Częstochowa VIII edycja !
AL DENTE (sob., niedz.)
Aleja Armii Krajowej 68, Częstochowa, Polska, tel.: 733 707 333
PRZYSTAWKA
delikatna pierś wędzonego indyka, podawana na sałacie w towarzystwie pieczonego buraka oraz aromatycznego sosu ziołowo-miodowego
DANIE GŁÓWNE
zapiekana pierś z kurczaka sous-vide,podawana na puree z selera, w aksamitnym sosie z kurek, oprószona chipsami z włoskiego chorizo. Jako dodatek - wspaniałe kluseczki gnocchi z suszonymi pomidorami
DESER+NAPÓJ
puszyste tiramisu o wyjątkowo orzechowej nucie i klasyczna lemoniada z cytryną, miętą, słodzona miodem
LEŚNY (sob.)
Kühna, Olsztyn, Polska, tel.: 512 396 348
PRZYSTAWKA
zupa z suszonych borowików lub krem z pora (z fasolką lub łazankami) z gravlaxem i groszkiem ptysiowym
DANIE GŁÓWNE
żołądki gęsie w sosie cebulowo-tymiankowym z kaszą gryczaną z dodatkiem orzechów z domową żurawiną i chrzanem
DESER + NAPÓJ
Tiramisu + kawa
DRINK
"Na jedną i drugą nóżkę" - czyli 2 szoty (do wyboru z 8 nalewek)
VIKING (sob., niedz.)
Jerzego Waszyngtona 25/27, Częstochowa, Polska, tel.: 34 324 57 68
PRZYSTAWKA
krem brokułowy z pieczonymi pestkami dyni z pieca
DANIE GŁÓWNE
filet z kurczaka z mozzarellą otulony boczkiem na sosie serowym, ziemniaki opiekane, marchewka
DESER
jabłko w cieście z borówkami
DRINK
martini z oliwką
CAFE 29 (sob., niedz.)
Aleja Najświętszej Maryi Panny 29, Częstochowa, Polska, tel.: 34 361 23 55
PRZYSTAWKA
Przystawka: krem z brokułów z prażoną ciecierzycą i kiełkami
DANIE GŁÓWNE
Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami oprószone orzechami i parmezanem
DESER
Złoto Azteków z brzoskwiniami
DRINK
Orzechowa rozkosz
SHRIMP HOUSE (sob., niedz.)
Plac Daszyńskiego 4, Częstochowa, tel.: 668 527 596
PRZYSTAWKA
Zupka Tom Yum - pikantno-kwaśna zupka tajska, mleczko kokosowe, makaron ryżowy, groszek cukrowy, pieczarki, pomidorki koktajlowe, kolendra
DANIE GŁÓWNE
Arrabiata Shrimp - 5 szt. krewetek, makaron spaghetti, lekko pikantny sos pomidorowy, parmezan, pietruszka
DRINK
Aperol Spritz
FANTASMAGORIA (niedz.)
Stary Rynek 22, Częstochowa, Polska, tel.: 538 454 001
PRZYSTAWKA
gęsia szyjka faszerowana w towarzystwie duetu musów: mus z kiszonego ogórka oraz jabłkowo-chrzanowy
DANIE GŁÓWNE
udko z kaczki z pęczakiem aromatyzowanym rozmarynem z esencją z kaczki oraz kawiorem jagodowym
DESER+NAPÓJ
marchwiak z sosem capuccino
QUMIN (sob., niedz.)
Jerzego Waszyngtona, Częstochowa, Polska, tel.: 34 374 30 93
PRZYSTAWKA
Zupa krem z kiszonej kapusty z prażonymi płatkami migdałów i chipsem z boczku
DANIE GŁÓWNE
Tagliatelle z wołowiną w sosie z czerwonego wina z prażoną brukselką i sezamem
DESER+NAPÓJ
brownie z buraka z różowym kremem mascarpone i zielona herbata z pigwą i nutą jeżyny
YEM TU INDIAN & NEPALI FOOD (sob., niedz.)
Stary Rynek 19, Częstochowa, Polska, tel.: 519 430 792
PRZYSTAWKA+DANIE GŁÓWNE
Mint chicken lub Veg Mint (pulpeciki z indyka lub z warzyw w sosie miętowym, sałatka z ziemniaka z dodatkami, ryż na słodko z orzechami i owocami, smażony, panierowany ser indyjski, indyjski chlebek z pieca tandoor)
DESER+NAPÓJ
Coconut barfi - kokosowy deser popularny podczas indyjskich FESTIWALI oraz Masala tea - tradycyjna, indyjska herbata z dodatkiem mleka, świeżego imbiru i kardamonu
YEM TU ORIENTAL FOOD (sob., niedz.)
Aleja Armii Krajowej, Częstochowa, Polska, tel.: 34 366 57 05
PRZYSTAWKA
Wersja mięsna:paluszki z kurczaka w kokosie z sosem orzechowym Wersja wege: paluszki ryżowe w kokosie z sosem orzechowym
DANIE GŁÓWNE
Wersja mięsna: kurczak w sosie mango Wersja wege: tofu w sosie mango
DESER+NAPÓJ
Banan Hanoi z lemoniadą
BUŁA Z JAJEM (sob.)
Jerzego Waszyngtona, Częstochowa, Polska, tel.: 514 787 726
PRZYSTAWKA
Tatar z wędzonego pstrąga z jajkiem przepiórczym i grzanką
DANIE GŁÓWNE
bajgiel z jajem, indykiem, szpinakiem, pieczarkami i serem camembert
DESER+NAPÓJ
lody waniliowe na ciepłych wiśniach + kawa
CLÜSU RISTORANTE (sob., niedz.)
Wieluńska, Częstochowa, Polska, tel.: 506 959 171
PRZYSTAWKA
UWAGA! Rezerwacje 506 959 171 Przystawka: schab na zimno w sosie z tuńczyka z kaparami
DANIE GŁÓWNE
zupa z owoców morza
DESER+NAPÓJ
słodkie trio italiano + espresso
WINO
wytrawne włoskie białe lub czerwone do wyboru
ROUTE BISTRO BOGUSŁAWICE (sob., niedz.)
Grabowska 50, Bogusławice, Polska, tel.: 577 613 312
PRZYSTAWKA
Krem z białych warzyw, z czipsem z boczku i grzankami
DANIE GŁÓWNE
burger ze 100% wołowiny, z serem camembert, grillowanymi pieczarkami w przyprawach oraz świeżymi warzywami
PIEROGOWA PANNA (sob., niedz.)
Wieluńska, Częstochowa, Polska, tel.: 501 318 417
PRZYSTAWKA
Przystawka: mix 3 pierogów (ze szpinakiem, orzechami nerkowca i serem lazur; z kaczką, prażonym jabłkiem i karmelizowaną czerwoną cebulą oraz dzyndzałek warmiński) podany na popcornie z kaszy gryczanej i chipsami z pietruszki
DANIE GŁÓWNE
polędwiczka wieprzowa podana na pietruszkowym purée, z karmelizowanymi warzywami, boczniakiem i pudrem z boczku
DESER
melchmus z wetami, herbatą z miętą i konfiturą z malin
SOKOLE RANCZO (sob., niedz.)
Biskupice, Polska, tel.: 693 701 379
PRZYSTAWKA
UWAGA! 13:00-20:00. Przystawka: krem z pieczonej dyni z pianą z koziego sera.
DANIE GŁÓWNE
risotto z pieczonym zielonym groszkiem i grillowany świeży łosoś
DESER
suflet czekoladowy z lodami z chałwy z bezą i pianką z mrożonej kawy
DRINK
2 szoty nalewki z jeżyn i aronii
KLIMATY (niedz.)
Wieluńska, Częstochowa, Polska, tel.: 34 365 17 83
PRZYSTAWKA
zupa dyniowa z czarnuszką i pestkami
DANIE GŁÓWNE
szarpana wieprzowina z sosem owocowo-warzywnym i kukurydzianą polentą
DESER
sernik rozmarynowo-dyniowo-kardamonowy z dressingiem z owoców leśnych i cappuccino korzenne z cynamonem
DRINK
Pan Ogórek