Częstochowa od 17 do 21 kwietnia!
NOVA SUSHI Częstochowa
Nova Sushi, Lipowa 47, Częstochowa, Poland, tel.: 570 004 207
PRZYSTAWKA
Miso z łososiem lub do wyboru zupa miso z tofu.
DANIE GŁÓNE
Futomak z kaczką zapiekany w sosie słodkim, polana sweet chilli, California z boczkiem opiekanym w karmelu z dodatkiem suszonych pomidorów w tempurze. Gunkany z łososiem w sosie majonezowym.
DANIE GŁÓWNE VEGE
Futomak z tofu w tempurze, z suszonymi pomidorami i posypany szczypiorkiem. Futomak z cukinia w tempurze ozdobiony arare. Gunkan: mieszkanka oshinko, batata i sałatki gomy.
DESER
Beza lodowa w połączeniu z owocami, bita śmietana i sos toffi.
DRINK
Orzeźwiający drink Nova sushi.
Alchemik Częstochowa
Alchemik, Aleja Najświętszej Maryi Panny 29, Częstochowa, Poland, tel.: 796 157 621
PRZYSTAWKA
Corndog; Kiełbaska wieprzowa w cieście kukurydzianym podawana z autorskim sosem majo-curry-jalepeno.
DANIE GŁÓWNE
Żeberka BBQ; Żeberka z pieca w autorskim sosie BBQ z frytkami stekowymi i domową surówką coleslaw (400g mięsa + 150g frytek + 150g surówki).
DESER
Brownie z sosem karmelowym, popcornem i owocami.
DRINK
Hugo Spritz; Orzeźwiający drink na bazie Prosecco oraz syropu z czarnego bzu, limonki i mięty.
Restauracja Indyjskie Curry
Restauracja Indyjskie Curry, Mikołaja Kopernika 22, Częstochowa, Poland, tel.: 600 640 644
PRZYSTAWKA
Veg Tikki - smażony kotlecik z ziemniaków i warzyw z dodatkiem indyjskich przypraw.
DANIE GŁÓWNE VEGE
Wegetariańskie: Dal Makhani - Brązowa soczewica w łagodnym sosie curry ze śmietaną, w zestawie z ryżem, sałatką indyjską oraz plackiem naan z masłem.
DANIE GŁÓWNE
Mięsne Chilli chicken: smażone kawałki kurczaka w lekko pikantnym sosie z chilli, papryką i cebulą, w zestawie z ryżem, sałatką indyjską oraz plackiem naan z masłem.
DESER
Ladoo i Gulab Jamun: słodkie indyjskie kuleczki posypane migdałami.
DRINK
Mango Lassi: napój jogurtowy o smaku mango.
RESTO & PUB Szafa Gra
RESTO & PUB Szafa Gra, Aleja Najświętszej Maryi Panny 37, Częstochowa, Poland, tel.: 535 167 796
PRZYSTAWKA
Kaszanka panko, gratin, konfitura cebulowa i sos musztardowy.
DANIE GŁÓWNE
Filet z kaczki, purée, marchewka, burak, mus wiśniowy, demi glace, pak choi.
DESER
Nugat lodowy z orzechami, mus malinowy i karmel.
DRINK
Lillet Blanc, prosecco, syrop grejpfrutowy i tonic.
Restauracja Klimaty
Klimaty | Restauracja, Wieluńska 6, Częstochowa, Poland, tel.: 34 365 17 83
PRZYSTAWKA
Pasztet z gruszką w czereśniowym dymie.
DANIE GŁÓWNE
Polędwica z figą, makiem i pasternakiem.
DANIE GŁÓWNE
Morszczuk Pacyficzny na patyku z ziemniaczanym chrustem i cytrusową sałatką.
DESER
Pascha serowo-bakaliowa.
DRINK
Klimatyczna truskawkowa margarita.
Odessa Rest
Odessa Rest, Aleja Najświętszej Maryi Panny 32, Częstochowa, Polska, tel.: 889 020 111
PRZYSTAWKA
Tatar ze śledzia, z piłkowany porem i kawior balsamiczny.
DANIE GŁÓWNE
Dorada ze szparagami na kukurydzianej polencie.
DESER
Kokosowe tiramisu.
DRINK
Blue curacao, malibu, biały rum, mleko i syrop truskawkowy.
Drzazga Pizzeria&Restauracja
pizza drzazga, Wieluńska 4, Częstochowa, Poland, tel.: 34 365 44 44
PRZYSTAWKA
Tradycyjny żur, purée na maślance, jajko przepiórcze, chips z boczku i dymka.
DANIE GŁÓWNE
Górka cielęca z kością, purée z topinamburu, brukselka karmelizowana brązowym cukrem, młoda marchew i oliwa porowa.
DESER
Czekoladowe trufle, orzechy laskowe, ziemia z krystalizowanej czekolady, coulis malinowe, mus malinowy i dressing miętowy.
DRINK
Spring Sour; Purée z mango, syrop truskawkowy, syrop z kwiatu bzu, sok z limonki, białko jaj i mięta.
Rok Tygrysa
ROK TYGRYSA inspired by asia, Aleja Najświętszej Maryi Panny 51, Częstochowa, Poland, tel.: 515 789 888
PRZYSTAWKA
Zupa Misio z Tofu: Japońska zupa na bazie pasty miso, podawana z tofu i makaronem ryżowym.
DANIE GŁÓWNE
Kurczak Hoisin: Kurczak z sosem hoisin, podawany z jaśminowym ryżem i warzywami.
DESER
Rava Laddu: Indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek.
DRINK
Strowberry sour: Koktajl na bazie rumu i purée z truskawki.
Miedziany Piec n.895 - Pizza napoletana
Miedziany Piec - Pizza napoletana, aleja Wolności 11, Częstochowa, Poland, tel.: 798 982 803
PIZZA NR. 1 + DRINK
Pizza Nduja, krewetki, biały sos, pietruszka plus Limoncello Prosecco Ice Cream (deser i drink w jednym do każdej pizzy), razem 49zL
PIZZA NR. 2 + DRINK
Pizza plus Limoncello Prosecco Ice Cream (deser i drink w jednym do każdej pizzy), razem 49zł
DRINK
Limoncello Prosecco Ice Cream (deser i drink w jednym do każdej pizzy).
Restauracja Tbilisi Smak Gruzji Kłomnice
Restauracja Tbilisi Smak Gruzji, Częstochowska 17, Kłomnice, Poland, tel.: 789 307 800
PRZYSTAWKA
Mczadi (chlebek kukurydziany z pastą miętowo-twarogową.
DANIE GŁÓWNE
Wołowe Charczo z orzechami (kasza kukurydziana z serem).
DRINK
Wine Spritz.
RĘCE W MĄCE
Ręce w mące, Wrocławska 2G, Częstochowa, Poland, tel.: 570 407 815
PRZYSTAWKA
Tatar ze śledzia po żydowsku z piernikiem i chrupiącą gorącą Ciabatą z masłem.
PRZYSTAWKA
Mini gołąbek z młodej kapusty z kaszanką , wędzonym boczkiem i sosem czosnkowym.
DANIE GŁÓWNE
Udko z kurczaka po tajsku z trawą cytrynową podane z jaśminowym ryżem, karmelizowaną marchewką z sezamem.
DANIE GŁÓWNE
Faszerowana tuba kalmara z kaszą jaglaną , śliwką wędzoną i pędami babusa podana z autorskim sosem i grillowaną cukinią.
DESER
Śliwki węgierki zapiekane pod kruszonką podane z waniliowymi lodami.
WINO
Wino do wyboru.
Il Gusto Częstochowa
Il Gusto, Wieluńska 15, Częstochowa, Polska, tel.: 695 888 813
PRZYSTAWKA
Vitello tonnato (schab, tuńczyk ,majonez, szalotka). GOŚCI FESTIWALOWYCH PRZYJMUJEMY OD 16:00
DANIE GŁÓWNE
Involtin di vitello (cielęcina, szynka parmeńska, gratin ziemniaczany, marchewka , szałwia i sałata rzymska). GOŚCI FESTIWALOWYCH PRZYJMUJEMY OD 16:00.
DANIE GŁÓWNE
Pizza; sos na bazie pecorino, mozzarella, pancetta, purée ziemniaczane, czerwona cebula i szczypiorek. GOŚCI FESTIWALOWYCH PRZYJMUJEMY OD 16:00.
DESER
Tiramisu. GOŚCI FESTIWALOWYCH PRZYJMUJEMY OD 16:00.
DRINK
Złoty pazur; Malibu, adwokat, wódka, sok pomarańczowy. GOŚCI FESTIWALOWYCH PRZYJMUJEMY OD 16:00.
500 Stopni - Raków ul. Jagiellońska 1
500 Stopni - Raków - Wrzosowiak, Jagiellońska 1, Częstochowa, Poland, tel.: 666 377 640
PRZYSTAWKA
Tatar z pomidora z kuleczkami wołowiny, ogórkiem kiszonym, pieczarkami i cebulą podany z tiulem z ryżu i czarnuszki. 500 Stopni - Raków ul. Jagiellońska 1
DANIE GŁÓWNE
Wieprzowina w panierce panko z borowikami blanszowanymi na maśle ziołowym i purée ziemniaczano-szczypiorkowym. 500 Stopni - Raków ul. Jagiellońska 1
DANIE GŁÓWNE
Pizza Genovese, z duszoną wołowiną, karmelizowaną cebulą, oliwa truflowa i płatkami sera pecorino romano DOP. 500 Stopni - Raków ul. Jagiellońska 1
DRINK
Porn Star z prosecco. 500 Stopni - Raków ul. Jagiellońska 1
Z mąki
Z Mąki, Teofila Lenartowicza 8, Częstochowa, Poland, tel.: 577 477 433
PRZYSTAWKA
Podpłomyk ze szparagami otulonymi crudo.
DANIE GŁÓWNE
Calzone meksykańskie z autorskim sosem chilli.
DESER
Tarta pistacjowa z białą czekoladą.
DRINK
Smoothie Mango Marakuja Banan
Czeski Film Restauracja & Pub
Czeski Film Pub & Restauracja Częstochowa, Aleja Najświętszej Maryi Panny 43, Częstochowa, Poland, tel.: 609 318 080
PRZYSTAWKA
Krem z soczewicy.
DANIE GŁÓWNE
Krewetki Teryiaki z rostbefem.
DESER
Sernik z karmelem.
DRINK
Kieliszek białego lub czerwonego wina wytrawnego.
Aleja 57
Aleja 57, Aleja Najświętszej Maryi Panny 57, Częstochowa, Poland, tel.: 535 445 727
PRZYSTAWKA
Kremowa zupa z kalarepy, confitowana brukiew, suszone żółtko, żel z żółtka, palony szparag i chips z boczku.
DANIE GŁÓWNE
Żebro wołowe, pieczone ziemniaki z gzikiem, żel z cebuli, duszona cebula w occie, mini gołąbki z krewetką i waniliowa musztarda z pietruszki.
DRINK
True love.
BOSCO - Pizza Napoletana
Bosco - Pizza Napoletana, Wieluńska 17, Częstochowa, Poland, tel.: 795 291 281
PRZYSTAWKA
Stracciatella czyli ser burrata z pieczonymi oliwkami i winogronem, oliwa cytrynowa i pieczywo własnego wypieku.
DANIE GŁÓWNE
Makaron Strozzapreti z pesto z pieczonych szparagów, speckiem i orzechami.
DANIE GŁÓWNE
Pizza z Pomidorami San Marzano DOP, mozzarellą fior di latte, brasolą, ruccolą, kaparami i płatkami Parmigiano (Parmezan) Reggiano DOP.
DANIE GŁÓWNE
Flaming Onion Burger, z wołowiną, białym serem cheddar, karmelizowaną cebulą i autorskim sosem w bułce preclowej.
DESER
Calzone z ricottą i kremem pistacjowym z musem malinowym.
DRINK
BOSCO SPRITZ; aperol, prosecco, marakuja i sok z cytryny.
Klubokawiarnia BANK
Klubokawiarnia BANK, Aleja Tadeusza Kościuszki 2a, Częstochowa, Częstochowa, Poland, tel.: 733 603 063
PRZYSTAWKA
Crème brûlée grzybowy.
DANIE GŁÓWNE
Szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim i pieczonymi ziemniaczkami.
DESER
Crumble z truskawkami.
DRINK
Rum hamana, malibu, marakuja, limonka, syrop waniliowy i sok z pomarańczy.
Leśny Restauracja - Olsztyn
Leśny, Kühna 45, Olsztyn, Poland, tel.: 512 396 348
PRZYSTAWKA
Wiosenna sałaciorka (zupa z salaty masłowej z dodatkiem wędzonki).
PRZYSTAWKA
Chłodnik litewski.
DANIE GŁÓWNE
Rolada z boczku faszerowana ziołami w sosie z zielonego pieprzu, ciapkapusta i sałatka z pieczonego buraka.
DESER
Tiramisu.
DRINK
Martini espresso.
Basteja - Olsztyn
Basteja, Zamkowa 15, 42-256 Olsztyn, Polska, tel.: 606 197 183
PRZYSTAWKA
Krem z palonych ziemniaków, boczniak, chorizo, oliwa koperkowa.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa sous vide, demi glace z pieprzem marynowanym, polenta, nowalijki.
DESER
Crêpes Suzette
DRINK
Orzeźwiający drink rabarbarowy z ginem
Przyjaciele Trattoria - Olsztyna
Restauracja Przyjaciele Trattoria, Kühna 29, Olsztyn, Poland, tel.: 451 580 180
PRZYSTAWKA
Krem z pieczonej marchewki, oprószony skórką z limonki z dodatkiem karmelizowanej gruszki.
DANIE GŁÓWNE
Lasagne z szpinakiem i kurczakiem, otulona sosem z sera Mimolette.
DESER
Tartaletka z lemon curd, oblana białą czekoladą z dodatkiem świeżych owoców.
DRINK
Lemon Spritz Botega.
Porto grill & fun - Radomsko
PORTO GRILL & FUN, Portowa 14, Radomsko, Poland, tel.: 500 084 021
PRZYSTAWKA
Ozory wołowe z musem ailloli z wasabi podane z grillowanym pampuchem.
DANIE GŁÓWNE
Wolno pieczony boczek w karmelu i cydrze, podany z purée z marchewki.
DESER
Mono porcja chałwowa z wiśnią.
DRINK
Fancy Hugo.
Oblacka Przystań - Lubliniec
Oblacka Przystań, ul. Posmyk 5, Lubliniec, Poland, tel.: 696 060 357
PRZYSTAWKA
Żółtko 63°C, panko, emulsja pietruszkowa i puder z szynki.
DANIE GŁÓWNE
Łosoś marynowany w zielonej herbacie, wędzone purée ziemniaczane, szparagi, esencja buraczana i harissa.
DESER
Sernik; palona biała czekolada, malina i skorzonera.
DRINK
Cytrusowy Spritz; Drink na bazie wina białego z limonką, schweppes i cytryna, dostępny również w wersji bezalkoholowej.
Hotel Zamek Lubliniec Restauracja - Lubliniec
Hotel Zamek Lubliniec, Grunwaldzka 40, Lubliniec, Poland, tel.: 781 705 300
PRZYSTAWKA
Tatar z łososia podany sałatka wakame z majonezem i lubczykiem.
DANIE GŁÓWNE
Stek z halibuta podane na makaronie linguine z pesto buraczanym i pieczone warzywa.
DESER
Pieczona gruszka z karmelizowanymi orzechami w cieście francuskim z sosem z karmelizowanej śliwki i białej czekolady.
DRINK
Cosmopolitan w wersji Zamkowej; wódka, sok z cytryny. syrop grenadina, triple sec, sprite.
Kopernika 5 Restauracja - Lubliniec
Pl.Kopernika 5, św. Mikołaja, Lubliniec, Poland, tel.: 577 590 755
PRZYSTAWKA
Foie Gras drobiowe z wędzonym twarogiem i sosem wiśniowym z paloną czekoladą.
DANIE GŁÓWNE
Szarpana wieprzowina w pączku z sosem bekonowym, sałatką Coleslaw oraz pieczonymi ziemniakami.
DESER
Gruszka w czerwonym winie z sosem z białej czekolady.
DRINK
Mikosa.
Jurajska Przystań
Jurajska Przystan, Zielona, Jastrząb, Polska, tel.: 795 423 716
PRZYSTAWKA
Rukola, szynka szwarcwaldzka, ser pleśniowy, sos żurawinowy, prażone pestki dyni.
DANIE GŁÓWNE
Pstrąg jurajski ze szparagami na sianie z pora.
DESER
beza z owocami, sos porzeczkowy.
DRINK
Drink Jurajski.