9. Edycja Festiwalu Smaku w Częstochowie
Tbilisi Smak Gruzji Częstochowa
Aleja Najświętszej Maryi Panny 12d, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 503 877 570
PRZYSTAWKA
Chaczapuri Adzaruli - z jajkiem sadzonym, serem i masełkiem. NIE PROWADZĄ DOWOZÓW
DANIE GŁÓWNE
Chinkali 4 sztuki - z mięsem wołowo-wieprzowym. NIE PROWADZĄ DOWOZÓW
DESER
Croissant z owocami do wyboru: Truskawka Malina Jabłko Nektarynka Jeżyna Wiśnia Mix owocowy + Kada - tradycyjny słodycz gruziński z masłem i miodem. NIE PROWADZĄ DOWOZÓW
NAPÓJ
Lemoniada gruzinska - smaki do wyboru na miejscu. NIE PROWADZĄ DOWOZÓW
Resto&Cafe29
Aleja Najświętszej Maryi Panny 29, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 34 361 23 55
PRZYSTAWKA
Carpaccio z pieczonego buraka na rukoli z dressingiem balsamico, oprószone kozim serem.
DANIE GŁÓWNE
Łosoś na musie brzoskwiniowo- imbirowym z jaśminowym ryżem i groszkiem cukrowym na maśle.
DESER
Tiramisu.
DRINK
Spritzer malinowo poziomkowy z limonką i świeżą miętą.
Murano
Feliksa Nowowiejskiego 22, 42-217 Częstochowa, Polska, tel.: 500 030 560
PRZYSTAWKA
Tradycyjne gruzińskie pierożki wypełnione mięsem wołowo-wieprzowym z bulionem i kolendrą.
DANIE GŁÓWNE
Wytrawny Gofr w stylu Americano z chrupiącym kurczakiem w panierce, blanszowanymi pieczarkami, krążkami cebulowymi, serem Cheddar, rukolą, kolbą kukurydzy i sosem BBQ.
DESER
Monodeser z lustrzaną glazurą na cieście Brownie. Wypełniony w środku kremem z białej czekolady i malinową żelką.
DRINK
Limonkowe Prosecco z owocem granatu.
Restauracja VIKING
Jerzego Waszyngtona 25/27, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 34 324 57 68
PRZYSTAWKA
Buche z wędzonym łososiem.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka na maśle czosnkowym z kuleczkami z mozzarellą.
DESER
Lody z musem malinowym.
DRINK
Tajemnicza Restauracja
Tajemniczy Ogród, Tajemnicza Restauracja Częstochowa, 42-200 Częstochowa, Polska, tel.: 535 911 114
PRZYSTAWKA
Arancini ryżowe kule z farszem.
DANIE GŁÓWNE
Spaghetti carbonara.
DESER
Cannoli sycylijskie rurki z limonkową ricottą.
Restauracja 68
Aleja Armii Krajowej 68, 42-200 Częstochowa, Polska, tel.: 605 429 726
PRZYSTAWKA
Sałatka z grillowanymi krewetkami.
DANIE GŁÓWNE
Danie główne łosoś pod pierzynką z pora, zapiekany z serem mozzarella i gnocchie.
DESER
Bistro Al dente
Aleja Armii Krajowej 68, 42-215 Częstochowa, Polska, tel.: 733 707 333
PRZYSTAWKA
Sałatka z kurczakiem marynowanym w zielonym pesto z sezonowymi owocami polana delikatnym balsamico, podana z grzankami z kozim serem.
DANIE GŁÓWNE
Wieprzowe żebro wolnogotowane, zapiekane w aromatycznej marynacie, w towarzystwie pieczonych ziemniaków z ziołami, puree z marchwi i zielonych warzyw.
DESER
Leśny mech w innej wersji.
DRINK
Karafka domowego wina włoskiego.
Restauracja Klimaty
Wieluńska 6, 42-200 Częstochowa, Polska, tel.: 34 365 17 83
PRZYSTAWKA
Krem z cukinii z serem błękitnym.
DANIE GŁÓWNE
Śledź w pierzynce na ziemniaczakach z akcentem pomarańczowym.
DANIE GŁÓWNE
Schab w sosie gospodarskim zielonym.
DESER
Tiramisu kawowe.
DRINK
Lemoniadowy Jack Pastel.
Drzazga Pizzeria&Restauracja
Wieluńska 4, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 34 365 44 44
PRZYSTAWKA
Zupa rybna z owocami morza.
DANIE GŁÓWNE
Duszony w białym winie comber wieprzowy z gratinami brokułowymi I mixem sałat.
DESER
Brzoskwiniowe mascarpone z kit-katem.
Restauracja "Kredens"
Siedmiu Kamienic 21 42-226 Częstochowa, tel.: 34 310 33 97
PRZYSTAWKA
"Zielono Mi" Miks sera gorgonzola , orzecha włoskiego oraz gruszki. Podany na płatku cykorii w towarzystwie sosu limonkowo - miętowego.
DANIE GŁÓWNE
"Proszę o jeszcze!" Łosoś przyrządzony na parze w blanszowanej cukinii i marchewce na ryżowym postumencie.
DESER
"Wspomnienie z wakacji" Nasycona Porto gruszka w sosie karmelowym, podana z lodami i kremem sułtańskim.
DRINK
"Powiew Lata " Martini Dry, Wódka, Black Currant, 7up, pestki granatu.
Il Gusto
Wieluńska 15, Częstochowa, Polska, tel.: 34 322 21 81
PRZYSTAWKA
Szynka Parmeńska, suszony pomidor, kapary.
DANIE GŁÓWNE
Mule, czosnek, szpinak, gnocchi.
DESER
Restauracja Szyszka
Brzeźnicka 46A, Częstochowa, Polska, tel.: 796 988 188
PRZYSTAWKA
Krem z zielonego ogórka z blanszowaną marchewką i chipsem z boczku.
DANIE GŁÓWNE
Grillowany łosoś z karmelizowanym bananem, sosem korma i brokułami.
DESER
Praliny orzechowe, mus z gruszki, gąbka z orzechów laskowych, sorbet mango.
DRINK
Napój z zielonej pokrzywy i mięty.
Restauracja "Fantasmagoria"
Stary Rynek 22, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 538 454 001
PRZYSTAWKA
Przystawka do wyboru: - Pierożki z kaczki na sosie jabłkowo-miętowym z nuta czarnego bzu - Zupa z wędzonego kurczaka Menu Festiwalowe dostępne od 16:00 do 21:00
DANIE GŁÓWNE
Tournedos z polędwicy wołowej z risotto z kurkami, sosem bałkańskim, kalafiorem romanesco i karczochem. Menu Festiwalowe dostępne od 16:00 do 21:00
DESER
Krem z kaszy jaglanej z czarną kruszonką oraz musem z daktyli. Menu Festiwalowe dostępne od 16:00 do 21:00
DRINK
Blue Hawaiian. Menu Festiwalowe dostępne od 16:00 do 21:00
Trattoria Verde
ul. Orkana 157, tel.: 34 500 00 44
PRZYSTAWKA
Zuppa fredda di anguria czyli chłodnik z Arbuza na porto.
DANIE GŁÓWNE
Spaghetti Abbiategrasso z cielęciną.
DESER
Tarteletki z kremem kawowym na mascarpone polane sosem malinowym.
DRINK
Drink bellini z rabarbarem.
Rozmaryn
Świętego Rocha 91, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 577 059 775
PRZYSTAWKA
Tatar z łososia na awokado.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki wieprzowe, puree z czerwonej kapusty z grillowanymi szparagami.
DESER
Tiramisu.
DRINK
Złote Arkady
Tadeusza Boya-Żeleńskiego 12, 42-200 Częstochowa, Polska, tel.: 34 361 44 03
PRZYSTAWKA
Bagietka z delikatnym łososiem i parmezanem.
DANIE GŁÓWNE
Grillowany filet z kurczaka na kolorowym ryżu z dipem pomarańczowym i letnia surówka z grapefruita.
DESER
Serniczki z musem malinowym i słodką śmietaną.
DRINK
Mohito arbuzowe.
Gospoda Kwaśnica
Jerzego Waszyngtona 20, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 530 606 912
PRZYSTAWKA
Tradycyjne Podhalańskie Moskole z masłem czosnkowym. Restauracja czynna od wtorku i nie prowadzi rezerwacji
DANIE GŁÓWNE
Policzki wołowe duszone w winie na pure z chrzanem z młodą marchewką i jarmużem. Restauracja czynna od wtorku i nie prowadzi rezerwacji
DESER
Sernik z bunca na zimno z musem z jeżyn leśnych i owocami. Restauracja czynna od wtorku i nie prowadzi rezerwacji
DRINK
Mojito arbuzowe. Restauracja czynna od wtorku i nie prowadzi rezerwacji
Restauracja Ecru
Aleja Najświętszej Maryi Panny 55, Częstochowa, Polska, tel.: 505 358 094
PRZYSTAWKA
Tatar z suszonych pomidorów (ryż, kapary, kurki, szczypiorek, musztarda francuska, majonez, pietruszka, cebula czerwona, ogórek kiszony, żółtko. Wydawanie dań festiwalowych w godz. 12-20. Lokal nie prowadzi rezerwacji miejsc!
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa, puree z salsefii aromatyzowane oliwą truflową, puder z pietruszki, pieczona cebula, sos z szalotki i pieczonego boczku, kluski śląskie. Wydawanie dań festiwalowych w godz. 12-20. Lokal nie prowadzi rezerwacji miejsc!
DRINK
Orzeźwienie. Wydawanie dań festiwalowych w godz. 12-20. Lokal nie prowadzi rezerwacji miejsc!
RAMENO
Generała Jana Henryka Dąbrowskiego 15, Częstochowa, Polska, tel.: 534 319 999
PRZYSTAWKA MIĘSNA
Bułeczka bao bao z kurczakiem w słodko ostrym sosie.
DANIE GŁÓWNE MIĘSNE
Makaron udon z kaczką w sosie teriyaki.
ZESTAW WEGE
Bułeczka bao bao z marynowanym tofu. Makaron udon z warzywami z sosem na bazie miso i grillowanym pak choi.
DESER
Panna cotta z musem z marakui.
DRINK
Sangria arbuzowa z ananasem na bazie wina choya.
Restauracja Indyjskie Curry
Mikołaja Kopernika 22, Częstochowa, Polska, tel.: 600 640 644
PRZYSTAWKA
Zestaw mięsny - Veg Samosa - smażone indyjskie pierożki nadziewane groszkiem i ziemniakami. zestaw wege: Veg Samosa - smażone indyjskie pierożki nadziewane groszkiem i ziemniakami
DANIE GŁÓWNE
Zestaw mięsny - Chicken Kadai - smażone kawałki kurczaka w sosie curry z papryką, cebulą, imbirem i chilli podawane z Kashmiri Pulao (kolorowy ryż) oraz z Butter Naan (placek z mąki pszennej z masłem) i surówką Zestaw wege - Paneer Tikka Masala - smażone kawałki indyjskiego sera Paneer w sosie curry masala podawane z Kashmiri Pulao (kolorowy ryż) oraz z Butter Naan (placek z mąki pszennej z masłem) i surówką
DESER
Gulab Jamun - kuleczki serowe w słodkim syropie Mango Kulfi - indyjskie lody o smaku mango
PIWO
GOA - klasyczny chmielny, jasny lager KINGFISHER - jasne piwo chmielne o posmaku cytrusowo - ziołowym KAMASUTRA - aromatyczny, bogaty, wytrawny smak COBRA - smak lekko słodowy, wyrazisty
Niebo w mieście Częstochowa
Niebo w mieście Częstochowa, Mirowska 4, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 513 856 834
PRZYSTAWKA
Zupa krem z batatów na mleku kokosowym z serem ricotta.
DANIE GŁÓWNE
Włoska pizza, na delikatnym, cienkim cieście z mąki 5 dwusmakowa ze smażonym bakłażanem i serem ricotta oraz szynką parmeńską i z oryginalnym włoskim serem Provolone Auricchio. 100% oryginalne włoskie składniki i smaki.
DESER
Ciasto na spodzie z nutelli z kremową truskawkową masą i mocno malinową galaretką.
DRINK
Mohito Power w wersji Virgin Klasyczne Mohito bezalkoholowe urozmaicone o RedBulla wraz z dodatkami.
Cukiernia A.Blikle Częstochowa
Aleja Najświętszej Maryi Panny 47, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 533 373 606
DESER
Cafe Skrzynka
Generała Jana Henryka Dąbrowskiego 1, Częstochowa, Polska, tel.: 500 231 818
PRZYSTAWKA
Chłodnik szpinakowo-ogórkowy.
DANIE GŁÓWNE
Burger wołowy na pancakes z chutney rabarbarowo-agrestowym i serem halloumi.
DESER
Pierogowa Panna
Wieluńska 18, 42-202 Częstochowa, Polska, tel.: 501 318 417
PRZYSTAWKA
Krem rakowy z boczkami z królika i sosem pietruszkowym.
DANIE GŁÓWNE
Comber z królika panierowany w pistacjach na pure z pasternaku z sosem kurkowym z blanszowanymi warzywami na sosie aioli.
DESER
Racuchy z gruszką na glazurze z miodu pitnego, z sorbetem malinowym i jadalnym szkłem.
Nowa Stylowa
Krakowska 19, 97-500 Radomsko, Polska, tel.: 601 504 617
PRZYSTAWKA
Zupa bouillabaisse z krewetką tygrysią.
DANIE GŁÓWNE
Stek bavette, puree z marchwi, smażone warzywa, sos z czerwonego wina.
DESER
Panna cotta waniliowa z musem z mango.
DRINK
Lillet spritz z rozmarynem.
Restauracja Venezia
Kościuszki 21, 97-500 Radomsko, Polska, tel.: 784 670 712
PRZYSTAWKA
Krewetki smażone na maśle z ogórkiem i pastą z avokado.
DANIE GŁÓWNE
Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym i kremem z karczochów.
DESER
Chałwowo-malinowy zawrót głowy.
DRINK
Rrosecco z musem i likierem truskawkowym.
Malutkie Resort
Malutkie Resort, Malutkie, Polska, tel.: 44 681 11 88
PRZYSTAWKA
Wytrawny Gofr podany na humusie z zielonego groszku z jajkiem poche, szynką długo dojrzewającą i truflową oliwą.
DANIE GŁÓWNE
Szpinakowe rożki z ziemniakami z naszej wędzarni, białym twarogiem, skwarkami, śmietaną i chipsem boczku.
DESER
Łódzki Torcik marchewkowy.
DRINK
Arbuzowe Mojito a’la Malutkie.
DżoDżo Pizza
Aleja Najświętszej Maryi Panny 32/22, Częstochowa, Polska, tel.: 734 418 467
PRZYSTAWKA
Sałatka Grecka jest sałatką wegetariańską z pomidorem, ogórkiem zielonym, cebulką, oliwkami oraz serem. Wszystko polane pysznym sosem Winegret.
DANIE GŁÓWNE
Pizza 24 cm Cowboy o numerze 25 w karcie z kurczakiem, boczkiem, salami oraz papryczkami jalapeno, które dopełniają smak pizzy i dodają trochę ostrości. W opcji tej można wybrać dowolną pizze w menu.
DESER
Lody własnej produkcji o smaku mlecznej oraz gorzkiej czekolady z nutą cynamonu.
DRINK
Drink Sex On The Beach, czyli likier brzoskwiniowy, wódka, sok pomarańczowy oraz syrop żurawinowy.
Ristorante Allegro
Ks. Czartoryskiego 17, Częstochowa, Polska, tel.: 34 324 24 24
PRZYSTAWKA
Roszponka, arbuz, sos. W PIĄTEK NIE SERWUJĄ DAŃ FESTIWALOWYCH
DANIE GŁÓWNE
Kaczka, risotto, batat, marchew, malina, ziemniak. W PIĄTEK NIE SERWUJĄ DAŃ FESTIWALOWYCH
DESER
Czekolada, mascarpone, malina i mięta. W PIĄTEK NIE SERWUJĄ DAŃ FESTIWALOWYCH
DRINK
W PIĄTEK NIE SERWUJĄ DAŃ FESTIWALOWYCH