Częstochowa VI edycja
Arche Hotel Częstochowa
Oleńki 20, Częstochowa, Polska, tel.: 34 34 74 074
PRZYSTAWKA
Śledź Matjas / gnieciony ziemniak / pikle / wędzona śmietana Herring Matjas / crushed potato / pickles / smoked sour cream. DANIA SERWUJEMY W GODZINACH 13:00 - 16:00 ! Obowiązuje całkowita rezerwacja stolików!
DANIE GŁÓWNE
Tortellacci z borowikami / emulsja grzybowa / parmezan Tortellacci with boletus / mushroom emulsion / parmesan DANIA SERWUJEMY W GODZINACH 13:00 - 16:00 ! Obowiązuje całkowita rezerwacja stolików!
NAPÓJ
Zimowa herbatka Winter tea DANIA SERWUJEMY W GODZINACH 13:00 - 16:00 ! Obowiązuje całkowita rezerwacja stolików!
DESER
Tarta cytrynowa Lemon tart DANIA SERWUJEMY W GODZINACH 13:00 - 16:00 ! Obowiązuje całkowita rezerwacja stolików!
DRINK
Arche Special Eggnog DANIA SERWUJEMY W GODZINACH 13:00 - 16:00 ! Obowiązuje całkowita rezerwacja stolików!
Gospoda Kwaśnica
Jerzego Waszyngtona 20, Częstochowa, Polska, tel.: 515 896 434
Przystawka
Tatar wołowy na grzance czosnkowej i sosem musztardowym podany z kieliszkiem przepalanki Uwaga! Restauracja nieczynna w poniedziałek 3 grudnia! W czasie Festiwalu Smaku restauracja nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc!
Danie główne
Marynowany schab z kością z grilla z pure ziemniaczanym podawany z grillowanymi warzywami i sosem demi glas. Uwaga! Restauracja nieczynna w poniedziałek 3 grudnia! W czasie Festiwalu Smaku restauracja nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc!
Napój
Rozgrzewająca herbata po góralsku. Uwaga! Restauracja nieczynna w poniedziałek 3 grudnia! W czasie Festiwalu Smaku restauracja nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc!
Il Gusto
Wieluńska 15, Częstochowa, Polska, tel.: 34 322 21 81
Przystawka
Krem z cebuli. Serdecznie zapraszamy w godzinach 14-18 z wyjątkiem piątku 14-17.
Danie główne
Tagliatelle z kurczakiem, pomidor koktajlowy, szpinak, pomidor suszony. Serdecznie zapraszamy w godzinach 14-18 z wyjątkiem piątku 14-17.,
Deser
Ciasto czekoladowe z wiśniami kawa białą lub czarna do wyboru. Serdecznie zapraszamy w godzinach 14-18 z wyjątkiem piątku 14-17.
Cleopatra
aleja NMP 71, Częstochowa, Polska, tel.: 34 368 01 01
PRZYSTAWKA
Przystawka: Krem z pomidorów
DANIE GŁÓWNE
Danie główne: Pojedynczy Burger Cleopatra z frytkami,
DESER + NAPÓJ
Deser + napój: Szarlotka na ciepło z prażonymi migdałami i bita śmietana
DRINK
Drink: sex on the beach (40 ml wódki, 20 ml likieru brzoskwiniowego, 40ml soku pomarańczowego, 40ml soku żurawinowego)
Sezonova
Władysława Orkana 157, Częstochowa, Polska, tel.: 34 500 00 44
PRZYSTAWKA
Pieczony burak przekładany wędzonym serem z dodatkiem mięty i miodu
DANIE GŁÓWNE
Żeberka na miodzie podawane z puree ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami
DESER + NAPÓJ
Wiśnie gotowane w nalewce z gałką lodów, gorzką czekoladą i bitą śmietaną + kawa latte
WINO
Wino czerwone wytrawne 0,5 litra
Bistro Restauracja Focha
Ferdynanda Focha 7/15, Częstochowa, Polska, tel.: 665 300 155
PRZYSTAWKA
Przystawka: placuszki z kaszy jaglanej z warzywami i sosem słodko-kwaśnym
DANIE GŁÓWNE
Danie główne: papardelle z polędwicą i grzybami lub w wersji dla wegetarian z samymi grzybami
DESER + NAPÓJ
Deser: muffinka marchewkowa z bitą śmietaną
ECRU
aleja NMP 55, Częstochowa, Polska, tel.: 505 358 094
PRZYSTAWKA
Krem chrzanowy z chipsem ziemniaczanym z solą morska i chipsem z boczku UWAGA! Lokal nie prowadzi wcześniejszych rezerwacji! Wydawanie dań festiwalowych w godz. 12 - 21
DANIE GŁÓWNE
Szynka wolno pieczona, puree z pieczonym czosnkiem, dynia, sos demi glace, zielone warzywa oliwa szczypiorkowa UWAGA! Lokal nie prowadzi wcześniejszych rezerwacji! Wydawanie dań festiwalowych w godz. 12 - 21
DESER
Piernik powidła śliwkowe sos z białej czekolady, mus z mango. UWAGA! Lokal nie prowadzi wcześniejszych rezerwacji! Wydawanie dań festiwalowych w godz. 12 - 21
DRINK
Grzane wino z owocami leśnymi.
KARMA
ul. Szymanowskiego 1, częstochowa, Polska, tel.: 739 060 620
PRZYSTAWKA
Koziołek Matołek - ciasto francuskie z zapiekanym serem kozim z dipem z owoców leśnych
DANIE GŁÓWNE
Karkówka z musem cebulowym na pure z surówką z ogórka kiszonego
NAPÓJ + DESER
Kawa: Leśne runo - zielone nietypowe przepyszne ciasto z dodatkiem tajemniczego składnika z owocami leśnymi przekładane delikatnym kremem
DRINK
Melonowa fantazja
Czekoladowa Nuta
aleja NMP 71, Częstochowa, Polska, tel.: Brak Rezerwacji
PRZYSTAWKA
Krem z pieczonego buraka z kwaśną śmietaną, nuta sera koziego, granatem i żółtym burakiem. Uwaga! W czasie Festiwalu Smaku restauracja nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc!
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki wieprzowe sous vide w ziołowej panierce, podane z musem jabłkowym, miksem sałat, penne i żurawina. Uwaga! W czasie Festiwalu Smaku restauracja nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc!
DESER + NAPÓJ
Beza z różanym kremem mascarpone i malinami + Kawa Uwaga! W czasie Festiwalu Smaku restauracja nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc!
CAFE SKRZYNKA
Dąbrowskiego 1, Częstochowa, Polska, tel.: 500 231 818
PRZYSTAWKA
Krem z białych warzyw z mlekiem kokosowym i chipsem z szynki parmeńskiej.
DANIE GŁÓWNE
Burger wołowy na pancakes z grillowaną pieczarką i czerwoną cebulą.
MIHIDERKA
Galeria Jurajska, aleja Wojska Polskiego, Częstochowa, Polska, tel.: 34 399 11 11
PRZYSTAWKA
Hummus Klasyczny - Bliskowschodnia pasta z ciecierzycy i sezamu. Łagodnie przyprawiona, podawana ze świeżymi warzywami i krakersami naszego wyrobu.
DANIE GŁÓWNE
Dyniowe Curry z Kerali - "Rozpustne" cury z ciecierzycą, słodkie i kremowe od dyni hokkaido i mleka kokosowego, przełamane brązową gorczycą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dla równowagi łączymy je z jabłkowym chutneyem i świeżą kolendrą. Na talerz trafia oczywiście również brązowy ryż.
KOKU SUSHI
Wieluńska 4, Częstochowa, Polska, tel.: 570 123 514
PRZYSTAWKA
Smażone pierożki gyoza z kaczką, sos tonkatsu i wakame goma.
DANIE GŁÓWNE
Koreańska zupa z kaczką, warzywami oraz kimchi.
DESER + NAPÓJ
Lody waniliowe na jadalnej ziemi z ciastka ryżowego podawane z pestkami dyni, olejem dyniowym i czipsem z ananasa. Kawa czarna lub biała.
DRINK
Sushi martini. Martini bianco z kwiatem bzu, rozmaryn, hosomaki z mango
Klimaty
Wieluńska 6, Częstochowa, Polska, tel.: 34 365 17 83
PRZYSTAWKA
Krem z selera i palonych jabłek z chipsem z boczku i z jabłka
DANIE GŁÓWNE
Filet z gęsi na sosie truskawkowo - gruszkowym puree ziemniaczano - jarmużowe ,surówka z gruszki selera i chili
DESER
Mini dequase i herbata zimowa z korzeniami
DRINK
Drink : Stones
Cafe 29
aleja NMP 29, Częstochowa, Polska, tel.: 34 361 23 55
PRZYSTAWKA
Krem z karmelizowanej dyni z nutką chilli
DANIE GŁÓWNE
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami z włoskimi gnocchi i mixem sałat
DESER+NAPÓJ
Jesienne dary (Kawa lub herbata lub sok lub woda mineralna)
DRINK
Drink alkoholowy - Crazy cranberry
Cukiernia A.Blikle
aleja NMP 47, Częstochowa, Polska, tel.: 34 368 05 31
DESER+NAPÓJ
Sernik domowy z gałką lodów oraz aromatyczna kawa czarna lub biała.
QUMIN
Jerzego Waszyngtona 18/1, Częstochowa, Polska, tel.: 34 374 30 93
PRZYSTAWKA
Bułgarska zupa z zielonej soczewicy podana z szaszłykiem z suszonych śliwek w boczku i pędami groszku
DANIE GŁÓWNE
Gnocchii z bekonem, karmelizowaną gruszką oraz kremową gorgonzolą z nutą chili, podane z chipsem z gruszki i świeżym tymiankiem
DESER
Ciasto cynamonowe z ciecierzycy przełożone domowymi powidłami , podane z kremem waniliowo klonowym oraz duszonymi owocami leśnymi i świeżą miętą
NAPÓJ
Poncz herbaciany na bazie białego wina pełen świeżych owoców, podany z kostkami lodu i miętą
Bistro Al Dente
aleja Armii Krajowej 68, Częstochowa, Polska, tel.: 733 707 333
PRZYSTAWKA
Subtelne Caprese z pieczywem słodzonym konfiturowaną cebulką.
DANIE GŁÓWNE
Włoskie trio (trzy różne pasty podawane z pieca)
DESER+NAPÓJ
Włoska szarlotka + klasyczna lemoniada.
KARAFKA WINA
Karafka wina - tradycyjne, domowe włoskie wino, karafka 0,5 litra - 13 zł
Pecorino
Pecorino, Stary Rynek, Częstochowa, Polska, tel.: 788 134 724
PRZYSTAWKA
„Pierogi” z buraka z kozim serem i pietruszkowym pesto.
DANIE GÓŁWNE
Sandacz w wędzonym boczku z emulsją ze szparagów, polenta, marchewka.
DESER+NAPÓJ
Trufla czekoladowa z amaretto i truskawką; ziemia jadalna, biała czekolada Rozgrzewająca kawa czarna z chili, pomarańczą, cynamonem i anyżem.
DRINK
Drink z granatem „Tricolors”
POPAS
Mirowska 10, Częstochowa, Polska, tel.: 885 701 100
PRZYSTAWKA
Różowy śledź, jabłko, burak, tymianek
DANIE GŁÓWNE
Chilli con carne, kwaśna śmietana placek ziemniaczany i kukurydziany, sos chilli z gorzką czekoladą
DESER+NAPÓJ
Cheesecake
DRINK
Nalewka figowo orzechowa na karmelu, rumie z dodatkiem cytryny i mięty i winogronu nalewka „Popas grzeje
Piwiarnia Częstochowa
Mikołaja Kopernika 16/18, Częstochowa, Polska, tel.: 789 406 506
PRZYSTAWKA
Tatar wołowy
DANIE GŁÓWNE
Talarki, golonka
DESER
Skrzydełka w miodzie na słodko
DRINK
Gin Pink & Tonic
YEM TU
aleja Armii Krajowej 68, Częstochowa, Polska, tel.: 34 366 57 05
PRZYSTAWKA
Sajgonka z sosem i surówką
DANIE GŁÓWNE
Wersja mięsna - łagodny kurczak z nutą imbiru i czosnku podawany na delikatnym makaronie ryżowym, posypany sezamem Wersja vege - zamiast kurczaka tofu i sajgonka vege
NAPÓJ+DESER
Banan w cieście z miodem, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną oraz zielona herbata
YEM TU Indian & Nepali Food
Stary Rynek 19, Częstochowa, Polska, tel.: 519 430 792
PRZYSTAWKA+DANIE GŁÓWNE
Przystawka: paneer momos (z serem indyjskim) lub vege momos (z warzywami) Danie obiadowe z przystawką z YEM TU indian&nepali food: Wersja mięsna - Tikka masala (grillowane kawałki kurczaka w sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, lemon rice (smażony ryż basmati ze świeżym sokiem z cytryny), mix salad (mix warzyw), tandoori roti (placek indyjski), 2 szt. chicken momos (smażone pierożki z kurczakiem, świeżą kolendrą, imbirem, czosnkiem) wersja vege: zamiast kurczaka w daniu obiadowym ser indyjski paneer
DESER+NAPÓJ
Gulab jamun - indyjski deser (2 kulki małe lub 1 duża) i mango lassi (mus mango z jogurtem)
Wall Street
aleja NMP 51, Częstochowa, Polska, tel.: 515 546 298
PRZYSTAWKA+DANIE GŁÓWNE
Frytki z batatów + Soczysta wołowina w towarzystwie świeżego buraka, grillowanego sera camembert, słodkiej brzoskwini, pięciu odmian chrupiących sałat i sosu bbq z dodatkiem chilli. Całość podana w wytrawnej, specjalnie upieczonej na tę okazję bułki z sezamem.
DRINK
„London eye”
Viking
Jerzego Waszyngtona 25/27, Częstochowa, Polska, tel.: 34 324 57 68
PRZYSTAWKA
Krem z zielonego groszku z płatkami migdałów
DANIE GŁÓWNE
Grillowana polędwiczka wieprzowa, ziemniaki opiekane, pomidorki kotajlowe
DESER
Saszetka z białym serkiem i owocami + biała kawa
DRINK
Orzechowa rozkosz
Spichlerz Olsztyn
DK46 7, 42-256 Olsztyn, Polska, tel.: 34 32 86 485
PRZYSTAWKA
Śledź w oleju lnianym
DANIE GŁÓWNE
Roladka z kurczaka ze szpinakiem i ricottą, z sosem śmietanowym, kuskusem i warzywami
DESER
Domowe ciasto ze śliwką i bezą podane z gałką lodów.
Leśny
Kühna 45, Olsztyn, Polska, tel.: 512 396 348
PRZYSTAWKA
Krem z pieczonej papryki z palonymi migdałami i groszkiem ptysiowym lub polewka czosnkowa z grzankami
DANIE GŁÓWNE
Polędwica wieprzowa w sosie z suszonych podgrzybków na prażuchach ziemniaczanych z sałatką z pieczonego buraka i jabłka.
NAPÓJ+DESER
Tiramisu + kawa
DRINK
Biały Rosjanin - White Russian
Jurajska Przystań
Zielona 24, Jastrząb, Polska, tel.: 795 423 716
PRZYSTAWKA
Raki polskie w maśle czosnkowym podane na sałatce
DANIE GŁÓWNE
Policzek wołowy podany z sosem cebulowym w asyście puree musztardowego oraz glazurowaną dynią w miodzie.
DESER+KAWA
Sernik Jurajska Przystań z wiśniami podany z aromatyczną kawą
Dom Pizzy i Wina
aleja NMP 79, Częstochowa, Polska, tel.: 533 850 533
DANIE GŁÓWNE
Pizza Carbonara z włoskim boczkiem, cebulą i jajkiem
DESER
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, szynką parmeńską i mozzarella
Manzoni
Mazowiecka 18/20, Częstochowa, Polska, tel.: 572 300 200
PRZYSTAWKA
Carpaccio z kaczki z dodatkami gruszki i granata z sosem żurawinowym. UWAGA! Restauracja w PONIEDZIAŁEK 3 grudnia będzie wyjątkowo czynna w godzinach od 12:00 do 16:00. W pozostałe dni tj. od wtorku do piątku serwują dania festiwalowe od 12:00-21:00.
DANIE GŁÓWNE
Podudzie z kurczaka na risotto pomarańczowym z kalafiorem romanesco, chipsy z buraka i petruszki. UWAGA! Restauracja w PONIEDZIAŁEK 3 grudnia będzie wyjątkowo czynna w godzinach od 12:00 do 16:00. W pozostałe dni tj. od wtorku do piątku serwują dania festiwalowe od 12:00-21:00.
DESER
Tarta cytrynowa z bezą włoską + kawa UWAGA! Restauracja w PONIEDZIAŁEK 3 grudnia będzie wyjątkowo czynna w godzinach od 12:00 do 16:00. W pozostałe dni tj. od wtorku do piątku serwują dania festiwalowe od 12:00-21:00.
DRINK
Błękitna głębia Sapori UWAGA! Restauracja w PONIEDZIAŁEK 3 grudnia będzie wyjątkowo czynna w godzinach od 12:00 do 16:00. W pozostałe dni tj. od wtorku do piątku serwują dania festiwalowe od 12:00-21:00.
Dobry Rok
aleja NMP 79, Częstochowa, Polska, tel.: 533 950 533
PRZYSTAWKA
Krem z buraka, mus z koziego sera. paluszek z ciasta francuskiego, czarnuszka. UWAGA! Wydawanie dań festiwalowych w godz. 13 - 17.
DANIE GŁOWNE
Żeberko wieprzowe z ziemniakami Amandine z puree z czerwonej kapusty z sosem demi-glace i kapustą Pak-Choi. UWAGA! Wydawanie dań festiwalowych w godz. 13 - 17.