Opole i region II edycja
Kawiarnia i Restauracja INSPIRACJE
domEXPO Opole, Kępska 8, 45-129 Opole, Polska, tel.: 603 780 000
PRZYSTAWKA
Delikatna gęsia roladka z palonym kozim serem, gruszką w tymiankowej glazurze podana z kwiatem drzewa figowego i sosu z rokitnika
DANIE GŁÓWNE
Pachnąca miętą i limonką pierś kurczaka, podana na groszkowym risotto w towarzystwie karmelizowanego buraka
Restauracja Pałac Większyce
Kozielska 15, Większyce, Polska, tel.: 77 482 15 25
PRZYSTAWKA
Pasztet własnego wypieku podany z mixem sałat, pomarańczą i orzechami oraz oliwą z zielonej pietruszki
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa z boczkiem podana z ziemniaczanym purée, sosem z buraka i marynowaną marchewką
DESER + NAPÓJ
Parafee truskawkowe z bitą śmietaną i owocami + Nalewka własnej produkcji
DRINK
„…do lata” Drink na bazie triple sec, mango, pomarańczy i cytryny
Restauracja Harcówka
Planetorza 2, Góra Świętej Anny, Polska, tel.: 77 463 53 28
PRZYSTAWKA
Carpaccio wołowe podane na podkładzie ze smażonego sera serwowane z marynowaną cebulką, bagietką orkiszową oraz dipem bazyliowym
DANIE GŁÓWNE
Pieczony łosoś pod skorupą bazyliową podawany na zielonych szparagach z purée ziemniaczanym oraz dipem śmietankowo - koperkowym
DESER
Mus czekoladowy z płatkiem czekoladowym
DRINK
Columbia-na - wódka, blue curacao, sok pomarańczowy, sok z cytryny, lód
Pub Maska-Laboratorium
Rynek 4, 45-019 Opole, Polska, tel.: 508 491 760
PRZYSTAWKA
Carpaccio z polędwicy wołowej: Cienko krojone plastry polędwicy wołowej marynowanej w ziołach na rukoli w towarzystwie pomidorków koktajlowych marynowanych w bazylii i owoców kaparów, oprószone parmezanem
DANIE GŁÓWNE
Konfitowane kacze udko z karmelizowanym jabłkiem, kopytkami i aromatycznym sosem malinowym
DESER
Domowe ciasto marchewkowe z kremem z ricotty
DRINK
Soplica pigwa, limonka, zielona herbata, mięta, woda grapefruitowa
Fit&Food Catering Dietetyczny
Stokrotek 9, 45-219 Opole, Polska, tel.: 733 958 722
PRZYSTAWKA
Carpaccio z buraka z serem feta
DANIE GŁÓWNE
Pieczona pierś z indyka z salsą mango, purée ziemniaczane z suszonymi pomidorami
Nad Stawkiem
Norberta Barlickiego 2A, Opole, Polska, tel.: 512 710 345
PRZYSTAWKA
Pierożki z kaczką z musem żurawinowym i rukolą
DANIE GŁÓWNE
Roladka z kurczaka z brokułem i serem pleśniowym podawana z purée marchewkowym z pomarańczą, kluskami prażonymi, blanszowanym groszkiem cukrowym i sosem z białego wina
DESER
Parfait z białej czekolady z ziemią jadalną i octem z czarnego bzu
DRINK
Mango Vodka: Finlandia mango, sok z cytryny, syrop mango, sok pomarańczowy
Szara Willa
Oleska 11, Opole, Polska, tel.: 77 441 45 70
PRZYSTAWKA
Sałatka z półgęskiem podana na kolorowych sałatach, z pomidorkami cherry, świeżą figą, kozim serem, sosem vinaigrette i chrupiącym pieczywem czosnkowym
DANIE GŁÓWNE
Pieczone żeberko w glazurze miodowo-piwnej serwowane na purée z batatów i pietruszki, z zasmażaną kapustą, kremem balsamicznym i ziołową salsą
DESER
Pancake z malinami, borówkami i coulis z mango
Poema Restaurant
Hotel Weneda (Restauracja Poema), 1 Maja, Opole, Polska, tel.: 77 442 10 00
PRZYSTAWKA
Siekany tatar z wędzonego łososia norweskiego podany z domowymi piklami i bazylią
DANIE GŁÓWNE
Filet z kaczki sous-vide w sosie żurawinowo-winnym podany z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
DESER
Lava Cake z gałką lodów i bitą śmietaną
Restauracja Kredens
Best Western Hotel Opole Centrum, Ludwika Waryńskiego 17, 45-047 Street, Polska, tel.: 537 975 105
PRZYSTAWKA
Terina z koziego sera, burak, pesto, redukcja balsamiczna, prażone pestki, kiełki
DANIE GŁÓWNE
Risotto grzybowe, polędwiczka wieprzowa w boczku, chipsy warzywne, parmezan, oliwa truflowa
DESER
Czekoladowe canneloni naleśnikowe, krem chontilly, lody kokosowe, słone migdały, toffi
Zdrowo pod sufitem
Grota-Roweckiego 13a, Opole, Polska, tel.: 690 179 238
PRZYSTAWKA
Sałatka z grillowaną gruszką, serem pleśniowym, malinami i szynką szwarcwaldzką z dressingiem balsamico
DANIE GŁÓWNE
Kurczak po katalońsku z oliwkami, papryką i pomidorami podawany z ryżem i surówką z marchewki, pora i jabłka
DESER + NAPÓJ
Deser jogurtowy z prażonymi jabłkami + lemoniada z cytrusami i miętą
Karczma Zagłoba
Strzelecka 80C, 45-525 Opole, Polska, tel.: 669 009 916
PRZYSTAWKA
Sałatka z pieczonego buraka z karmelizowanym kozim serem, orzechem nerkowca, dressing malinowy
DANIE GŁÓWNE
Pierś z kurczaka z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią, ziemniaki au gratine, sos szparagowy
DESER + NAPÓJ
Mus śliwkowy z kremem mascarpone i lodami waniliowymi + Sok owocowy
San Ekobar
Ulica Generała Tadeusza Kościuszki 31, Opole, Polska, tel.: 692 206 222
PRZYSTAWKA
Wegetariański tatar z bakłażana, cukinii i suszonego pomidora z grzanką i długodojrzewającym serem podawany z oliwkami, cebulą, ogórkiem kiszonym i kaparami oprószony różowym pieprzem
DANIE GŁÓWNE
Grillowany łosoś z trawą cytrynową na risotto pachnącym dymem z białym winem i leśnymi grzybami podawany z domowym pesto i pomidorkami cherry
DESER
Aksamitny krem waniliowy przekładany gęstymi malinami i bezową kruszonką
NAPÓJ
Napar mocy z dobrociami natury: świeżymi ziołami, cytrusami i przyprawami rozgrzewającymi; z miodem, żurawiną lub malinami do wyboru
DRINK
Lodowa góra: delikatne prosecco z naszym sorbetem malinowym oraz autorskim syropem z płatków róż
Cafe Dolce Vita
Krakowska 33, Opole, Polska, tel.: 77 441 78 07
DESER I
Puchar Leśny - lody mleczno-owocowe z bitą śmietaną i owocami leśnymi
DESER II
Puchar Czekoladowy - lody mleczne z bitą śmietaną i polewą czekoladową
DRINK I
Frappucino Baileys - lody kawowe zmiksowane z espresso i likierem Baileys
DRINK II
Frose Truskawkowe - drink na bazie prosecco i świeżych truskawek, z dodatkiem sorbetu truskawkowego
Papada
Edmunda Osmańczyka 2, 45-027 Opole, Polska, tel.: 517 533 049
PRZYSTAWKA
Taquito - Smażony pszenny tacos z kurczakiem w sosie serowym z marynowaną czerwoną cebulą podany z salsą mango-chilli
DANIE GŁÓWNE
Burger z szarpaną wołowiną pieczoną z boczkiem i papryką, krążki cebulowe, pomidor, sałata lodowa, pikle, majonez chipotle podane z nachosami i guacamole
DESER
Churros z sosem czekoladowym
DRINK
Exotic Finland - Finlandia kokosowa, tequila, syrop z agawy, sok pomarańczowy, lemoniada, sok z limonki
Hotel Festival
Oleska 86, 45-222 Opole, Polska, tel.: 77 427 55 55
PRZYSTAWKA
Sałatka z ośmiornicą z porzeczkowo-pietruszkowym vinaigrette
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka w ziołowej panierce podana z purée pomidorowym, musem borowikowym i sałatką wakame
DESER
Lody własnego wyrobu z galaretką z zielonej herbaty i pudrem miętowym
DRINK
Festival - Znakomite połączenie smaku wódki śliwkowej z tonikiem mohito oraz nutką cytryny
Delikatesy Opole
Krakowska 30A, Opole, Polska, tel.: 504 751 545
PRZYSTAWKA
Krewetki w sosie słodko-ostrym podawane na sałacie rzymskiej z czerwonym pesto na ziołowej grzance
DANIE GŁÓWNE
Burrata siostra mozzarelli – włoska burrata – w odsłonie z pesto z rukoli, grilowanej papryki i prażonej cebuli. Podawana z aromatyczną foccacią
DESER + NAPÓJ
Kajmakowo-krakersowy: krem ze śmietanki i mascarpone z posypką orzeszkową
DRINK
Gin z Kranu: delikatne połączenie ginu ze świeżym sokiem z cytryny i dopełnionym jasnym piwem polanym prosto z kranu
DeSilva Premium Opole
Leona Powolnego 10, Opole, Polska, tel.: 77 540 70 00
PRZYSTAWKA
Cielęcina gotowana sous vide z mozzarellą, chipsami z topinamburu
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami
DESER
Szarlotka w nowoczesnej odsłonie na kruszonce z białej czekolady
DRINK
Passion Vodka - wódka, sok z limonki, syrop passion fruit, sprite
Klubokawiarnia Mamatoto
Powstańców Śląskich 7, Opole, Polska, tel.: 882 658 081
DESER I + NAPÓJ
Brownie - klasyczne, mocno czekoladowe brownie z orzechami włoskimi i kawowym posmakiem + Cappuccino - delikatna kawa z puszystą mleczną pianką lub Americano - gorąca, czarna aromatyczna kawa UWAGA! W PONIEDZIAŁEK NIECZYNNE
DESER II+ NAPÓJ
Blondie - jasna, lżejsza odmiana klasycznego brownie - z białą czekoladą i migdałami + Cappuccino - delikatna kawa z puszystą mleczną pianką lub Americano - gorąca, czarna aromatyczna kawa UWAGA! W PONIEDZIAŁEK NIECZYNNE
Kaiseki Sushi Bar
Ozimska 4, Opole, Polska, tel.: 77 441 91 00
ZESTAW I
Przystawka: panierowany krążek kalmara, krewetka panierowana, smażony pierożek Sałatka z glonów z dresingiem octowym i sezamem Danie główne: Futomak Torpedo - krewetka w tempurze, sałata, serek, słodki omlet, marchew, sos kabayaki
ZESTAW II
Przystawka panierowany krążek kalmara, krewetka panierowana, smażony pierożek Danie główne: Shio Ramen - wywar drobiowy, tare shio, udko z kurczaka, romanesco, menma, prażona cebula, jajko, olej sezamowy z kurkumą
DESER
Lody z czarnego sezamu podane z sosem z białej czekolady i pierożkami z jabłkiem
DRINK
Green Choya na bazie japońskiego wina Choya z dodatkiem limonki, soku z cytryny podany z kostkami lodu
Fabuła
Krakowska 9, Opole, Polska, tel.: 661 620 243
PRZYSTAWKA
Krem z kalafiora z kompresowaną rzodkiewką, szczypiorkiem podany z chipsem z parmezanu i bekonu
DANIE GŁÓWNE
Hamburger z grillowanymi kalmarami i krewetkami black tiger, kawiorem z gromadnika oraz sosem pomidorowo-limonkowym ze świeżą kolendrą, sałatą oraz kiełkami
DRINK
Tickle Me - Orzeźwiający słodko kwaśny drink na bazie białego rumu, pulpy z guawy, soku limonki oraz odrobiny grenadyny
Hotel MERCURE
Krakowska 57, Opole, Polska, tel.: 77 451 81 00
PRZYSTAWKA
Makrela wasabi w sezamie na wołowinie z imbirem
DANIE GŁÓWNE
Polędwica z dorsza na risotto z groszkiem i serem pleśniowym z sosem mandarynkowym i Pak Choi
DESER
Panna cotta z truskawkami i Semifredo