Częstochowa VII Edycja
Al Dente
Bistro Al dente, Aleja Armii Krajowej, Częstochowa, Polska, tel.: 733 707 333
przystawka
Sałatka Cezar podawana z delikatnym, grillowanym kurczakiem
danie główne
polędwiczka wieprzowa sous vide pod borowikową pierzynką w towarzystwie zapiekanki ziemniaczanej i carpaccio z buraka
deser
Delikatne tiramisu z subtelnym cappuccino
Restauracja Cleopatra
Restauracja Cleopatra, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 34 368 01 01
PRZYSTAWKA
krem z soczewicy
DANIE GŁÓWNE
gulasz wołowy z kaszą turecką
DESER
szarlotka z kawą
DRINK
Cuba Libre
Restauracja Bistro
Ferdynanda Focha 7/15, Częstochowa, Polska, tel.: 665 300 155
PRZYSTAWKA
kociołek meksykański z pieczywem czosnkowym
DANIE GŁÓWNE
kaczka pieczona z jabłkami podana z ziemniakami puree i zasmażanymi burakami
DESER
lody rzemieślnicze i wytrawny jogurt z wiśniami
KOKU Sushi Częstochowa
KOKU SUSHI. Jedzenie japońskie. Catering sushi., Wieluńska, Częstochowa, Polska, tel.: 570 123 514
PRZYSTAWKA
Smażone bułeczki baozi podane z sosem majonezowo-imbirowym ze szczypiorkiem
DANIE GŁÓWNE
Sushi Premium z tamago w tempurze, serek ziołowy, sałata, ogórek, szczypiorek, sos ponzu, czarny sezam i nitki chili - danie festiwalowe obejmuje 4 kawałki degustacyjne
DESER
Lody z zielonej herbaty na galaretce kokosowej, posypka z KitKat green tea, ciastko ryżowe + napój aloesowy
DRINK
Prosseco arbuzowe z limonką
Restauracja Klimaty
Klimaty. Restauracja, Wieluńska, Częstochowa, Polska, tel.: 34 365 17 83
PRZYSTAWKA
aksamitny żurek z ciosami ziemniaczanymi i pikantnymi kiełkami
PRZYSTAWKA 2
trzy pierogi jak korony trzy - łososiowy, szpinakowy i wątróbkowy
DANIE GŁÓWNE
policzki wołowe z mieszanką kasz gryczanych i carpaccio z buraka i rzepy
DESER
pudding czekoladowy na musie ze świeżych truskawek z miętową posypką i kawa
DRINK
Kulczasta Fantazja
Il Gusto Częstochowa
Il Gusto, Wieluńska, Częstochowa, Polska, tel.: 34 322 21 81
PRZYSTAWKA
krem z marchwi z pestkami dyni Dania festiwalowe serwowane od 15:00 do 19:00
DANIE GŁÓWNE
gnocchi w sosie bolognese Dania festiwalowe serwowane od 15:00 do 19:00
DESER
panna cotta z musem z mango i suszonymi malinami Dania festiwalowe serwowane od 15:00 do 19:00
KARMA Restauracja
Restauracja Karma, Karola Szymanowskiego, Częstochowa, Polska, tel.: 739 060 620
PRZYSTAWKA
kulebiak z leśnymi grzybami i musem borowikowym
DANIE GŁÓWNE
zawijaniec wieprzowo-wołowy z dodatkiem drobiu na puree buraczanym z sosem z zielonego pieprzu i surówką z kapusty pekińskiej z prażonym sezamem
DESER
kawa + lody na parzonym cieście (prażone migdały, sos czekoladowy, owoce)
DRINK
Wiosenne Orzeźwienie (50 ml żołądkowej miętowej, Sprite, syrop żurawinowy, mięta, cytryna, limonka)
Cafe Skrzynka
Cafe Skrzynka, Generała Jana Henryka Dąbrowskiego, Częstochowa, Polska, tel.: 500 231 818
PRZYSTAWKA
łosoś wędzony na pancakes z kremem chrzanowym i galaretką pomidorową
DANIE GŁÓWNE
burger wołowy ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi, serem cheddar i sosem bearnaise
Wall Street
Wall Street, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.:
DANIE GŁÓWNE
chipsy z jarmużu i burger (200 g wołowiny!) z grillowaną cukinią, bakłażanem i papryką w towarzystwie raszponki dopełniony sosem bbq i limonkowym
DRINK
Whisky spices
Cukiernia A.Blikle Częstochowa
A. Blikle, Al. Najświętszej Marii Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 34 368 05 31
DESER
Słodko-kwaśna tarta cytrynowa w towarzystwie włoskiego cappuccino z mleczną pianką
Viking
Viking. Restauracja, Jerzego Waszyngtona, Częstochowa, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
różyczka z łososia wędzonego
DANIE GŁÓWNE
roladka drobiowa z włoską nutą z ziemniaczkami zapiekanymi pod beszamelem i surówką
DESER
lody z musem malinowym + kawa
DRINK
Pokusa
Dom Pizzy i Wina
Dom Pizzy i Wina, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 533 850 533
DANIE GŁÓWNE
pizza wiosenna ze szparagami i mozzarellą i panchettą z cebulą i lemoniadą Domu Pizzy i Wina
Gospoda Kwaśnica
Gospoda Kwaśnica, Waszyngtona, Częstochowa, Polska, tel.: 515 896 434
PRZYSTAWKA
podhalańska czosnianka z chipsem z wędzonego boczku i miętą UWAGA: dania festiwalowe serwowane od wtorku i nie ma rezerwacji
DANIE GŁÓWNE
pieczony schab z wędzoną śliwką, sosem chrzanowym, puree ziemniaczano-buraczanym i kalafior w panierce panko UWAGA: dania festiwalowe serwowane od wtorku i nie ma rezerwacji
DESER
piernik z buncem, miodem i orzechami z sorbetem owocowym + kawa UWAGA: dania festiwalowe serwowane od wtorku i nie ma rezerwacji
DRINK
Malibu Sunrise UWAGA: dania festiwalowe serwowane od wtorku i nie ma rezerwacji
Yem Tu indian&nepali food
Yem Tu Indian & Nepali food, Stary Rynek, Częstochowa, Polska, tel.: 519 430 792
PRZYSTAWKA+DANIE GŁÓWNE
Harabhara kebab (kotlecik warzywny) oraz Green chicken curry lub Green paneer curry (kurczak/ser indyjski paneer curry w tajskich przyprawach z bakłażanem i mlekiem kokosowym), lemon rice (smażony ryż basmati ze świeżym sokiem z cytryny), Tandoori roti (indyjski placek z Tandoora), Salad (sałatka)
DESER
Strawberry milkshake (indyjski koktajl truskawkowy), Gajar ka halwa (indyjski pudding z marchewki)
Pecorino Restaurant & Pizza
Pecorino, Stary Rynek, Częstochowa, Polska, tel.: 788 134 724
PRZYSTAWKA
Łososiowe ceviche w cytrynowej marynacie z dodatkiem warzyw (avocado, pomidor cherry, ogórek, kolendra, cytryna) WYJĄTKOWO dla Festiwalu lokal będzie czynny również w poniedziałek! Dania festiwalowe wydawane są od godz. 12:00, prosimy o rezerwacje telefoniczne: 788 134 724 lub 604465996
DANIE GŁÓWNE
Pierś z kurczaka w marynacie z buraczka, puree z fioletowego ziemniaka, groszek cukrowy, sos z pomarańczy WYJĄTKOWO dla Festiwalu lokal będzie czynny również w poniedziałek! Dania festiwalowe wydawane są od godz. 12:00, prosimy o rezerwacje telefoniczne: 788 134 724 lub 604465996
DESER
Żelkowe tagliatelle z zielonej herbaty z chałwowym mascarpone na ziemi orzechowej z liofilizowanymi malinami + Kawa biała WYJĄTKOWO dla Festiwalu lokal będzie czynny również w poniedziałek! Dania festiwalowe wydawane są od godz. 12:00, prosimy o rezerwacje telefoniczne: 788 134 724 lub 604465996
DRINK
Poncz na czerwonym winie z owocami (pomarańcza, truskawka, cytryna) WYJĄTKOWO dla Festiwalu lokal będzie czynny również w poniedziałek! Dania festiwalowe wydawane są od godz. 12:00, prosimy o rezerwacje telefoniczne: 788 134 724 lub 604465996
QUMIN
Qumin, Jerzego Waszyngtona, Częstochowa, Polska, tel.: 34 374 30 93
PRZYSTAWKA
tatar z łososia podany na cieście francuskim z creme fraiche i truskawkami Dania festiwalowe serwowane są od od godziny 13
DANIE GŁÓWNE
pappardelle w maślano-winnym sosie pomarańczowym, ze szparagami i szynką parmeńską Dania festiwalowe serwowane są od od godziny 13
DESER
czekoladowy torcik z fasoli przekładany bitą śmietaną z musem owocowym Dania festiwalowe serwowane są od od godziny 13
DRINK
orzeźwiające mohito bezalkoholowe z liśćmi limonki kaffir Dania festiwalowe serwowane są od od godziny 13
Sezonova
SEZONOVA, Władysława Orkana, Częstochowa, Polska, tel.: 34 500 00 44
PRZYSTAWKA
Zupa-krem paprykowo-gruszkowy podany z włoską foccacią
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu z gnocchi i kolorowymi warzywami
DESER
Panna cotta z musem truskawkowym + biała kawa
DRINK
włoskie limoncello
Piwiarnia Częstochowa
Piwiarnia Częstochowa, Mikołaja Kopernika, Częstochowa, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
DANIE GŁÓWNE
DESER
Yem Tu
Yem Tu, Aleja Armii Krajowej, Częstochowa, Polska, tel.: 34 366 57 05
PRZYSTAWKA
tajski pierożek (farsz vege lub z paluszkami krabowymi), surówka
DANIE GŁÓWNE
Pad thai (makaron ryżowy z kurczakiem lub tofu z orzechami)
DESER
Ryż kokosowy z mango, woda z cytryną i miętą
Ecru Restaurant & Caffe
Aleja Najświętszej Maryi Panny 55, Częstochowa, Polska, tel.: 505 358 094
PRZYSTAWKA
Sałatka z wędzonym kurczakiem w ziołowym dressingu z gruszką i prażonym słonecznikiem Nie prowadzimy rezerwacji
DANIE GŁÓWNE
Roladka drobiowa z szynką parmeńską i gorgonzolą w sosie z pitnym miodem, puree z pieczonym czosnkiem i dyniowym musem z chilli Nie prowadzimy rezerwacji
DESER
Naleśniki z czekolady belgijskiej z bananami i truskawkami, z ciepłym sosem waniliowym i watą cukrową Nie prowadzimy rezerwacji
DRINK
Kokosowe Orzeźwienie (malibu, gin, sok ananasowy, cytryna) Nie prowadzimy rezerwacji
Cafe & Restaurant Dobry Rok
Dobry Rok, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 533 950 533
PRZYSTAWKA
wędzony pstrąg jurajski ze szparagami, kawiorem, nasturcją, oliwą i majonezem z czosnku niedźwiedziego dania festiwalowe serwowane są od 13:00 do 17:00 i obowiązuje rezerwacja
DANIE GŁÓWNE
risotto z kolorowymi warzywami, serem taleggio i oliwą pietruszkową dania festiwalowe serwowane są od 13:00 do 17:00 i obowiązuje rezerwacja
Buła z Jajem
Buła z Jajem Restauracja Bistro Śniadania Lunch Kuchnia Polska Tanie Obiady, Jerzego Waszyngtona, Częstochowa, Polska, tel.: 514 787 726
PRZYSTAWKA
tatar z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajkiem i grzanką
DANIE GŁÓWNE:
buła z jajem, szynką parmeńską, awokado i pestkami dyni
DESER
tradycyjny jabłecznik i cappuccino
Próżna Kaczka
Drogowców 12, Częstochowa, Polska, tel.: 734 472 304
PRZYSTAWKA
Krem z kukurydzy Dania festiwalowe od poniedziałku do CZWARTKU w godzinach: od 13:00 do 20:00, rezerwacji stolika na co najmniej dzień wcześniej można dokonać pod nr. 734472304 lub mailowo: [email protected]
DANIE GŁÓWNE
Filet z kaczki z risotto, marchewką i zielonym groszkiem Dania festiwalowe od poniedziałku do CZWARTKU w godzinach: od 13:00 do 20:00, rezerwacji stolika na co najmniej dzień wcześniej można dokonać pod nr. 734472304 lub mailowo: [email protected]
Route Bistro Częstochowa
Route Bistro Częstochowa, Bohaterów Katynia, Częstochowa, Polska, tel.: 535 647 357
DANIE GŁÓWNE
Krążki cebulowe i Burger Route De Lux: 100% wołowina, ser blue, grillowane pieczarki, bekon, jajko sadzone, pomidor, ogórek kiszony, cebula czerwona
Awokado
AWOKADO, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 883 439 460
PRZYSTAWKA
humus w trzech odsłonach z łososiem wędzonym i pudrem z awokado
DANIE GŁÓWNE
krem ziemniaczano-porowy z ziemią z pumpernikla i pieczonym ziemniakiem oraz boczkiem
DESER
sernik karmelowy i sok owocowo-warzywny
DRINK
awokado dry
Manzoni - Ristorante Italiano
Manzoni Ristorante Italiano Restauracja włoska, Mazowiecka, Częstochowa, Polska, tel.: 572 300 200
PRZYSTAWKA
zupa tajska z krewetką w tempurze
DANIE GŁÓWNE
asiette wieprzowe na gnocchi z duxel grzybowym, puree z marchwi i z brokuła
DESER
panna cotta z kompresowaną truskawką i miętą
DRINK
Bellini Milano
Resto&Cafe29
RESTO&CAFE29, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 34 361 23 55
PRZYSTAWKA
krem z białych warzyw z nutką chrupiącego boczku Dań festiwalowych można spróbować od WTORKU 9 kwietnia do piątku w godzinach od 15:00 do 21:00
DANIE GŁÓWNE
naleśniki z kurczakiem i aromatycznymi kurkami Dań festiwalowych można spróbować od WTORKU 9 kwietnia do piątku w godzinach od 15:00 do 21:00
DESER
Piękna Helena Dań festiwalowych można spróbować od WTORKU 9 kwietnia do piątku w godzinach od 15:00 do 21:00
DRINK
wiosenne upojenie Dań festiwalowych można spróbować od WTORKU 9 kwietnia do piątku w godzinach od 15:00 do 21:00
Cartel mexican bar
Cartel Mexican Bar, Aleja Najświętszej Maryi Panny, Częstochowa, Polska, tel.: 514 360 400
DANIE GŁÓWNE
Enchiladas z szarpaną wieprzowiną macaną w achiote, z kukurydzą, czerwoną fasolą, cebulą marynowaną w cytrusach, papryką i mixem serów, podane razem z salsą ranchera tomato
DESER
Szarlotka w meksykańskim stylu z musu jabłkowego i mango.
DRINK
margarite mango
JURAJSKA PRZYSTAŃ - restauracja pod żaglami
Jurajska Przystan, Zielona, Jastrząb, Polska, tel.: 795 423 716
PRZYSTAWKA
krem ziemniaczano-porowy podany z pudrem z palonego pora oraz oliwą chilli UWAGA! Przy zakupie wszystkich pozycji festiwalowych – kąpiel w balii ogrodowej GRATIS! Zachęcamy do rezerwacji stolików pod numerem: 539 777 436 (prosimy o jednoczesne zgłoszenie chęci skorzystania z balii). Dania festiwalowe serwujemy w godzinach: 12:00 – 20:00
DANIE GŁÓWNE
polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem podana na kaszy pęczak z wędzoną śliwką oraz chipsami z marchewki w asyście wytrawnego sosu morelowego UWAGA! Przy zakupie wszystkich pozycji festiwalowych – kąpiel w balii ogrodowej GRATIS! Zachęcamy do rezerwacji stolików pod numerem: 539 777 436 (prosimy o jednoczesne zgłoszenie chęci skorzystania z balii). Dania festiwalowe serwujemy w godzinach: 12:00 – 20:00
DESER
lody czekoladowe z pieprzem cayenne świeżą truskawką dekorowane + kawa UWAGA! Przy zakupie wszystkich pozycji festiwalowych – kąpiel w balii ogrodowej GRATIS! Zachęcamy do rezerwacji stolików pod numerem: 539 777 436 (prosimy o jednoczesne zgłoszenie chęci skorzystania z balii). Dania festiwalowe serwujemy w godzinach: 12:00 – 20:00
DRINK
powiew Słońca: wódka, Wermut Martini, sok pomarańczowy, Grenadina, kruszony lód (dostępny także w wersji bezalkoholowej) UWAGA! Przy zakupie wszystkich pozycji festiwalowych – kąpiel w balii ogrodowej GRATIS! Zachęcamy do rezerwacji stolików pod numerem: 539 777 436 (prosimy o jednoczesne zgłoszenie chęci skorzystania z balii). Dania festiwalowe serwujemy w godzinach: 12:00 – 20:00
Leśny
Leśny, Kühna, Olsztyn, Polska, tel.: 512 396 348
PRZYSTAWKA
krem z marchwi i mango Nie prowadzimy rezerwacji
DANIE GŁÓWNE
sandacz w sosie krewetkowo-kaparowym Nie prowadzimy rezerwacji
DESER
tiramisu, kawa Nie prowadzimy rezerwacji
DRINK
espresso Martini pistacjowe Nie prowadzimy rezerwacji
Restauracja KMICIC
Restauracja Kmicic Blachownia, Leśna, Blachownia, Polska, tel.: 886 095 270
PRZYSTAWKA
Consomme grzybowe z pierogami z gęsiną
DANIE GŁÓWNE
Żeberko, konfitura z czerwonej cebuli z pętem ziemniaczanym i śmietaną
DESER
Sernik Kmicic
DRINK
atak rekina
Hotel Alhar Lubliniec
Hotel Alhar Lubliniec, Lisowicka, Lubliniec, Polska, tel.: 34 351 03 33
PRZYSTAWKA
Jajko soue vide z zielonymi szparagami, roszponką, bratkiem z emulsją curry na ziemi z pumpernikla
DANIE GŁÓWNE
Tatar z polędwicy wołowej z palonym pomidorem, ogórkiem, cebulą, kurkami, żółtkiem i kaparami
DESER
Lody chałwowe z gorącymi wiśniami i kawa latte
DRINK
Truskawkowa daiquiri
Hotel Zamek
Hotel Zamek Lubliniec, Grunwaldzka, Lubliniec, Polska, tel.: 34 373 78 90
PRZYSTAWKA
Carpaccio z pieczonego buraka z musem gruszkowym, kozim serem i karmelizowaną truskawką oraz sosem balsamico
DANIE GŁÓWNE
Szpinakowe risotto z piersią z kurczaka zagrodowego, suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem
DESER
Lody z karmelizowanego nerkowca z brandy
Hotel Strzelnica
Hotel Strzelnica, Lubliniecka, Kochcice, Polska, tel.: 734 149 201
PRZYSTAWKA
Carpaccio z pieczonego buraka, oprószone serem kozim, skropione octem balsamicznym w asyście śledzia marynowanego w winie sherry
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa wędzona na ciepło dymem z drewna olchowego, z dodatkiem puree ziemniaczanego wzbogaconego szafranem z nutą sosu musztardowo-chrzanowego na grillowanych szparagach
DESER
Lody marchewkowe podane z grillowaną młodą marchwią na ziemi jadalnej + kawa
DRINK
Sangria z dodatkiem cytrusów wzbogacona owocem granatu
Restauracja 58
Restauracja 58, Stawowa, Lisów, Polska, tel.: 691 792 013
PRZYSTAWKA
Wiosenna sałatka ze szparagami, rzodkiewkami, orzechami i pieczonym kurczakiem (wersja wege - z grillowanym serem kozim)
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa na puree z groszku z ziemniakiem z ogniska, marynowaną szalotką, młodą marchewką i pędami groszku
DESER
Rabarbar pieczony w korzennym syropie, podany z kruszonką migdałową i lodami waniliowymi
DRINK
Pomarańczowe mojito
Portofine
Portowa 14/20, Radomsko, Polska, tel.: 500 084 021
PRZYSTAWKA
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
DANIE GŁÓWNE
kugiel ziemniaczny z żeberkami duszonymi w kapuście
DESER
ciasto drożdżowe z owocami i kompot z leśnych owoców
Malutkie Resort
Malutkie Resort - Centrum Rekreacyjno-Eventowe, Dobryszyce, Polska, tel.:
PRZYSTAWKA
sałatka z kaczą piersią pieczoną na różowo, mix sałat, filetowana pomarańcza, sos
DANIE GŁÓWNE
filet drobiowy w sosie mandarynkowym faszerowany serem gorgonzola i truskawką
DESER
torcik bezowy z mascarpone i owocami
Las Restauracja
Restauracja Las, Aleje Jana Pawła II, Radomsko, Polska, tel.: 577 653 000
PRZYSTAWKA
Grawlax, creme fraiche, grzanka malba, oliwa pietruszkowa, wanilia Na festiwalowe dania zapraszamy od 13 do 18
DANIE GŁÓWNE
Polik wieprzowy, puree z kalafiora, ziemniak konfitowany Na festiwalowe dania zapraszamy od 13 do 18
DESER+NAPÓJ
Mini-beza tiramisu, pistacje i lemoniada bazyliowo-miętowa Na festiwalowe dania zapraszamy od 13 do 18
DRINK
Sangria cytrynowo-ogórkowa Na festiwalowe dania zapraszamy od 13 do 18
Bistro & Pizzeria Malutkie Fun Park
Malutkie Fun Park, Dobryszyce, Polska, tel.: 44 681 11 88
DANIE GŁÓWNE
pizza Vegetariana lub Parma
Jak u Mamy
Jak U Mamy, Adama Mickiewicza, Częstochowa, Polska, tel.: 799 223 344
PRZYSTAWKA
pajda chleba ze smalcem własnej roboty z ogórkiem kiszonym i żurek z jajkiem
DANIE GŁÓWNE
Danie główne: wątróbka drobiowa w sosie vinegret z ryżem lub ziemniakami i mix surówek, kompot