrowego, macerowany boczek w ciemnym piwie, kapusta czerwona z bakaliami, żurawiną, miodem i salsą paprykową.
DESER
PUDERNICZKA KONDUKTORA: Ptyś z ciasta parzonego z kruszonką, nadziewany kremem limonkowo - waniliowym
DRINK
POD CHMURKĄ: Malibu z Redbullem, mrożone truskawki, chmurka z waty cukrowej.
Polsko Włoski - Pasta Express
Polsko Włoski - Pasta Express, Dworcowa 26, Gliwice, Polska, tel.: 733 111 191
PRZYSTAWKA
Krewetki podane na prażonce z czarnej fasoli z warzywami. Krewetki w sosie cytrusowo - kolendrowym z chili, podane z wstążkami warzywnymi oraz prażynce z czarnej fasoli.
DANIE GŁÓWNE
Kurczak Pina Colada, zapiekany w pieczywie. Szarpany kurczak w autorskim sosie, wzbogacony o mleko kokosowe. Wszystko zapieczone w pszennej bułce z liczi, mozzarellą i kolendrą.
DESER
Cannoli z nadzieniem, z ricottą, skórką z pomarańczy i wanilią. Podane z pokruszonymi pistacjami i owocami.
DRINK
Aperitivo Spritz z pomarańczą, lane z keg/beczki.
Słodkie życie cukiernia art
Słodkie Życie, Zwycięstwa 38, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 518 655 577
DESER + KAWA
Cynamonka malinowa z białą czekoladą.
DESER + KAWA
Ptyś z kruszonką i kremem pistacjowym z wiśnią.
DESER + KAWA
Sernik oreo.
KAWA FESTIWALOWA DO WYBORU
Kawa do wyboru, mała biała, mała czarna, mała latte, cappuccino, espresso.
LOOPA Bistro&Bar
Dworcowa 25 Gliwice Business Park, Dworcowa, Gliwice, Polska, tel.: 886 766 733
PRZYSTAWKA
Pasztet z kaczki na brioszce, z konfiturą żurawinową i pudrem grzybowym.
DANIE GŁÓWNE
Wolno gotowany boczek w sosie hoisin, purée z czerwonej kapusty, gratin ziemniaczane, hiszpańskie krokiety z chorizo, sos na bazie Pilsnera Urquella.
DANIE GŁÓWNE
Stek z dyni piżmowej, purée z czerwonej kapusty, gratin ziemniaczany, hiszpańskie krokiety z pieczoną dynią, sos na bazie pilsner Urquell z zielonym pieprzem.
DESER
Eton mess (beza szwajcarska, krem waniliowy, żurawina, świeże owoce).
DRINK
Wódka, espresso, kahlua, syrop malinowy, kropla bitter grapefruit, cyrkowy syrop i cytrynowy sok.
Sushi Arigato
Sushi Arigato, Wodna 5, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 32 231 60 47
PRZYSTAWKA
Hosomaki w tempurze 6szt. łosoś / tykwa.
DANIE GŁÓWNE
Shoyu ramen: kiełki, jajko, makaron,dymka, shitake, packchoi, shashu.
DESER
Smażone lody w kokosie.
HERBATA FESTIWALOWA
Japońska zielona herbata sencha.
Minibrowar Majer Hotel Silvia Gold
Minibrowar Majer, Studzienna 8, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 32 747 77 77
PRZYSTAWKA
Rostbef wołowy, pieczony na różowo, do tego carpaccio z białej rzepy, marynowane w oliwie, kaparach w słoneczniku, prażynka ryżowa zamiast pieczywa.
DANIE GŁÓWNE
Siesta z selera, smażony seler w sezamie, wieprzowe policzki z czekoladowym sosem z chili i pierścień kalmara.
DESER
Lody popcornowe z czekoladą, ananasem i marakują.
DRINK
Sunrise.
Restauracja Ormiańska
Ormiańska, Jana Siemińskiego 22, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 690 473 920
PRZYSTAWKA
Zupa fioletowy welur po ormiańsku. Restauracja czynna od wtorku.
DANIE GŁÓWNE
Czachobili z kurczaka po ormiańsku z cytrynowo - imbirowym ryżem, sałatka tabbouleh. Restauracja czynna od wtorku.
DESER
Miodownik po ormiańsku. Restauracja czynna od wtorku.
DRINK
Lemoniada z granatem po ormiańsku. Restauracja czynna od wtorku.
Restauracja Qchnia
Qchnia, aleja Przyjaźni, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 796 775 444
PRZYSTAWKA
Chrupiąca cytrusowa balantyna z kurczaka z fetą, serwowana z salsą pomidorową.
DANIE GŁÓWNE
Taco's z długo pieczonym szarpanym karkiem wołowym z czarną fasolą i pomidorami w asyście guacamole i śmietany.
DESER
Meksykański flan czekoladowy z karmelem serwowany z pomarańczą i śmietaną.
DRINK
Klasyczna Pinacolada.
Bezova
Bezova, Ignacego Daszyńskiego 16, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 883 838 303
DESER
Bezowa niespodzianka: Mini Pavlowa z kremem o smaku różanym z malinami.
DESER
Bezowa niespodzianka: Kanapka bezowa z kremem o smaku kawy i karmelu.
LATTE FESTIWALOWE
Karmelowe Latte.
Antonio Restauracja Shausha
Antonio, Sosnowa 2, 42-677 Gliwice, Polska, tel.: 570 999 977
PRZYSTAWKA
Ceviche z halibuta marynowanego w soku z limonki, na smażonym zielonym bananie, krewetki koktajlowe, avokado, mango, peperoncino, pomidorek i kolendra.
DANIE GŁÓWNE
Sandacz w sosie Mornay- filet ryby w sosie serowym na puree selerowo - truflowym, warzywa.
DESER
Panna cotta z jagodami w sosie z jagód i borówek.
DRINK
Prosecco lub Aperol do wyboru.
Minka Cafe
Minka Cafe, Zawiszy Czarnego 22, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 532 915 255
PRZYSTAWKA
Tofu w panko po grecku.
DANIE GŁÓWNE
Wegańskie pyzy z "mięsem" podawane z czerwoną kapustą.
DESER
Sernik waniliowy z musem mango - banan.
HERBATA FESTIWALOWA
Sezonowa herbata wiosenna (na bazie zielonej herbaty z syropem z czarnego bzu z plastrami gruszki, cytrusów i z malinami).
Restauracja Portowa Hotel Malinowski
Portowa, Portowa 4, 44-102 Gliwice, Polska, tel.: 32 707 10 45
PRZYSTAWKA
Carpaccio z polędwicy wołowej z musem szczypiorkowym, marynowane w oliwie, czosnek, chilli, posypane grana padano.
DANIE GŁÓWNE
Golonka gotowana w pepsi i piwie, podana na kapuście z boczkiem z naturalnym chlebem pieczonym na kapuście z chrzanem i musztardą.
DESER
Red Velvet z musem z mascarpone i żelką z czerwonych owoców, sosem waniliowym z dodatkiem brandy.
DRINK
Kinder Bueno - mleko, likier mleczny, likier kokosowy i syrop orzechowy.
Restauracja Good Place
Good Place, Kaczyniec 9, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 604 505 415
PRZYSTAWKA
Zupa Won-Tan z kapustą pekińską, grzybami shiitake i roślinnym "mielonym" w 5 pięciu smakach. Restauracja czynna od środy do piątku.
DANIE GŁÓWNE
Szaszłyk z boczniaków w glazurze piwnej na purée z groszku, pieczona pietruszka i topinambur, chips z fioletowego ziemniaka. Restauracja czynna od środy do piątku.
DESER
Tost z brioszki z musem czekoladowym i gorącą gruszką w brandy. Restauracja czynna od środy do piątku.
DRINK
Lavender Collins. Restauracja czynna od środy do piątku.
Restauracja Moja Gruzja
Moja Gruzja, Grodowa 5, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 509 374 044
PRZYSTAWKA
Meskhetura: mus pomidorowo - paprykowy, jajko w koszulce, śmietanka, szczypiorek, puri.
DANIE GŁÓWNE
Neknebi: Czarchali, bukiet warzyw, buraczki, orzechy, sos z białego wina, kolendra.
DESER
Tarta czekoladowo - śmietanowa, granat, orzechy.
DRINK
Madloba.
Tutto Bene Caffetteria
Tutto Bene Bar Kawowy, Bytomska 15, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 735 161 654
PRZYSTAWKA
Lasagne klasyczna.
PRZYSTAWKA
Lasagne wegetariańska ze szpinakiem.
DANIE GŁÓWNE
Focaccia z pesto, szynka parmeńska długo dojrzewająca, ruccola, pomidorki koktajlowe, parmezan.
DESER
Tiramisu.
DESER
Panna cotta.
DRINK
Alkoholowy.
DRINK
Bezalkoholowy.
DRINK
Bezalkoholowy.
Shrimp House Gliwice - RestoBar z Krewetkami
Shrimp House Gliwice - RestoBar z Krewetkami, Dolnych Wałów 8, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 888 385 777
PRZYSTAWKA
Coconut Soup - pikantna zupa kokosowa gotowana na mleku kokosowym, podawana z ryżem, pomidorkami koktajlowymi, ananasem, pieczarką, świeżą kolendrą i limonką.
DANIE GŁÓWNE
Tempura Shrimp - krewetki w tęmpurze (5 szt) podawane w zestawie z frytkami, sosem mango, sosem majonezowym i surówką.
DESER
Pudding z Tapioki - gotowany na mleku kokosowym, podawany z musem mango i kruszonką, ozdobiony listkiem mięty.
DRINK
Topowy Włoski drink Aperol Sptitz, na bazie likieru ze skórek pomarańczy.
Restauracj Boska
Boska, Rynek 18 c, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 604 864 000
PRZYSTAWKA
Śledź podany z wędzoną śmietaną z burakami i jabłkiem.
DANIE GŁÓWNE
Kaczka z purée z topinamburu, brokuł, pralina z kaczki, dżem z buraków.
DESER
Ptyś połączony z wiśnią z kremem z malibu i marakują.
DRINK
Błękitna fantazja (Specjał Radzia).
Restauracja Tito Tito
TitoTito, Plebańska 7, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 721 696 969
PRZYSTAWKA
Stek z kalmara / focaccia własnego wypieku / sos chimichurri (natka pietruszki, kolendra, chilli, sok z limonki, czosnek, oliwa extra virgin) majonez z papryką chipotle.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka z dzika przygotowana metodą sous vide, sos demi glace z suszoną śliwką, jarmuż blanszowany w palonym maśle i occie balsamicznym, purée z ziemniaka i selera z dodatkiem nduji ( kalabryjska pikantna kiełbasa o miękkiej konsystęcji ) oraz oliwa z nduji.
DESER
SEMIFFREDDO migdałowe z kruszoną bazyliowo-miętową i musem malinowym.
DRINK
Wina: czerwone lub białe, Miód - rozmaryn.
Restauracja Boska Ramen
Boska Ramen, Zwycięstwa 26, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 660 641 300
PRZYSTAWKA
Boczek w stylu koreańskim z glazurą, sezamem, dymką i domowym kimchi.
DANIE GŁÓWNE
Ramen Paitan (długo gotowany bulion) na bazie drobiu, tare sauce na bazie pasty miso, masła orzechowego, pistacji. Do tego szaszłyk z marynowanej karkówki, fasola azuke, czerwona cebulka, jajko, oleje z chili oraz imbiru.
DESER
Kremozo Czekoladowe z ciemnej czekolady, posypane pudrem z białej czekolady, żel z marakui, ziemia jadalna.
DRINK
GOLDEN HOUR.
Restauracja Skrzydlaty Byk
Skrzydlaty Byk Gliwice, Plebańska 9, 44-100 Gliwice, Polska, tel.: 692 535 208
PRZYSTAWKA I DANIE GŁÓWNE
BURGER FESTIWALOWY: wołowina, pesto bazyliowe, pomidor pieczony, parmezan, szynka parmeńska, szpinak baby, pesto bazyliowe, sos śmietanowy (wszystko zamknięte w bułce) + frytki z batatów.
PIWO FESTIWALOWE
Piwo Hercklekot.