fbpx
9. Edycja Festiwalu Smaku w Kielcach!
Restauracja La Cucina Italiana
Księdza Piotra Ściegiennego 38, Kielce, Polska, tel.: 41 362 00 11
PRZYSTAWKA
Piramidka z bakłażana z mozarellą, świeżą bazylią i pomidorem z pieca.
DANIE GŁÓWNE
Danie spaghetti z świeżą kurką szynką parma w towarzystwie tartej marchwi i cukinii.
DESER
Deser meringata delunga.
DRINK
Arbuzowe szaleństwo.
Restauracja Monte-Carlo
Paderewskiego 20, Ignacego Paderewskiego, 25-004 Kielce, Polska, tel.: 41 343 16 40
PRZYSTAWKA
Brusketta z pastą serową z łososiem i kaparem.
DANIE GŁÓWNE
Chopped steak (burger bez bułki) z frytami stekowymi, sałatami i sosem amerykańskim.
DESER
Beza Pavlova w oryginalnym wydaniu.
DRINK
Martinie Fierro z tonikiem i dodatkami.
Chinkalnia Kielce
Solna 4a/7u, 25-006 Kielce, Polska, tel.: 739 211 255
PRZYSTAWKA
Aromatyczna zupa śmietanowa na białym winie z mini chinkali z mięsem wołowo- wieprzowym.
DANIE GŁÓWNE
Kupaty- robione na miejscu wg tradycyjnej gruzińskiej receptury wieprzowe kiełbaski, Tkemali- słodko pikantny sos śliwkowy, sałatka ze smażonego bakłażana z czerwoną papryką i sezamem, gruziński chlebek.
DESER
Panakodze (gruzińska panna cotta) rozmarynowo-estragonowa z puree z czarnej porzeczki i lodami z leśnych owoców.
DRINK
Owocowa sangria z białego gruzińskiego wina Rkatsiteli.
Irish Pub Shoemaker Kielce
Ignacego Paderewskiego 27, Kielce, Polska, tel.: 41 333 50 50
PRZYSTAWKA
Zupa Krem z marchewki i mango z krewetką tygrysią.
DANIE GŁÓWNE
Stek wołowy marynowany w whiskey z frytkami z marchewki.
DESER
Mus czekoladowy na Guinnessie z bitą śmietaną i lodowymi porzeczkami.
DRINK
Lemon whiskey. 40ml Tullamore D.E.W. sok z cytryny, syrop cukrowy i kruszony lód.
Fragola cafe Fresh gelato Kielce
Fragola cafe Fresh gelato Kielce, Solna 4a, 25-006 Kielce, Polska, tel.: 791 355 466
DESER 1
Shake Bueno malina- puree malinowe, shake lodowy Kinder Bueno, bita śmietana, wafelki, maliny.
DESER 2
Summer - egzotyczny deser lodowy: puree marakuja, sorbet mango, lody śmietankowe, bita śmietana, plaster gofra bąbelkowego.
DRINK
Lemoniada San Martino: orzeźwiające kwaskowe połączenie wina frizzante San Martino z lemoniadą z czerwonych owoców i świeżymi owocami.
Azzurro
Henryka Sienkiewicza 60A, 25-354 Kielce, Polska, tel.: 531 090 999
PRZYSTAWKA
Chłodnik - kiszone ogórki, szparagi, chrust z batata.
DANIE GŁÓWNE
Pizza - Sos pomidorowy, mozzarella, friarielli ala napoletana (marynowane liście brokuła), salami finocchiona.
DESER
Tiramisu chałwowe.
AleBabeczka Kawiarnia
Solna 4A, Kielce, Polska, tel.: 784 628 076
ŚNIADANIE 11 zł
Maślany croissant z jajkiem sadzonym, szynką, serem żółtym i szczypiorkiem.
DESER 1
Beza pavlova z musem truskawkowym i świeżymi owocami.
DESER 2
Monoporcja mango-marakuja-kokos. Aksamitny mus czekoladowo-owocowy.
Flaming Promenada Solna
Solna 4a/1u, Kielce, Polska, tel.: 605 556 663
ZESTAW I
Złote Paluchy Churros plus lemoniada.
NAPÓJ
Lemoniada.
ZESTAW II
Gofr z bitą śmietaną i owocami plus do wyboru bubble Tea lub Shake.
NAPÓJ
Shake.
Lemon Tree
Lemon Tree - restauracja - catering - diety pudełkowe, Bodzentyńska 2, 25-308 Kielce, Polska, tel.: 504 328 281
PRZYSTAWKA
Chrupiące grzanki z serowo-orzechową fasolą.
DANIE GŁÓWNE
Szagówki z batata na aksamitnym sosie z kurek z dodatkiem chipsów z czosnku i marchewki.
DESER
Czekoladowa chmurka na musie z malin.
DRINK
Arbuzowe bąbelki z proseco i limonki.
Haraszo Pub & Restaurant
Generała Tadeusza Kościuszki 24, 25-310 Kielce, Polska, tel.: 797 422 831
PRZYSTAWKA
Pierożki ukraińskie nadziewane litewską kiełbasą,papryką i czerwoną cebulą.
DANIE GŁÓWNE
Kurica-filet z kurczaka nadziewany szpinakiem na sosie botwinkowym serwowany z różyczkami kalafiora.
DESER
CARSKIE NALEŚNIKI z twarożkiem i borówkami.
DRINK
Bosko Kielce - Lody Produkcji Własnej
Bosko Kielce - Lody Produkcji Własnej, Kozia 2, 25-514 Kielce, Polska, tel.: 512 196 862
DESER
Ice latte czekoladowe Idealne połączenie kawy mrożonej z gałką lodów czekoladowych oraz bitą śmietaną.
DESER II
Solony karmel Nasz Boski solony karmel w połączeniu z gęstym sosem karmelowym, chrupiącymi orzeszkami w towarzystwie bitej śmietany.
DESER III
Mascarpone z malinami w towarzystwie kruchej bezy, ze świeżymi owocami oraz bitą śmietaną
NAPÓJ
Mojito bezalkoholowe Połączenie mięty, limonki, cukru trzcinowego oraz lodu daje boskie orzeźwienie idealne na letnie upały.
Hotel Restauracja Pod Złotą Różą
plac Moniuszki 7, 25-334 Kielce, Polska, tel.: 41 341 50 02
PRZYSTAWKA
Chłodnik z melona z chili i truskawkami.
DANIE GŁÓWNE
Sałatka z rostbefem i sosem cytrynowym.
DESER
Poduszka z serkiem mascarpone i owocami.
Restauracja Kielecka
Żeromskiego 12 25-367 Kielce, tel.: 41 360 01 14
PRZYSTAWKA
Sałatka z szynką parmeńską, awokado, grejfrut, sos balsamiczny.
DANIE GŁÓWNE
Policzki wieprzowe, kaszotto warzywne z kaszy pęczak, sos burgundzki, blanszowane kurki, wino wytrawne.
DESER
Tartaletki z puddingiem śmietankowym, konfitura jagodowa.
DRINK
KUSA SUSHI take away Kielce
plac Wolności 4, 25-367 Kielce, Polska, tel.: 660 686 845
PRZYSTAWKA
Thai soup Kwaśno - ostra zupa tajska z kurczakiem, chilli trawą cytrynową i limonką, podane z lodami z mleczka kokosowego i liści kafir.
DANIE GŁÓWNE
Californiamaki z węgorzem unagi kabayaki w tempurze, blue cheese , mango i ogórkiem panierowane w prażonym słoneczniku.
DESER
Ekler z kokosem i musem z zielonej herbaty matcha.
DRINK
Sorbet limonkowy zalewany szampanem.
NAPÓJ
Koreańska herbata mrożona Yuzu z cytryną i limonką.
North Fish
Świętokrzyska 20, 25-406 Kielce, Polska, tel.: 41 334 77 00
PRZYSTAWKA
Kalmary.
DANIE GŁÓWNE
Dorsz z pikantną pastą harrisa.
DESER
Panna cotta mus truskawkowy.
NAPÓJ
Lemoniada.
KushKing House Restauracja Indyjska Kielce
Generała Tadeusza Kościuszki 10 , tel.: 693 366 245
PRZYSTAWKA
Vegetable samosa Chrupiące pierożki indyjskie w formie sakiewki z mąki pszennej, nadziewane ziemniakiem, zielonym groszkiem, przyprawami indyjskimi, smażone na głębokim oleju.
DANIE GŁÓWNE
Chicken Biryani - aromatyczny ryż Basmati z ziołami i kurczakiem.
NAPÓJ
Mango lassi - indyjski napój jogurtowy o smaku Mango.
DESER
Nepalese Rice Pudding - nepalski pudding ryżowy.
Restauracja i Ogród Pałacyk Zielińskiego
Zamkowa 5, 25-009 Kielce, Polska, tel.: 512 170 995
PRZYSTAWKA
Sałatka z arbuzem w stylu macedońskim pyszna i prosta z arbuzem i fetą to królowa sałatek.
DANIE GŁÓWNE
Kebapcze potrawa kuchni macedońskiej wykonana z przyprawionego, mielonego mięsa, uformowanego na kształt parówki. Kebapcze wykonuje się z zazwyczaj z mięsa wołowo-wieprzowego, jednak w niektórych przepisach wykorzystywana jest wyłącznie wieprzowina. Mieso doprawione solą, pieprzem i kminem rzymskim.
DESER
Bakława bardzo słodki deser rozpowszechniany w kuchni macedońskiej, tureckiej, azerbejdżańskiej, perskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich. Klasyczna bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego, zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) przełożonego warstwami pokrojonych orzechów.
DRINK
Pink Lemoniada drink z zawartością alkoholu według przepisu naszego barmana Nertila z Albanii.
Czerwony Fortepian
Piotrkowska 12 `25-002 Kielce, tel.: 512 170 995
PRZYSTAWKA
Carpaccio z buraka z musem z malin, burak, rukola, prażone orzechy, ser feta i dressing malinowy.
DANIE GŁÓWNE
Sandacz pieczony, puree z białychw warzyw, sos limonkowy, karmelizowana brukselka z burakiem.
DESER
Tradycyjny polski miodownik ciasto według unikatowego przepisu na naturalnym miodzie zawiera orzechy i karmel.
DRINK
Czerwona Caipirinha drink klubowy według przepisu naszego barmana Nertila.
JOHN BURG
ul. Świętokrzyska 20 25-323 Kielce, tel.: 660 595 666
PRZYSTAWKA
Zupa krem z pora, ziemniaków i selera naciowego podana ze szczypiorkiem oraz grzankami.
DANIE GŁÓWNE
JB Basil BRGR (wołowina Black Angus, ser camembert, bruschetta z orzechami ziemnymi i parmezanem, pesto bazyliowe, bazylia) rozm. M w zestawie z frytkami i lemoniadą rabarbarową.
DESER
Torcik Pavlova w wersji letniej z musem cytrynowym i borówkami w zestawie z kawą latte.
Restauracja Monopolka
Świętego Leonarda 11, 25-354 Kielce, Polska, tel.: 502 662 077
PRZYSTAWKA
Tatar z polędwicy wołowej, jajo przepiórcze, cebula, piklowane leśne grzyby, mus z kiszonego ogórka, domowy majonez wasabi.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa sous-vide z redukcją śliwkową, cygaretka ziemniaczana z serem kozim, marynowany burak z sezamem.
DESER
Ciastko z cytrynowo-miętowym crème pâtissière, galaretka z rokitnika, świeże owoce, kruszonką czekoladową.
DRINK
Rum z żurawiną grenadyną i limonka.
Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar
Rynek 5, 25-303 Kielce, Polska, tel.: 730 030 020
PRZYSTAWKA
Krem z pomidorów z imbirem, chilli, mlekiem kokosowym i kolendrą.
DANIE GŁÓWNE
Kofta wołowa na sałatce z kaszy pęczak z papryką, świeżym ogórkiem, natką pietruszki, z oliwą i sokiem z limonki z miętą.
Restauracja Weranda
Włoszczowska 49, 26-070 Łopuszno, Kielce, Poland, tel.: 41 367 92 22
PRZYSTAWKA
Faszerowane babeczki serem ricotta z nutą mięty i selera oraz wędzonym łososiem.
DANIE GŁÓWNE
Tagiatella z sepią serwowana w sosie borowików z polędwiczką.
DESER
Gruszka w karmelizowanym winie na serku mascarpone.
Piecownia
Dolna 1c, 26-200 Końskie, Polska, tel.: 538 437 487
PRZYSTAWKA
Sałatka, rucola, pomidorki, oliwki, speck (wędzona długo dojrzewająca szynka).
DANIE GŁÓWNE
Sos pomidorowy, ser mozzarella, salami chilli, ser talegio i cebulka.
DESER
Lody z bitą śmietaną i orzechami.
DRINK
Wino różowe Frizante.
Willa Hueta
Juliusza Słowackiego 25, Kielce, Polska, tel.: 41 241 28 88
PRZYSTAWKA
Terina wieprzowa w duecie z patfie drobiowym, konfitura żurawinowo-rodzynkowa.
DANIE GŁÓWNE
Makaron Rigatoni z krewetkami sos paprykowo-kokosowy, zielony, groszek, rukola.
DESER
Gruszka w szafranowym winie, sorbet wiśniowy, bita śmietana.
DRINK
ViolaCafe & Bistro
Henryka Sienkiewicza 49, Kielce, Polska, tel.: 505 200 027
PRZYSTAWKA
Z okazji Festiwalu Smaku przygotowaliśmy dla naszych gości bombę witaminową czyli zupę minestrone dokładnie taką jaka serwowana jest w Neapolu.
DANIE GŁÓWNE I
Dla miłośników makaronu mamy dwie wersje cannelloni: faszerowane mięsem z sosem bolognesse lub wegetariańskie ze szpinakiem.
DANIE GŁÓWNE II
Dla miłośników makaronu mamy dwie wersje cannelloni: faszerowane mięsem z sosem bolognesse lub wegetariańskie ze szpinakiem.
DESER
Wycieczkę do Włoch możecie państwo zakończyć popijając na przykład esspresso w towarzystwie tortu truflowego, którego fanami są nasi goście.